«Επικίνδυνα παιχνίδια» των Βρετανών με το μεταναστευτικό

«Επικίνδυνα παιχνίδια» των Βρετανών με το μεταναστευτικό

Αιχμηρή κριτική παρέμβαση της Βουλγαρίας στην κυβερνητική κρίση που προκαλεί η μεταναστευτική πολιτική του Κάμερον.

Δυο εβδομάδες πριν αρθούν οι περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση και την εργασία Βουλγάρων και Ρουμάνων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνιέλιεφ, σφυροκόπησε τον Ντείβιντ Κάμερον σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Observer.

Προειδοποιώντας τον Βρετανό πρωθυπουργό να σκεφτεί πως θα τον κρίνει η ιστορία, κάλεσε την χώρα να μείνει πιστή στην κληρονομιά της ως «μια μεγάλη δύναμη που ήταν πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση των μεταναστών» και να μην παίζει με τους φόβους του κόσμου. Θεία βολή προς τον Κάμερον του συνέστησε «να μην απομονώνει την Βρετανία και να μην πλήττει την φήμη της» διότι δεν είναι «αυτός ο σωστός τρόπος για να γράψει ιστορία». Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση στο Λονδίνο έχει περάσει με την μορφή του κατεπειγόντως μια σειρά αλλαγών στο σύστημα κοινωνικών παροχών και έχει προωθήσει μέτρα για να εμποδίσει προσωρινά Βούλγαρους και Ρουμάνους μετανάστες από το να παίρνουν φοιτητικά δάνεια, λίγες ημέρες πριν την άρση των περιορισμών στην μετανάστευση γι αυτούς, την 1η Ιανουαρίου. Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του έτους, ο πρωθυπουργός απείλησε με βέτο προς τα νέα μέλη της ΕΕ, εάν δεν εφαρμοστούν ριζικές αλλαγές στην ελευθερία μετακίνησης στην Ευρώπη. Ο Κάμερον είχε κατά νου τις αμφισβητούμενες εκτιμήσεις ορισμένων think tanks ότι από τις αρχές του 2014 θα έφθαναν στην Βρετανία κάθε χρόνο 50.000 μετανάστες από τα δυο νέα μέλη της ΕΕ, που εντάχθηκαν μεν το 2007 αλλά επί επτά χρόνια είχαν περιορισμούς στο δικαίωμα εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε ακόμη: Μεγαλώνει το «χάσμα» μεταξύ Ε.Ε. – Μεγ. Βρετανίας

Για τον Πλεβνελιεφ- που εξελέγη πρόεδρος της Βουλγαρίας πριν δυο χρόνια- τα προγνωστικά αυτά είναι λάθος και αποτελούν εργαλείο στα χέρια πολιτικών που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους φόβους των λαών σε περιόδους οικονομικής κρίσης. «Οι Βούλγαροι αναρωτιούνται πλέον για το πόσο δημοκρατική, ανεκτική και ανθρώπινη είναι η Βρετανική κοινωνία» είπε στον Observer, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ασφάλεια των Βούλγαρων συμπατριωτών του που ήδη βρίσκονται στο «νησί». Ο Πλεβνελιεφ αποκάλυψε ότι έθεσε ήδη το θέμα στον Κάμερον σε κατιδίαν συζήτηση που είχαν στα τέλη του περασμένου μήνα στη ευρωπαϊκή σύνοδο στο Βίνιους της Λιθουανίας.

«Του είπα: σε ευχαριστώ που μοιράστηκε μαζί μου τα σχέδια σου Ντέιβιντ. Σε κάθε περίπτωση οι πολιτικοί κρίνονται από αυτά που κάνουν και όχι από αυτά που λένε», υποστήριξε ο Βούλγαρος πρόεδρος και τόνισε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του ο Κάμερον έχει πάρει αυτό τον δρόμο, για να αποδυναμώσει τους ευρωσκεπτικιστές του Νάϊτζελ Φάρατζ πριν τις ευρωεκλογές.

Η όλη συζήτηση για το μεταναστευτικό, πάντως, έχει ήδη προκαλέσει τριβές και μέσα στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Βασικά στελέχη του εταίρων του Κάμερον, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχουν εκφράσει σαφέστατα τις έντονες αντιρρήσεις τους για την κυβερνητική πολιτική, με τον υπουργού Εμπορίου και επιχειρήσεων, Βινς Κέιμπλ μάλιστα, να υποστηρίζει ότι οι Τόρις βρίσκονται σε «κατάσταση πανικού». Ο Κέιμπλ, βετεράνος των Φιλελευθερων Δημοκρατών κατηγόρησε την… υπόλοιπη κυβέρνηση Κάμερον ότι καταφεύγει σε «επικίνδυνα λαϊκίστικα μέτρα», αντί να προσπαθήσει να ενημερώσει την κοινή γνώμη με ρεαλιστικά στοιχεία και πληροφορίες.

τη δημόσια συζήτηση έχει ήδη παρέμβει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, προειδοποιώντας μέσω του Τύπου τον εταίρο του πρωθυπουργό ότι αν και είναι υπέρ “λογικών μεταρρυθμίσων” για να ελέγχονται τα επιδόματα που παίρνουν μετανάστες από την ΕΕ, δεν πρόκειται να επιτρέψει στους Τόρις να περιορίσουν την ελευθερία των μετακινήσεων. «Το να βάλουμε μια μεγάλη ταμπέλα πάνω από το λιμάνι του Ντόβερ που να γράφει “απαγορεύεται η είσοδος”, είπε ο Κλεγκ στους Synday Times, “μπορεί να είναι πολιτικά αποτελεσματικό, αλλά θα συνοδεύεται από τεράστιο οικονομικό κόστος. Τι θα γινόταν εάν σήμερα κιόλας κάθε Ευρωπαίους που ζει στην Βρετανία επιβιβαζόταν σε ένα καράβι ή σε ένα αεροπλάνο και επέστρεφε στην πατρίδα του; Είμαστε στ’ αλήθεια έτοιμοι να δούμε τους Γερμανούς δικηγόρους, τους Ολλανδούς λογιστές ή τους Φινλανδούς μηχανικούς να φεύγουν; Θέλουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να καταρρεύσει και το City να σταματήσει να δουλεύει»;

Διαβάστε επίσης: Η Ιταλία κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες της Λαμπεντούζα

Πάντως, με τις βουλευτικές εκλογές του 2015 να «πλησιάζουν», η αλήθεια είναι ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον βλέπει να στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών του και εν΄τος της ΕΕ και να ξεμένει και από επιχειρήματα για να διατηρήσει την χώρα του εντός της Ενωσης. Οι αποφάσεις του πλέον φαίνονται να εξαρτώνται από τις εσωτερικές πιέσεις, ειδικά για το θέμα της μετανάστευσης. Κι όχι τυχαία. Πριν από μια δεκαετία ελάχιστα ήταν τα μέλη των Τόρις που παραδέχονταν δημόσια ότι επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη. Σήμερα πλέον, πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η χώρα μπροστά.