Έπεσαν οι υπογραφές της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν από το 1979

Έπεσαν οι υπογραφές της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν από το 1979
Photo:

Μεγάλος κερδισμένος είναι η Boeing. Εκτός κι αν ο Τραμπ βάλει το χεράκι του.

Την παραγγελία 80 αεροσκαφών από την ιρανική αεροπορία επιβεβαίωσε η Boeing, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας μετά την εκλογή Τραμπ και τις δηλώσεις του ότι θα ματαιώσει την άρση των κυρώσεων στο Ιράν από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια 50 αεροσκαφών Boeing 737 και 30 τύπου 777s, με συνολικό κόστος που φτάνει τα 16 δισ. δολάρια. Τα αεροσκάφη είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν στο Ιράν από την αμερικανική αεροπορική εταιρεία έως το 2018.

Το deal κατάφερε να ολοκληρωθεί μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να άρει μέρος των εμπορικών κυρώσεων των ΗΠΑ προς το Ιράν, έπειτα από τη συμφωνία της Τεχεράνης να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Παρόμοιες αποφάσεις πήραν και τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία ήδη βρίσκονται σε επαφές με το Ιράν για μια σειρά από μεγάλες και ιδιαίτερα ακριβές εμπορικές συμφωνίες.

Νωρίτερα φέτος η ευρωπαϊκή Airbus προχώρησε σε συμφωνία με τις ιρανικές αρχές για την προμήθεια 118 αεροσκαφών.

Στόχος του Ιράν είναι να βγει από το τέλμα των τελευταίων ετών, και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να ανακατασκευάσει τις υποδομές του, και να αποκτήσει πιο σύγχρονες μεταφορές. Μάλιστα, ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ που ετοιμάζεται στη χώρα είναι η ανανέωση των πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων για την εντατικοποίηση της παραγωγής.

Άγνωστο όμως παραμένει το μέλλον αυτών των συμφωνιών, ιδιαίτερα με αμερικανικές εταιρείες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν ο Τραμπ θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του να αποσύρει κάθε απόφαση που αφορούσε την άρση των κυρώσεων προς το Ιράν, σπρώχνοντας με αυτόν τον τρόπο την Τεχεράνη όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη, καθώς η Γηραιά Ήπειρος δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω στον κοινό δρόμο που χάραξε με την πολιτική ηγεσία της πλούσιας σε πετρελαϊκά κοιτάσματα χώρας.