Επιχειρηματικά παραδείγματα της σημερινής εποχής

Επιχειρηματικά παραδείγματα της σημερινής εποχής
Photo: Ingram Publishing

Παρεμβάσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου στο συνέδριο του ΣΕΒ.

Παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων από τον κλάδο των τροφίμων, της μεταλλουργίας κ.α. επικαλέστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος, για να προτείνει λιγότερη ενασχόληση του επιχειρηματικού κοσμου με το κράτος. “Να ασχολούμαστε λιγότερο με το κράτος, τα κινητρα, τα αντικίνητρα και τη φορολογία, αν υποβαθμίσουμε τη σημασία του κράτους, τότε αυτό θα κάνει στην άκρη”, ανέφερε, τονίζοντας ότι το πιο ισχυρό πλεονέκτημα κάθε επιχείρησης είναι το μάνατζμεντ που καταφέρνει επιτυχίες, παρά τις δυσκολίες.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ, ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέδειξε, επίσης, τη σημασία της υποκατάστασης εισαγωγών απο εγχώρια προϊόντα, λέγοντας ότι ξοδεύουμε 350 εκατ. ευρώ το χρόνο για εισαγωγές τομάτας, καθώς και ότι εισάγουμε 24.000 τον. λεμονιών, ετησίως, από τη Χιλή.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αν. Καλλιτσάντσης, μίλησε για επιλογή έργων, χωρίς οικονομική λογική, αναφέροντας ως παράδειγμα την υποβρύχια ζεύξη της Σαλαμίνας, ενώ άλλες υποδομές, όπως η σύνδεση της Ελευσίνας με τη Θήβα θα είχαν μεγαλύτερο όφελος για το σύνολο της χώρας.

Προειδοποίησε, επίσης, για κινδυνο μπλακ αουτ στην Κρήτη, μετά το 2019, λόγω απόσυρσης παλαιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αν δεν προχωρήσει η μεγαλη ηλεκτρική διασύνδεση ισχύος 1000 μεγαβάτ με την ηπειρωτική Ελλάδα. Είπε, επίσης ότι η επιλογή της μικρής διασύνδεσης, 260 μεγαβάτ, που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ, δεν θα λύσει το πρόβλημα και δεν μπορεί να ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ, για το οποίο χρειάζεται συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα-εκτίμηση την οποία, ωστόσο, χαρακτήρισε λανθασμένη ο παριστάμενος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Τέλος, τις ευκαιρίες ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική, αλλά και τη διεθνή αγορά, παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της ELPEN Θεόδωρος Τρύφων.