Επιστροφές φόρου με το…σταγονόμετρο

Επιστροφές φόρου με το…σταγονόμετρο

Ποια θα δουν φοροαπαλλαγές από το επόμενο έτος.

Παρελθόν θα αποτελούν από το επόμενο έτος τα πιστωτικά εκκαθαριστικά για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ φέτος ίσως είναι η τελευταία χρονιά που κάποιοι από τους 4,1 εκατομμύρια φορολογουμένους μισθωτούς και συνταξιούχους, έλαβαν επιστροφή φόρου.

Η απαίτηση του ΔΝΤ για κατάργηση των κωδικών που μειώνουν τον φόρο ή το φορολογητέο εισόδημα σε μισθωτούς συνταξιούχους γίνεται ήδη πραγματικότητα με την υποβολή των δηλώσεων για τα φετινά εισοδήματα το 2018, μιας και δεν θα υπάρχει πια ο κωδικός για ιατρικές δαπάνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 6,1 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, φέτος μόλις οι 953.890 είδαν επιστροφή φόρου, ενώ το περασμένο έτος είχαν εκδοθεί 1.018.518 πιστωτικά εκκαθαριστικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με μπλοκάκι, στους οποίους γίνεται παρακράτηση φόρου 20% κάθε φορά που πληρώνονται. Αντιθέτως, ένας συνταξιούχος ή ένας υπάλληλος που πληρώνεται με μισθολόγιο, υφίσταται πολύ μικρότερη παρακράτηση κάθε μήνα. Κατά την υποβολή της δήλωσης πρέπει κανονικά να πληρώσει και κάτι παραπάνω, αλλά αυτό μέχρι φέτος αποφεύγετο από πολλούς που δήλωναν και κάποιες ιατροφαρμακευτικές δαπάνες που μειώνουν τον τελικό φόρο.

Πλέον όμως από 1.1.2017 και αυτή η κατηγορία εκπτώσεων φόρου καταργείται. Μόνον όσοι κάνουν δωρεές σε πολιτικά κόμματα και υποψηφίους πολιτευτές θα μπορούν να γλιτώσουν φόρο ή θα παίρνουν και λεφτά πίσω, αφού αυτή η φοροαπαλλαγή θεσπίστηκε από φέτος σαν μέσο καταπολέμησης του «μαύρου» πολιτικού χρήματος. Αν οι συνταξιούχοι δεν κάνουν τέτοιες χορηγίες όμως, θα πληρώνουν σε φόρους ό,τι δεν δίνουν σε πολιτικά πρόσωπα και σχηματισμούς.