Επανέλαβε τα περί μακεδονικής γλώσσας ο Ζάεφ – Έντονη αντίδραση Καμμένου

Επανέλαβε τα περί μακεδονικής γλώσσας ο Ζάεφ – Έντονη αντίδραση Καμμένου
epa07166908 Macedonian Prime Minister Zoran Zaev speaks at a press conference during his official meeting with Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov (not seen) in Sofia, Bulgaria, 15 November 2018. Macedonian Prime Minister Zaev arrived for an official visit to Sofia. EPA/VASSIL DONEV

Τί δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σχετικά με τις τροπολογίες αλλαγής του Συντάγματος της χώρας.

H Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μία δίκαιη λύση ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και υπογράμμισε ότι από τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος η πιο σημαντική είναι αυτή που αφορά την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».

«Αυτό είναι που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στους πολίτες της Μακεδονίας, όμως, είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα αυτής της ιστορικής περιοχής, όπως είναι γεγονός ότι δεν έχουμε φιλοδοξία να προσαρτήσουμε την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία ή την όποια άλλη γειτονική χώρα. Μοναδική μας φιλοδοξία είναι να ανοίξουμε τα σύνορα, να τείνουμε το χέρι, να χτίσουμε φιλίες, κάτι που θα φέρει οικονομική ευημερία και ένα σωρό άλλες δυνατότητες για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για εμάς να απεμπλακεί η πορεία μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και το ζήτημα του ονόματος να λυθεί μόνιμα. Γι’ αυτό φτάσαμε στην αλλαγή του Συντάγματος», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας, χθες, σε ανοιχτή συζήτηση στα Σκόπια, στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Πρόσθεσε, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει τον σεβασμό του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και υπενθύμισε ότι η ΕΕ απευθυνόταν στην ΠΓΔΜ με εκφράσεις όπως «η γλώσσα σας», αποφεύγοντας να μιλήσει για «μακεδονική γλώσσα» παρά το γεγονός ότι αυτή είναι αναγνωρισμένη από το 1977, όπως χρησιμοποιούσε και την έκφραση «ο λαός σας», αποφεύγοντας να μιλήσει για «μακεδονικό λαό».

«Δεν γινόμαστε Βορειομακεδόνες διότι είναι σαφές καθορισμένο ότι είμαστε Μακεδόνες, που μιλάμε μακεδονική γλώσσα. Και είναι πολύ σημαντικό που αυτό δεν πρόκειται κανείς να μας το αμφισβητήσει. Το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες θεωρείται πλέον λήξαν. Η χώρα μας πλέον αναγνωρίζεται απ’ όλους. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται άλλο η υποτιμητική γι΄εμάς ονομασία FYROM. Tο ζήτημα είναι τι μέλλον θα δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας. Ναι, είναι ακριβές ότι θα είμαστε Βόρεια Μακεδονία. Όμως θα είμαστε Μακεδόνες, θα μιλάμε μακεδονική γλώσσα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Καμμένος: Έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της συμφωνίας

«Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης “Συμφωνίας των Πρεσπών”», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Καμμένος.

ΝΔ: Απόλυτη αντίφαση σε όσα πρότεινε η κυβέρνηση σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών

«Βρισκόμαστε σε μια απόλυτη αντίφαση σε σχέση με αυτό που μας πρότεινε και φέρνει προς ψήφιση με τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση και σε σχέση με αυτό το οποίο ισχυρίζεται η σκοπιανή πλευρά», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», εκτιμώντας πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί «μακεδονικής γλώσσας» επιβεβαιώνουν τους φόβους που είχε εκφράσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Όταν λέγαμε ότι η εκχώρηση της “μακεδονικής ταυτότητας” και της “μακεδονικής γλώσσας” στην πραγματικότητα ενισχύει υποθάλποντας όλους τους αλυτρωτισμούς και όλες τις πιθανές διεκδικήσεις που μπορεί να έχει η γειτονική χώρα σε έναν μελλοντικό χρόνο, τότε λέγανε ότι εμείς δεν θέλουμε τη λύση και εμείς δεν θέλουμε τη συμφωνία και ενώ από την πρώτη στιγμή είχαμε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ΝΔ προφανώς θέλει να δοθεί λύση σε ένα χρονίζον ζήτημα», εξήγησε.

«Όταν υποτίθεται ότι αυτά έπρεπε να έχουν αρθεί από το παρελθόν από την πρώτη στιγμή της συμφωνίας και πριν καν ολοκληρωθεί η συμφωνία, έρχεται ο κ. Ζάεφ και μιλάει για “Μακεδονία του Αιγαίου” και για μεγάλη επιτυχία που θα διδάσκεται η “μακεδονική γλώσσα” στους “Μακεδόνες της Ελλάδος”, το ζήτημα δεν είναι ούτε μικρό ούτε και απλό. Και το λέω αυτό διότι εδώ πρέπει κανείς να βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια την πραγματικότητα και όλα αυτά που οι αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά καιρούς ισχυρίζονται περί δήθεν μοναδικής λύσης», ανέφερε ο κ. Τσιάρας. «Εδώ υπάρχει μια μεγάλη ήττα των εθνικών μας συμφερόντων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η Ελλάδα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, που η πραγματική δυνατότητα και το momentum ήταν υπέρ των δικών μας συμφερόντων με μια χώρα, η οποία ήταν βυθισμένη σε εσωτερικές συγκρούσεις και σε ζητήματα, τα οποία ουσιαστικά σηματοδοτούσαν και την ανάγκη της να βρει ταυτότητα και διέξοδο μέσα από αυτήν τη συμφωνία, δυστυχώς, αυτό το momentum όχι μόνο δεν το εκμεταλλευθήκαμε, αλλά καταφέραμε να σβήσουμε και τις κόκκινες γραμμές που διαχρονικά το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είχε θέσει και να πάμε κάτω από τον πήχη».