Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ ετοιμάζουν τα Lidl Hellas για το 2017

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ ετοιμάζουν τα Lidl Hellas για το 2017

Με αύξηση πωλήσεων άνω του 6% κλείνει το 2016 για την εταιρεία.

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για το 2017 σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Lidl στην ελληνική αγορά – άλλα 100 εκατ. ευρώ επένδυσε το 2016 – ενώ αύξησε τις πωλήσεις της πάνω από 6% στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος οικονομικού της έτους, δηλαδή από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο, όπως αναφέρει μιλώντας προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής της Lidl Hellas κ. Ιάκωβος Ανδρεανίδη.

Ο ανταγωνισμός είναι αναπόφευκτος και ευπρόσδεκτος όταν αναπτύσσεται σε θεμιτά πλαίσια και όταν τα αποτελέσματά του επιφέρουν πλεονεκτήματα στην καθημερινότητα του καταναλωτή. Και τονίζει ότι «ο ανταγωνισμός είναι αναπόφευκτος και ευπρόσδεκτος όταν αναπτύσσεται σε θεμιτά πλαίσια και όταν τα αποτελέσματά του επιφέρουν πλεονεκτήματα στην καθημερινότητα του καταναλωτή».

Ο κ. Ανδρεανίδης σημειώνει ακόμη πως «θέτουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση και ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων εντός κι εκτός Ελλάδας και των Ελλήνων προμηθευτών και παρόλο που συνεργαζόμαστε σήμερα με έναν αξιόλογο αριθμό προμηθευτών και παρόχων υπηρεσιών στην Ελλάδα ο στόχος μας είναι να τον αυξάνουμε συνεχώς».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Κύριε Ανδρεανίδη η φετινή χρονιά ήταν μία χρονιά αρκετά δύσκολη για την ελληνική αγορά. Ποιός είναι ο απολογισμός που κάνει η διοίκηση της Lidl για το 2016;

– Πράγματι, η χρονιά που αφήνουμε πίσω μας ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση για το ελληνικό λιανεμπόριο. Εμείς στη Lidl Hellas, παρόλες τις δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, καταφέραμε και βγήκαμε ακόμα πιο δυνατοί. Η Ελληνίδα και ο Έλληνας καταναλωτής μας εμπιστεύονται και μας επιλέγουν για τις καθημερινές τους αγορές και παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση ο τζίρος μας μας τους 4 πρώτους μήνες του οικονομικού μας έτους, δηλ. από αρχές Μαρτίου έως τέλη Ιουνίου 2016 αυξήθηκε σε καθαρές τιμές κατά 6,2 % σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο. Και μέχρι σήμερα όμως καταγράφει μια θετική πορεία και είμαστε πεπεισμένοι ότι το 2016 κρύβει μια θετική έκπληξη για τα μεγέθη μας.

Το τρέχον έτος λοιπόν προχωρήσαμε με ένα επενδυτικό πλάνο αξίας μεγαλύτερης των 100 εκατομ. Ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων μας, την επέκταση των αποθηκών μας αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων καταστημάτων. Ξεκινήσαμε επίσης τη δημιουργία καταστημάτων «νέας γενιάς» (τον Ιούλιο άνοιξαν τα δύο πρώτα σε Αλικαρνασσό και Διαβατά) ενός νέου environmental branding concept καταστήματος, μιας πιο ελκυστικής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής, η οποία χαρίζει στους καταναλωτές μια ευχάριστη και άνετη, αναβαθμισμένη εμπειρία αγορών και στους συνεργάτες μας περισσότερη λειτουργικότητα στην καθημερινή τους εργασία. Οι καταναλωτές φαίνεται ότι έχουν αγκαλιάσει το νέο εγχείρημα και τα σχόλια που ακούν οι ίδιοι οι συνεργάτες μας από τους πελάτες μας καθημερινά μέσα στα καταστήματα είναι επαινετικά και ενθαρρυντικά.

Επιπλέον δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες από 450 εντός του 2016, ξεπερνώντας συνολικά τις 5.300 θέσεις εργασίας, επεκτείναμε τις συνεργασίες μας με Έλληνες προμηθευτές, φτάνοντας τους 3.321, ενσωματώσαμε ακόμη περισσότερα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων μας και πραγματοποιήσαμε μια σειρά καίριων ενεργειών προς όφελος της κοινωνίας μας και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αφήνοντας το δυναμικό κοινωνικό μας αποτύπωμα. 

– Ο ανταγωνισμός στο ελληνικό λιανεμπόριο έχει οξυνθεί σε επίπεδα πρωτόγνωρα. Πως εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθούν τα δεδομένα στη διάρκεια του 2017;

– Η νέα διαμορφωμένη οικονομική κατάσταση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το λιανεμπόριο. Ο ανταγωνισμός είναι αναπόφευκτος και ευπρόσδεκτος όταν αναπτύσσεται σε θεμιτά πλαίσια και όταν τα αποτελέσματά του επιφέρουν πλεονεκτήματα στην καθημερινότητα του καταναλωτή. Εμείς, από πλευράς μας δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να δημιουργούμε τις καταλληλότερες συνθήκες για του πελάτες μας. Αυτό άλλωστε αποτελεί εδώ και χρόνια το επιχειρηματικό μας μοντέλο, ένα ισχυρό μοντέλο το οποίο βασίζεται στη συνεχή βελτίωση και επένδυση και το οποίο εξασφαλίζει έναν τρόπο λειτουργίας που αποφέρει το μέγιστο κέρδος στον Έλληνα καταναλωτή.

Γ΄αυτό και οι καταναλωτές μας εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο, καθώς γνωρίζουν ότι τους θέτουμε σε προτεραιότητα και αναπτύσσουμε τη στρατηγική μας με βάση το δικό τους όφελος. Ως αποτέλεσμα της κρίσης ο Έλληνας καταναλωτής αναζητά τις έξυπνες ποιοτικές αγορές και αυτό εμείς στη Lidl το κάνουμε πράξη. 

Για την επίτευξη των έξυπνων ποιοτικών αγορών λοιπόν στη Lidl ακολουθούμε τις αρχές του discount: λειτουργούμε με βάση την αρχή της απλότητας και πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα, πάντα προς όφελος του καταναλωτή, εκμεταλλευόμαστε την τεχνολογία στο μέγιστο και βελτιώνουμε την οργάνωση της εταιρίας καθημερινά, μειώνοντας σταθερά τα λειτουργικά μας έξοδα και κατά συνέπεια τις τιμές μας. 

Θέτουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση και ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων εντός κι εκτός Ελλάδας και των Ελλήνων προμηθευτών και παρόλο που συνεργαζόμαστε σήμερα με έναν αξιόλογο αριθμό προμηθευτών και παρόχων υπηρεσιών στην Ελλάδα ο στόχος μας είναι να τον αυξάνουμε συνεχώς. Έχουμε θέσει ως βασικό μας μέλημα και προτεραιότητα την προμήθεια προϊόντων από την τοπική αγορά εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο την καθημερινή φρεσκάδα και στηρίζοντας τους Έλληνες προμηθευτές.

Θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να εκσυγχρονιζόμαστε συνεχώς με στόχο να αναβαθμίζουμε ολοένα και περισσότερο τις υπηρεσίες μας προς τους καταναλωτές και να παρέχουμε τα φθηνότερα ποιοτικά προϊόντα στο ελληνικό λιανικό εμπόριο τροφίμων. Αυτή ήταν η δέσμευσή μας, αλλά και το κλειδί της επιτυχίας μας όλα αυτά τα χρόνια δραστηριότητάς μας.

– Ποιοί είναι οι σχεδιασμοί σας στο νέο χρόνο; Θεωρείτε πως είναι δυνατόν γενικότερα οι τιμές να μειωθούν ακόμη περισσότερο και τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις ελληνικές προμηθευτικές εταιρείες;

– Και για το 2017 το επενδυτικό μας πλάνο θα κινηθεί σε αντίστοιχα με τα περσινά μεγέθη και εκτός από τις ανακαινίσεις των καταστημάτων και τον εκσυγχρονισμό των αποθηκών μας περιλαμβάνει και την επέκταση του δικτύου μας. Πέρα λοιπόν από τα 2 καταστήματα Νέας Γενιάς που ανοίξαμε το 2016, το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους πρόκειται να εγκαινιάσουμε άλλα 3 σε Μεσσήνη, Λαμία, και Φλώρινα. Ακόμη, εντός του νέου οικονομικού μας έτους θα προσφέρουμε στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους από 10 επιπλέον σημεία – καταστήματα Νέας Γενιάς σε περιοχές όλης της χώρας, όπως π.χ. τη Ν. Ιωνία Αττικής, την Λέσβο, την Κω κ.α.

Και το νέο έτος θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία και στον εξοπλισμό στο μέγιστο και να βελτιώνουμε την οργάνωση της εταιρίας μας καθημερινά. Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε σταθερά τα λειτουργικά μας έξοδα και κατά συνέπεια τις τιμές μας, να γλιτώνουμε περιττά έξοδα από τον τρόπο που λειτουργούν τα καταστήματά μας και να επιλέγουμε προσεκτικά τα προϊόντα μας, ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Και όλα αυτά φυσικά με βασικό στόχο την προσφορά ποιοτικών προϊόντων στις πιο φθηνές τιμές.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε καινοτόμες δράσεις με κυρίαρχο στόχο να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση των καταναλωτών, βελτιώνοντας κάθε μέρα τις υπηρεσίες μας και κάνοντας κάθε μέρα να αξίζει περισσότερο για τους πελάτες μας.