Επιστροφή του Μάνουελ Βαλς στην πολιτική – Ποιον υποψήφιο υποστηρίζει

Επιστροφή του Μάνουελ Βαλς στην πολιτική – Ποιον υποψήφιο υποστηρίζει
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 14: France's Prime minister Manuel Valls leaves the Elysee Palace after a security meeting, on November 14, 2015 in Paris, France. The meeting follows a series of coordinated terrorist attacks in the French capital that left at least 127 people dead and over 200 injured. (Photo by Thierry Chesnot/Getty Images)

Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Εμμανουέλ Μακρόν περιμένει με «ανοιχτές τις αγκάλες» τον Μανουέλ Βάλς

Έπειτα από δύο μήνες απουσία και την ήττα του στις προκριματικές εκλογές της αριστεράς, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επανέρχεται στην πολιτική ζωή με τη θέληση να παίξει ένα ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρική εκλογή.

Βασική ένδειξη της επιστροφής είναι η αναμενόμενη σημερινή συνέντευξή του, από κοινού στο ραδιόφωνο RMC και στην τηλεόραση BFM, παράλληλα με μια χθεσινή διπλή δραστηριοποίησή του στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Σε αίθουσα-παράρτημα του Κοινοβουλίου, ο Μ. Βαλς συγκέντρωσε χθες το μεσημέρι, τους οπαδούς «βαλσιστές» που του έχουν μείνει πιστοί, με τους οποίους ανέλυσε την κατάσταση και τη θέση της αριστεράς στην εκστρατεία.

Απώτερος στόχος ήταν η από κοινού απόφαση υποστήριξης του Εμμανουέλ Μακρόν.

Αργότερα το βράδυ συγκέντρωσε επίσης ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών (κοντά 70) με την ίδια θέληση, να αναλύσουν την κατάσταση και να αποφασισθεί μια μαζική υποστήριξη στον Μακρόν, ώστε να μην υπάρξει για το δεύτερο γύρο η έκπληξη μονομαχίας μεταξύ Φιγιόν και Λεπέν.

Παρά τα ποσοστά των σφυγμομετρήσεων που δίνουν μονίμως τον Φιγιόν στην τρίτη θέση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Βαλς εκτιμά ότι είναι υποτιμημένος ο Φιγιόν και δεν αποκλείει την περίπτωση να είναι αυτός που θα περάσει στο δεύτερο γύρο.

Τη θέση του αυτή εκτιμάται ότι την εξέφρασε και στον Φρανσουά Ολάντ κατά μια συνάντηση που είχε μαζί του την περασμένη εβδομάδα.

Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι ο Μ. Βαλς, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι για λόγους πεποιθήσεων δεν μπορεί να υποστηρίξει τον Μπενουά Αμόν, σκοπεύει να δώσει την υποστήριξή του στον Εμμανουέλ Μακρόν.

Το ζητούμενο είναι πότε και με ποιό τρόπο θα το ανακοινώσει ώστε να μη θεωρηθεί ως «δολοφονία του Αμόν και της Αριστεράς».

Παράλληλα είναι σαφής η θέληση του Μ. Βαλς να συμπαρασύρει μαζί του μια όσο το δυνατόν πλατύτερη ομάδα βουλευτών ή άλλων πολιτικών, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι μια μοναχική προσχώρηση στον Μακρόν δεν θα έχει την ίδια ανταπόκριση.

Το άλλο ερώτημα είναι κατά πόσο ο Εμμανουέλ Μακρόν περιμένει με ανοιχτές τις αγκάλες τον Μανουέλ Βάλς, που ως πρώην πρωθυπουργός εκφράζει τη συνέχεια της πολιτικής Ολάντ και του πολιτικού συστήματος από το οποίο θέλει να αποδεσμευθεί ο Ε. Μακρόν.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι με την ανακοίνωση της σημερινής συνέντευξης του Βαλς στα μίντια, ο Μακρόν έσπευσε να οργανώσει συνέντευξη τύπου χθες (μη προγραμματισμένη) κατά την οποία δήλωσε τα εξής:

«Η υποστήριξη των πολιτών μου δίνει χαρά. Είμαι αντίθετα καχύποπτος για τις κρυφές ατζέντες των πολιτικών (…) θέλω να είμαι σαφής, καλωσορίζω την κάθε υποστήριξη, καμία όμως υποστήριξη δεν θα με εμποδίσει να μεταρρυθμίσω και να προχωρήσω (…) μια υποστήριξη ισοδυναμεί με μια ψήφο και όχι με μια δέσμευση συμμετοχής στις βουλευτικές, όχι με μια συμμετοχή στην εκστρατεία, ή για μια αλλαγή στο πρόγραμμά μας», δήλωσε ο Ε. Μακρόν.

Ανοιχτή υποστήριξη

Μετά την απόφαση να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα ανοιχτά ότι θα ψηφίσει τον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν αντί του σοσιαλιστή υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών εμφανίζουν συστηματικά τον Μακρόν να επικρατεί στο δεύτερο γύρο επί της Λεπέν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ