«Επιχειρώ Κοινωνικά» στην Αθήνα

«Επιχειρώ Κοινωνικά» στην Αθήνα

Ενημερωτικό Υλικό Εργαστηρίου «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και δημοσιογράφοι» του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Επιχειρώ Κοινωνικά» είναι μία πρωτοβουλία της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων, που σκοπό έχει να φέρει κοντά τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας της Αθήνας και της χώρας και να διαμορφώσει ένα συνεργατικό οικοσύστημα. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους χωρίς κανένα κόστος, και πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Έργο Αθήνα».

Το «Επιχειρώ Κοινωνικά» φέρνει τους κατοίκους της Αθήνας ένα βήμα πιο κοντά στην επιχειρηματική δράση και την θετική κοινωνική αλλαγή, μέσα από ενημερωτικές ημερίδες, εργαστήρια και συνέδρια, αλλά κυρίως μέσα από την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής, δικτύωσης και πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα οι κοινωνικοί επιχειρηματίες, οι φορείς υποστήριξης των κοινωνικών επιχειρήσεων, αλλά και το ευρύ κοινό, ενημερώνονται πλήρως σχετικά με την δομή και την λειτουργία μίας κοινωνικής επιχείρησης, εξερευνούν τις αρχές και τις αξίες που διέπουν το κοινωνικό επιχειρείν, εκπαιδεύονται επαγγελματικά, πειραματίζονται με νέες μεθοδολογίες «επιχειρούν» τις ιδέες τους και συνεργάζονται με στόχο την βελτίωση των κοινωνικών δομών στην πόλη της Αθήνας και την υπόλοιπη χώρα.

Το όραμα του «Επιχειρώ Κοινωνικά»

Η πόλη της Αθήνας μπορεί να γίνει ένα ζωντανό εργαστήριο και να αναδειχθεί σε ένα διεθνές κέντρο ανάπτυξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Οι πόλεις διαδραματίζουν όλο και πιο ενεργό ρόλο στο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στηριζόμενο στις διεθνείς τάσεις και εμπειρίες, το πρόγραμμα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της Αθήνας, εμπνέει την συνεργατικότητα και προωθεί το ομαδικό πνεύμα μεταξύ των κατοίκων, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων θεσμών.

Τι είναι η κοινωνική επιχείρηση

Οι προσεγγίσεις και οι ορισμοί ποικίλουν. Για την ΕΑΤΑ, που προωθεί μια ανοιχτή προσέγγιση, μια κοινωνική επιχείρηση είναι ένας φορέας που έχει κοινωνικό σκοπό και παράγει κοινωνικό όφελος, μέσα από επιχειρηματικά εργαλεία που τον καθιστούν βιώσιμο και συνάδουν με το σκοπό του. Σε αυτό το πλαίσιο, οι βασικές παράμετροι της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι το κοινωνικό όφελος, η δημοκρατική και διάφανης διακυβέρνηση, οι δίκαιες οικονομικές σχέσεις και δομές, και όλα αυτά, υλοποιημένα με αξιοπιστία, προάγοντας την κοινωνική συνεισφορά και τη συλλογική δράση
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως κοινωνική επιχείρηση ορίζεται «ένας φορέας της κοινωνικής οικονομίας, του οποίου πρωταρχικός στόχος δεν είναι η δημιουργία κερδών για τους ιδιοκτήτες ή τους εταίρους της, αλλά η ύπαρξη θετικού κοινωνικού αντικτύπου. Ο φορέας αυτός δραστηριοποιείται στην αγορά παρέχοντας αγαθά και υπηρεσίες με επιχειρηματικό και καινοτόμο τρόπο, και χρησιμοποιεί τα κέρδη κυρίως για κοινωνικούς σκοπούς. Υπόκειται σε υπεύθυνη και διαφανή διαχείριση, ιδίως ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή εργαζομένων, καταναλωτών και παραγόντων που επηρεάζονται από τις εμπορικές της δραστηριότητες». (Social Business Initiative, Οκτώβριος 2011).

Κύκλοι συμβουλευτικών υπηρεσιών του προγράμματος «Επιχειρώ Κοινωνικά»
Στόχος των συμβουλευτικών υπηρεσιών του προγράμματος «Επιχειρώ Κοινωνικά» είναι να έρθει ο συμμετέχοντας σε άμεση επαφή με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και να αναπτύξει ένα σύνολο δεξιοτήτων, μέσα από παρουσιάσεις, παρατήρηση, συνεντεύξεις, διαδραστικές ασκήσεις, και την άμεση εφαρμογή αυτών στις πρακτικές ανάπτυξης της επιχείρησής τους.

Αναλυτικά, οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:

-Συναντήσεις με εξειδικευμένους συμβούλους με στόχο την διάγνωση αναγκών
-Εντατικά εργαστήρια ομαδικής εκπαίδευσης με σκοπό να τεθεί μία κοινή βάση σχετικά με τις έννοιες και τα εργαλεία του κοινωνικού επιχειρείν
-Εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για ανάπτυξη ή βελτίωση των επιχειρηματικών σχεδίων
-Διήμερη διαδραστική εκπαίδευση στους διαφορετικούς κλάδους ενδιαφέροντος των ωφελουμένων με στόχο την έναρξη ή βελτίωση της δραστηριότητάς τους
-Δικτύωση με μέντορες, υφιστάμενες κοινωνικές επιχειρήσεις και άλλες επιχειρήσεις της Αθήνας, όπως συνεργατικούς χώρους, αλλά και το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων

Αναλυτικά, στις συναντήσεις αυτές ακολουθείται η παρακάτω δομή: θέτονται οι στόχοι μάθησης, παρουσιάζεται το προγράμματα της συνάντησης, πραγματοποιούνται σύντομες ομιλίες και συζητήσεις, γίνονται hands-on δραστηριότητες, παρουσιάζονται case studies, δίνονται χρήσιμες συμβουλές και παρέχεται βιβλιογραφία.

Στους δύο τετράμηνους κύκλους συμβουλευτικών εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν έως και 40 ωφελούμενες ομάδες, 20 ανά κύκλο.

Οι ωφελούμενοι αυτών των υπηρεσιών μπορεί να είναι:

Υφιστάμενοι φορείς και επιχειρήσεις που:

  • δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
  • προσφέρουν ήδη κοινωνικό έργο και αναζητούν τρόπους για να είναι βιώσιμοι μέσα από το κοινωνικό επιχειρείν
  • επιθυμούν να μετατραπούν σε κοινωνική επιχείρηση
  • Άτομα και ομάδες που έχουν μια ώριμη επιχειρηματική ιδέα με κοινωνικό σκοπό και θέλουν να την κάνουν πράξη

Οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλο συμβουλευτικών υπηρεσιών θα ξεκινήσει στις 25 Μαΐου.

Περισσότερες πληροφορίες στο  social.developathens.gr, και στο facebook.com/social.developathens