Επανεξελέγη Πρόεδρος με 56% των ψήφων ο Νίκος Αναστασιάδης

Επανεξελέγη Πρόεδρος με 56% των ψήφων ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε 225.281 ψήφους, έναντι 169.243 του κ. Μαλά, με την αποχή να ανέρχεται σε 26%

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη για δεύτερη θητεία με 56% των ψήφων, έναντι 44% του Σταύρου Μαλά, που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε 225.281 ψήφους, έναντι 169.243 του κ. Μαλά, με την αποχή να ανέρχεται σε 26%, που αντιπροσωπεύει 143.401 ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογής, Κύπρο Κυπριανού, παγκυπρίως ψήφισε το 73% σε σύγκριση με 71,8% στον πρώτο γύρο.

Ν. Αναστασιάδης: «Απόψε μόνο η Κύπρος κερδίζει»

Στην πρώτη του δήλωση, μετά την επανεκλογή του, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε: «Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχει μόνο η Κύπρος μας, που κερδίζει».

Μιλώντας στο εκλογικό του επιτελείο ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον λαό για την ισχυρή, όπως είπε, εντολή, που του έδωσε. Ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, αλλά και όσους έκαναν άλλες επιλογές.

Επίσης, ευχαρίστησε τον αντίπαλο του στον β’ γύρο των εκλογών, Σταύρο Μαλά και τους άλλους ανθυποψηφίους του. Η εκλογική διαδικασία, είπε, ολοκληρώθηκε και ότι λέχθηκε ανήκει στο παρελθόν.

«Από αύριο ξεκινά μια νέα μέρα που χρειάζεται ενότητα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουμε μπροστά. Θα συνεχίσω να λειτουργώ ως πρόεδρος όλων», κατέληξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στ. Μαλάς: «Η ετυμηγορία του λαού είναι σεβαστή»

Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι συγχάρηκε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του και τόνισε: «Ο λαός έχει μιλήσει και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή».

Ο κ. Μαλάς είπε στους υποστηρικτές του ότι «το αποτέλεσμα σας απογοήτευσε», αλλά τους κάλεσε να το σεβαστούν. Ο αγώνας μας, συνέχισε, «άξιζε, και πάντα θα αξίζει ο αγώνας αυτός, που ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει σε εκλογικές διαδικασίες».

Ο κ. Μαλάς εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στα κόμματα της αριστεράς και πρόσθεσε «αν και πότε δεν υπήρξα μέλος της αριστεράς, θα κρατήσω για πάντα τη στήριξη αυτή».

Επίσης, δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει να είναι ενεργός πολίτης και «η προσπάθεια μας ελπίζω να άφησε κάτι θετικό για την Κύπρο».

«Στην πολιτική ζωή πρέπει να παλεύεις και να μην υποστέλλεις την σημαία των αξιών. Το καλύτερο αύριο μπορεί να έρθει και η κοινωνία πρέπει να είναι πιο ώριμη σε σχέση με την πολιτική», κατέληξε.

Τηλεφωνική επικοινωνία και συγχαρητήρια από τον Αλ. Τσίπρα στον Ν. Αναστασιάδη για την επανεκλογή του

Τα συγχαρητήριά του για την επανεκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον Νίκο Αναστασιάδη, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Ο πρωθυπουργός, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter, ευχήθηκε στον κ. Αναστασιάδη η νέα θητεία του να συμβάλει καθοριστικά σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και να εμπεδώσει τη κοινή πορεία Ελλάδας-Κύπρου ως Ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή.

Αναλυτικά οι σχετικές αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα:

“Μόλις τηλεφώνησα στον Νίκο Αναστασιάδη @AnastasiadesCY προκειμένου να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του ως Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Του ευχήθηκα η νέα θητεία του να συμβάλει καθοριστικά σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και να εμπεδώσει τη κοινή πορεία Ελλάδας-Κύπρου ως Ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή.”