Επιχειρηματίες από … κούνια!

Επιχειρηματίες από … κούνια!

Το Junior Achievement Greece, η μαθητική επιχειρηματικότητα και το έπαθλο των 20.000 ευρώ!

Με το να επενδύει ένα Κράτος στην κατάρτιση των νέων εξασφαλίζει μελλοντικά το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, για τη στελέχωση των επιχειρήσεων του αύριο, που αποτελούν και την ατμομηχανή της πραγματικής οικονομίας. Όσο δεν αξιοποιούνται οι πόροι προς όφελος της εκπαίδευσης, τόσο θα αντιμετωπίζουμε φαινόμενα τύπου «brain drain», αλλά και θα στερούμαστε σε τεχνογνωσία συγκριτικά με τους ανταγωνιστές.

Εστιάζοντας στη εξοικείωση των νέων, από τα μαθητικά τους κιόλας χρόνια, με την έννοια του επιχειρείν, το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Η πρώτη μαθητική υποτροφία, ύψους 20.000 ευρώ είναι γεγονός και αναμένεται ότι θα ενθαρρύνει ολοένα και περισσότερους εφήβους στο να ασχοληθούν έμπρακτα με το επιχειρείν. Πρόκειται για ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα υποστήριξης εργατικών και δημιουργικών παιδιών που θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά σε μαθητές στην Ελλάδα και συνοδεύεται από χρηματικές υποτροφίες για τις σπουδές τους.

mathitikh_epal

«Όλο το σύστημα, πολιτικό και επιχειρηματικό, είναι συσπειρωμένο γύρω από τη μαθητική επιχειρηματικότητα και έχει αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την τρυφερή ηλικία τα παιδιά να διαμορφώσουν σωστά την προσωπικότητά τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, και να ανακαλύψουν τι θέλουν να κάνουν επαγγελματικά στη ζωή τους» τονίζει στο fortunegreece.com η Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΣΕΝ/JA Greece, Μαρία Γιαννέτου, επισημαίνοντας τα τεράστια οφέλη που προκύπτουν από τέτοιου είδους δράσεις στο σύνολο της κοινωνίας. Όπως λέει,  μελλοντικά θα δημιουργηθούν πετυχημένες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα διορθωθούν οι κακές νοοτροπίες που δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να εξελιχθεί. «Είναι αλήθεια πως τα παιδιά δεν ξέρουν και δεν έχουν μάθει να δουλεύουν σε ομάδες ή να μοιράζονται ρόλους. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Για να πάνε μπροστά πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχουν ρόλοι που πρέπει να μοιράζονται σε ξεχωριστά στελέχη τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να συνεργαστούν για να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018 στις 11:30 π.μ. στα γραφεία του ΣΕΒ, όπου το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνέντευξη τύπου στην ιστορία του για να ανακοινώσει μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία.

Παρών θα είναι ο Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, βραβευμένος επιχειρηματίας κ. Μάρκος Βερέμης, ο οποίος  θα ανακοινώσει ποιό παιδί επελέγη να είναι το πρώτο που θα λάβει υποτροφία από το ΣΕΝ/JA Greece, ύψους 20.000 ευρώ!  Το ταλαντούχο παιδί θα μοιραστεί με το κοινό την εμπειρία του ως «επιχειρηματίας», αλλά θα μιλήσει και τους στόχους του για το μέλλον. Πρόκειται για ένα νέο παιδί που ζει στην περιφέρεια και έχει διακριθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από το Junior Achievement Europe, στο οποίο υπάγεται το ΣΕΝ/JA Greece.

Αναλυτικές πληροφορίες θα δοθούν αναφορικά με τη διαδικασία και τα κριτήρια διεκδίκησης των εν λόγω υποτροφιών.  Στόχος του οργανισμού είναι να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλη την Ελλάδα να επιλέξουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει, να τους υποστηρίξει και να τους καθοδηγήσει στην επιτυχία.

mathitiki 2

Ένας αιώνας Junior Achievement Worldwide

Σε ότι αφορά τις εγγραφές στα Γυμνάσια και Λύκεια, για το πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης 2019 έχουν ήδη ξεκινήσει στην ιστοσελίδα του ΣΕΝ/JA Greece www.senja.gr και θα διαρκέσουν έως 20 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές και μαθήτριες 15-18 ετών, χωρίς κανένα κόστος για τα σχολεία και τα παιδιά.

Η κα Γιαννέτου αναγνωρίζει πως η κρίση έδωσε ουσιαστικά το κίνητρο ώστε να στραφεί η προσοχή στη μαθητική επιχειρηματικότητα. Το Junior Achievment είναι άλλωστε και το μοναδικό πρόγραμμα που τρέχει για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με μαθήματα που ξεκινούν ακόμη και από το δημοτικό!

Τα παιδιά διδάσκονται για το επιχειρείν βάσει ενός εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια σε περισσότερες από 120 χώρες του εξωτερικού. Το αναλαμβάνει ένας καθηγητής και τα παιδιά μαθαίνουν για το μάρκετινγκ, τη διαφήμιση, τις πωλήσεις, τα έσοδα-έξοδα και λειτουργούν την επιχείρησή τους σαν να ήταν αληθινή, με τη βασική διαφορά ότι δεν έχουν ΑΦΜ. Πρακτικά αυτό σημαίνει  ότι όποιες πωλήσεις προϊόντων πραγματοποιούνται, αυτές  γίνονται, είτε σε bazaar , είτε εντός του σχολείου.

«Είναι πολύ σημαντικό που τα παιδιά μαθαίνουν για τις επιχειρήσεις σε μικρή ηλικία. Μας κάνει φοβερή εντύπωση που αρκετοί φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν οικονομικά, δεν γνωρίζουν καν τις βασικές οικονομικές αρχές, ή δεν ξέρουν πώς λειτουργεί μία τράπεζα» αναφέρει η κα Γιαννέτου.

Η συμμετοχή των δημόσιων σχολείων στο πρόγραμμα Junior Achievement  ανέρχεται σε 70% και αφορά μαθητές από όλη την Ελλάδα και κυρίως την περιφέρεια. Η κa Γιαννέτου λέει μάλιστα με περηφάνια πως αρκετοί από τους απόφοιτους του προγράμματος Junior Achievement έχουν προχωρήσει στη σύσταση κάποιας start up.

Να σημειωθεί πως η πρώτη συνέντευξη τύπου του ΣΕΝ/JA Greece συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό των 100 χρόνων του Junior Achievement Worldwide, του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού οργανισμού στον κόσμο με παραρτήματα σε 120 χώρες. Το JA Worldwide, που ιδρύθηκε το 1919 στις Η.Π.Α. εκπαιδεύει στην επιχειρηματικότητα 10.000.000 μαθητές κάθε χρόνο, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες στην Ελλάδα.