Επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία

Επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία

Με αίτημα της Ρωσίας συγκαλείται το ειρηνευτικό όργανο, μετά την απειλή του Ουκρανού προέδρου να αντιμετωπίσει με στρατό τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και της ουκρανικής κυβέρνησης θα απασχολήσει την επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. (3 π.μ. ώρα Ελλάδος).

Η σύγκληση του ανώτερου ειρηνευτικού οργάνου του ΟΗΕ συμβαίνει κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας κι έρχεται μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, στο οποίο δήλωσε ότι «Αίμα χύθηκε στον πόλεμο που η Ρωσία διεξάγει κατά της Ουκρανίας» -καθώς ένας αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας και ένας φιλορώσος ακτιβιστής έχασαν σήμερα τη ζωή τους στην πόλη Σλαβιάνσκ- και ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή για μεγάλης κλιμάκας αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού.

Η ουκρανική κυβέρνηση όρισε προθεσμία μέχρι τις 09.00 τοπική ώρα προς τους φιλορώσους αυτονομιστές για να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια, τα οποία έχουν καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε απόψε στο Κίεβο.

Στη γειτονική Ρωσία το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η εντολή για χρησιμοποίηση του στρατού στην ανατολική Ουκρανία είναι «εγκληματική», ενώ κάλεσε τη Δύση να θέσει υπό τον έλεγχό της τη σύμμαχό της ουκρανική κυβέρνηση.

«Τώρα αποτελεί ευθύνη της Δύσης να προλάβει έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ανήγγειλε την πρόθεσή του να φέρει το θέμα της Ουκρανίας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Απαιτούμε από την σπείρα του Μαϊντάν, που ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας, να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο εναντίον του λαού της. Η εγκληματική διαταγή του Τουρτσίνοφ για προσφυγή στον στρατό για την καταστολή των διαμαρτυριών προκαλεί αποτροπιασμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς, σύμφωνα με το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

«Καταδικάζουμε με δριμύτητα τις απόπειρες προσφυγής στη βία κατά των διαδηλωτών και των ακτιβιστών με τη βοήθεια των μαχητών του Δεξιού Τομέα και άλλων παράνομων ομάδων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ρωσική πλευρά θα φέρει την κρίση στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία επειγόντως ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Αυτήν τη στιγμή, από τη Δύση εξαρτάται η δυνατότητα αποφυγής ενός εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σειρά συντονισμένων επιθέσεων εναντίον κυβερνητικών κτιρίων πραγματοποιήθηκε χθες σε πόλεις της ανατολικής, ρωσόφωνης Ουκρανίας, που συνορεύει με τη Ρωσία, από ενόπλους, που σε ορισμένες περιπτώσεις φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να σταματήσει «τις επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης» της γειτονικής της χώρας και το Κίεβο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ενώ ταυτόχρονα το Παρίσι απειλούσε με νέες κυρώσεις σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης.

Η Μόσχα αρνείται κάθε ευθύνη και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να προσαρτήσει περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη:

«Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο» λέει ο Ουκρανός πρόεδρος

Τα πρώτα θύματα και στην ανατολική Ουκρανία – Επεκτείνεται η κρίση

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» για άλλη μια φορά στην Ουκρανία

Φιλορώσοι καταλαμβάνουν αστυνομικά κτίρια στην Ουκρανία

Όταν η επανάσταση γίνεται… video game