Επιστροφή στο κερδοφόρο 2009 για την MIG

Επιστροφή στο κερδοφόρο 2009 για την MIG

Κέρδη ύψους 18,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο για την εταιρεία.

Κέρδη κατά το πρώτο τρίμηνο της χρήσης του 2015 στο επίπεδο των ενοποιημένων λειτουργικών αποτελεσμάτων προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, (EBITDA) στο σύνολο των θυγατρικών ανακοίνωσε σήμερα η MIG, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2009 (κέρδη 18,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014).

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τω αποτελεσμάτων, η επάνοδος στην κερδοφορία οφείλεται στη σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων των θυγατρικών Vivartia και Attica. Τα δημοσιευμένα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA, (περιλαμβανομένων των εταιρειών holding και των μη-επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων), ανήλθαν σε κέρδη 15,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2014, αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας των θυγατρικών.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου ανήλθαν σε ζημία 39,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 51,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η καθαρή εσωτερική αξία (NAV) της εταιρείας, την 31.03.2015, ανήλθε στα 911 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,97 ευρώ ανά μετοχή.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου, περιλαμβανομένων των δεσμευμένων καταθέσεων, ανήλθαν στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο μητρικής στα 29 εκατ. ευρώ. Οι ενοποιημένες δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου, την 31.03.2015, μειώθηκαν κατά 7 εκατ. ευρώ έναντι της 31.12.2014 στα 1,74 δισ. ευρώ.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2015 κατέγραψαν αύξηση 12 εκατ. ευρώ, ήτοι 4,6%, ετησίως και ανήλθαν στα 269,2 εκατ. ευρώ.

Η σταδιακή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης/αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ομίλου συμβάλλει στη βελτίωση της κατανομής υπέρ των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων (55% του συνολικού δανεισμού έναντι 47%, την 31.12.2014).

Τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, (EBITDA) στο σύνολο των θυγατρικών το πρώτο τρίμηνο του 2015 ανήλθαν σε κέρδη 18,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η επάνοδος στην κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών κατά το πρώτο τρίμηνο της χρήσης επιτυγχάνεται για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2009 και οφείλεται, κυρίως, στη σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας των θυγατρικών Vivartia και Attica. Η πλειοψηφία των θυγατρικών διεύρυνε περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους (το δημοσιευμένο ενοποιημένο μεικτό περιθώριο κέρδους για τον όμιλο αυξήθηκε κατά 745 μονάδες βάσης, ετησίως, στο 21,1%), ενώ, παράλληλα, βελτίωσε περαιτέρω την αποδοτικότητα και συνέχισε την προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης του κόστους. Τούτο συνέβαλε στη σημαντική διεύρυνση του περιθωρίου EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών κατά περίπου 930 μονάδες βάσης, ετησίως, στο 6,9%.

Προτεραιότητες της διοίκησης του ομίλου MIG αποτελούν η περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των θυγατρικών, η δυναμική διαχείριση των στοιχείων του ενεργητικού (σταδιακή αποεπένδυση από μη στρατηγικής σημασίας συμμετοχές), με απώτερο στόχο τη μείωση του συνολικού δανεισμού, η υποστήριξη στρατηγικών πρωτοβουλιών των κύριων θυγατρικών εταιρειών, καθώς και η επιτυχής ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης/αναχρηματοδότησης του δανεισμού.

Οι κυριότερες δράσεις, συνεπείς με την εν λόγω στρατηγική, είναι η σταδιακή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης/αναχρηματοδότησης του δανεισμού, η οποία συμβάλλει στη βελτίωση της κατανομής του δανεισμού υπέρ των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η εταιρεία αποφάσισε την έκδοση νέου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 115 εκατ. ευρώ σε 2 σειρές, που ανέλαβε την υποχρέωση να καλύψει η Τράπεζα Πειραιώς, για την αναχρηματοδότηση ισόποσων υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας προς αυτήν. Η έκδοση της πρώτης σειράς ύψους 100 εκατ. ευρώ ήδη ολοκληρώθηκε. Η συμφωνία αναχρηματοδότησης προβλέπει τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του εν λόγω δανεισμού, με την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής κατά 3 έτη (Οκτώβριος 2019). Περαιτέρω, η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με άλλες δανείστριες τράπεζες για τη σύναψη συμφωνίας αναδιάρθρωσης υφιστάμενων δανείων. Με τη σύναψη της συμφωνίας αυτής, η εταιρεία θα ολοκληρώσει τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του συνόλου των υφιστάμενων κοινών ομολογιακών δανείων, επιτυγχάνοντας την επέκταση του ορίζοντα ωρίμανσης.