Έπεσαν οι υπογραφές των AEGEAN και Pratt & Whitney για τον εξοπλισμό αεροσκαφών Α320neo με κινητήρες GTF™

Έπεσαν οι υπογραφές των AEGEAN και Pratt & Whitney για τον εξοπλισμό αεροσκαφών Α320neo με κινητήρες GTF™

Η συμφωνία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών.

Υπεγράφη το προσύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Aegean Airlines και της αμερικανικής κατασκευάστριας Pratt & Whitney για την προμήθεια των κινητήρων με τα οποία θα εξοπλιστούν τα νέα αεροσκάφη Α320neo.

Το προσύμφωνο υπέγραψαν εκ μέρους της Aegean ο πρόεδρος της εταιρείας Ευτύχιος Βασιλάκης και για λογαριασμό της Pratt & Whitney ο Rick Deurloo, πρώτος αντιπρόεδρος πωλήσεων, marketing και υποστήριξης πελατών του αμερικανικού ομίλου, όπως αναφέρει σχετική ανακοινωση.

Πρόκειται για τους κινητήρες GTF οι οποίοι θα εξοπλίσουν πέραν των 42 αεροσκαφών που πρόκειται να αγοράσει η αεροπορική εταιρεία και άλλα 20 αεροσκάφη τα οποία προγραμματίζει να εκμισθώσει (Leasing). Συνολικά πρόκειται για 130 κινητήρες που θα εξοπλίσουν τα Α320neo τα οποία και πρόκειται να ξεκινήσει να παραλαμβάνει από το 2019 η αεροπορική εταιρεία. Η αμερικανική εταιρεία θα παρέχει επίσης στην Aegean υπηρεσίες βαριάς συντήρησης των κινητήρων μέσω μακροπρόθεσμης σύμβασης παροχής υπηρεσιών. H Αegean κατέληξε τον περασμένο Οκτώβριο στους συγκεκριμένους κινητήρες μετά από μια διαδικασία επιλογής που διήρκησε περίπου 18 μήνες και στην τελική απόφασή της έπαιξαν ρόλο πέραν της τιμής της αγοράς και οι συνοδευτικοί όροι που αφορούν στην τεχνική υποστήριξη των κινητήρων μετά την αγορά τους. Το κόστος της συγκεκριμένης συμφωνίας ανέρχεται περίπου σε 1,5 δισ. δολάρια (αποτελούν μέρος των περίπου 5 δισ. δολαρίων που κοστολογείται η συνολική παραγγελία των αεροσκαφών) ενώ άλλο ένα περίπου δισ. δολάρια αναμένεται να κοστίσει η συντήρηση των κινητήρων για 12 χρόνια. Με τους νέους κινητήρες τύπου GTF της Pratt & Whitney η εταιρεία (Aegean) εξασφαλίζει σημαντική μείωση του λειτουργικού της κόστους τα επόμενα χρόνια καθώς επιτυγχάνεται 16% μείωση καυσίμου, 50% μείωση εκπομπών αερίων Co2 και 75% μείωση του θορύβου.

Photo 2.

«Η επιλογή των κινητήρων GTF™ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην μακροχρόνια συνεργασία μας με την Pratt & Whitney. Τα αεροσκάφη μας θα είναι εξοπλισμένα με κινητήρες της νεότερης και πλέον εξελιγμένης τεχνολογίας. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της αποδοτικότητας της Εταιρείας μας μέσω εξοικονόμησης στην κατανάλωση καυσίμων, καθώς και της βελτίωσης του κόστους μέσω της μακροχρόνιας σύμβασης συντήρησης των κινητήρων, η οποία αποτελεί κομμάτι αυτής της συμφωνίας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Αegean Δημήτρης Γερογιάννης.

Από την πλευρά του ο Rick Deurloo, Senior Vice President of Sales, Marketing and Customer Support, της Pratt & Whitney σημείωσε «Δεν θα μπορούσαμε να μην είμαστε ακόμα πιο υπερήφανοι που γιορτάζουμε την επέκταση της μακρόχρονης συνεργασίας μας με την Aegean, μια σχέση που ξεκίνησε από την αρχή της αεροπορικής εταιρείας το 1999. Ο κινητήρας GTF έχει φέρει την επανάσταση στην τεχνολογία του κλάδου των αερομεταφορών και θα προσφέρει στην AEGEAN αποδεδειγμένη απόδοση και περιβαλλοντικά οφέλη. Μας τιμά το γεγονός ότι θα εξοπλίσουμε και υποστηρίξουμε το νέο στόλο της οικογένειας A320neo της AEGEAN στο μέλλον».

Στην τελετή χαιρετισμό απεύθυνε o πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, επισημαίνοντας πως η σύμπραξη των δυο εταιρειών σηματοδοτεί τη στενότερη συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας. «Οσες φορές και αν έχω πετάξει με την Aegean έχω εντυπωσιαστεί από την ακρίβεια στους χρόνους της και την υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση που παρέχει» είπε χαρακτηριστικά.