Επανέλαβε ο Τραμπ ότι θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και το Ιράκ

Επανέλαβε ο Τραμπ ότι θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και το Ιράκ
epaselect epa07262474 US President Donald J. Trump (C) holds a news conference beside US Vice President Mike Pence (L), Republican Representative from Louisiana Steve Scalise (2-R) and House Minority Leader Republican Kevin McCarthy (R) in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 04 January 2019. President Trump discussed a variety of topics, particularly his meeting with Congressional Democratic and Republican leaders for negotiations on the ongoing partial shutdown of the federal government. A partial shutdown of the government continues since Congress and Trump failed to strike a deal on border security before a 22 December 2018 funding deadine. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή τους.

Παρά τις επικρίσεις από τους συμμάχους των ΗΠΑ αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και το Αφγανιστάν, χωρίς όμως να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή τους.

Έπειτα από περισσότερα από 17 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν η Ουάσινγκτον ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Πρόσφατα η διαδικασία αυτή δημοσιοποιήθηκε και επέτρεψε, σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ζαλμάι Χαλιζάντ, να γίνουν «σημαντικές πρόοδοι σε δύο ζωτικής σημασίας θέματα: τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και την απόσυρση των στρατευμάτων».

Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν σύντομα στο Κατάρ και ο Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξή τους σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες Κυριακή από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

«Θα δούμε τι θα γίνει με τους Ταλιμπάν. Θέλουν ειρήνη. Είναι κουρασμένοι», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος. Πρέπει να αποσυρθούμε από αυτούς τους πολέμους χωρίς τέλος και να φέρουμε τα παιδιά μας πίσω στην πατρίδα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, προτού αλλάξει γνώμη μόλις βρέθηκε στο Οβάλ Γραφείο, ενώ αρχικά δέχθηκε και να στείλει ενισχύσεις. Στα τέλη του 2018 ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει τους μισούς από τους 14.000 Αμερικανούς στρατιώτες.

Χωρίς να υπεισέρθει σε λεπτομέρειες ο Τραμπ εξήγησε μιλώντας στο CBS ότι στο Αφγανιστάν ενδέχεται να παραμείνουν μόνο άνδρες «των υπηρεσιών πληροφοριών». «Και αν δω εστίες» εξέγερσης «να σχηματίζονται, θα κάνω κάτι», διαβεβαίωσε.

Επανέλαβε μάλιστα ότι οι 2.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «έχουν ξεκινήσει» να αποσύρονται από τη χώρα, μετά την αμφιλεγόμενη απόφασή του Δεκεμβρίου.

«Μόλις έχουμε επανακτήσει ό,τι έχει απομείνει από το “χαλιφάτο”, από τα εδάφη τους, θα επιστρέψουν στη βάση μας στο Ιράκ και τελικά στην πατρίδα», τόνισε ο Τραμπ. «Αυτή τη στιγμή έχουμε επανακτήσει το 99% των εδαφών που έλεγχε κάποτε το ΙΚ, σύντομα θα ανακοινώσουμε (ότι έχουμε ανακτήσει) το 100% του χαλιφάτου», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα και την Τρίτη στη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση του Έθνους.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα δεχθεί στην Ουάσινγκτον τους ομολόγους του διεθνούς συνασπισμού που μάχονται στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον του ΙΚ. Στόχος τους να συντονίσουν την απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων, μια απόφαση που περιπλέκει τη θέση των συμμάχων των ΗΠΑ.

Αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι το ΙΚ εξακολουθεί να μετρά χιλιάδες μαχητές, ο Τραμπ δήλωσε ότι υπάρχουν «ακόμη εστίες» αντίστασης. «Όμως δεν θα διατηρήσουμε στρατό εκεί εξαιτίας μιας χούφτας ανθρώπων», επέμεινε.

Και «αν είναι απαραίτητο, θα επιστρέψουμε», «μπορούμε να επιστρέψουμε πολύ γρήγορα», διαβεβαίωσε. «Έχουμε μία βάση στο Ιράκ» από όπου οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να χτυπούν» τους τζιχαντιστές, ενώ παράλληλα θα αποσύρονται «αργά» από τη Συρία, εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ αλ Άσαντ στο Ιράκ, την οποία επισκέφθηκε τα Χριστούγεννα, ο Τραμπ εξήγησε ότι επιθυμεί να τη «διατηρήσει» προκειμένου να μπορεί «να παρακολουθεί το Ιράν». «Αν κάποιος προσπαθήσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα», «θα το μάθουμε προτού το κάνουν», υπογράμμισε.

Ωστόσο σήμερα ο Ιρακινός πρόεδρος Μπάρχαμ Σάλιχ δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν έχει ζητήσει την άδεια της Βαγδάτης ώστε τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο ιρακινό έδαφος να παρακολουθούν το Ιράν. Τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στο Ιράκ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών και με συγκεκριμένη αποστολή να πολεμούν την τρομοκρατία, υπογράμμισε ο Σάλιχ.