Επαφές Αναστασιάδη με Μακρόν, Μέρκελ, Μέι και Τούσκ για το Κυπριακό

Επαφές Αναστασιάδη με Μακρόν, Μέρκελ, Μέι και Τούσκ για το Κυπριακό

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει διμερείς συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες. 

Το πρώτο προσχέδιο του κοινού εγγράφου, που έχει ετοιμάσει ως βάση για τη νέα διάσκεψη στο Κυπριακό, στο Κραν Μοντάν της Ελβετίας, η οποία θα αρχίσει στις 28 του μηνός, παραδίδει σήμερα ο ειδικός Σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν ‘Αιντε στους διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαυρογιάννης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους οποίους θα ενημερώσει προφορικά για το προσχέδιο εγγράφου. Σήμερα θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη και τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Ο κ. Μαυρογιάννης θα ενημερώσει αύριο τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο και μεθαύριο την πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ενημερωθεί για το προσχέδιο του κοινού εγγράφου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες και θα έχει στον χαρτοφύλακά του το προσχέδιο του εγγράφου.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και την καγκελάριο της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των οποίων θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εργαστεί, ενόψει της διάσκεψης για την Κύπρο, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 4ης Ιουνίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Μπουρτζού είπε ότι κατά τη διάσκεψη θα συζητηθούν «όλα τα κεφάλαια αλληλοεξαρτώμενα και παράλληλα», προσθέτοντας ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα συζητηθεί κατά την «πενταμερή διάσκεψη», στην οποία θα συμμετέχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, που διεξάγονται μεταξύ των δύο μερών, είπε.

«Στόχος δεν είναι η επίτευξη προόδου μόνο σε ένα κεφάλαιο, αλλά να φτάσουμε στο τέρμα σε όλα τα κεφάλαια και να λύσουμε το Κυπριακό» είπε ο κ. Μπουρτζού, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας της Νέας Υόρκης θα πρέπει να ακολουθηθεί μια παράλληλα διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού, δηλώσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά «με διαφορετική προσέγγιση για την ατζέντα και τις αρχές που αφορούν τις εργασίες της διάσκεψης, στόχο έχουν τη διαστρέβλωση της συμφωνίας της Νέας Υόρκης».

Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα «πρέπει όλοι να σεβαστούν τη συμφωνία», κατέληξε ο κ. Μπουρτζού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ