Πυροβολισμοί στο Μόναχο: Τουλάχιστον 9 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (βίντεο και εικόνες)

Πυροβολισμοί στο Μόναχο: Τουλάχιστον 9 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (βίντεο και εικόνες)

Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στο Ολυμπιακό Πάρκο του Μονάχου - Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες.

Τελευταία Ενημέρωση: 11:58

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σήμερα σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους σε ένα εμπορικό κέντρο στο Μόναχο, τη μεγαλούπολη της νότιας Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter η αστυνομία. Οι αρχές απομακρύνουν πολίτες, πελάτες και εργαζόμενους, από το εμπορικό κέντρο Olympia, ωστόσο πολλοί άλλοι πιστεύεται ότι ακόμη κρύβονται στο εσωτερικό του κτιρίου.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της αστυνομίας, υπάρχουν πολλοί δράστες, ωστόσο μέχρι στιγμής ουδείς έχει συλληφθεί. Πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Γερμανία έκαναν λόγο για τρεις υπόπτους, οπλισμένους με ημιαυτόματα τουφέκια εφόδου με τουλάχιστον έναν να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Το σύνολο των νεκρών της επίθεσης στο Μόναχο ανήλθε σε εννέα, μετά την ανακάλυψη ενός ακόμη πτώματος μέσα στο εμπορικό κέντρο Olympia. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του Μονάχου, οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν η σορός αυτή ανήκει σε κάποιον από τους τουλάχιστον τρεις δράστες.

Προσωπικό στο εμπορικό κέντρο κρύβεται ακόμη μέσα στο κτίριο, είπε μια υπάλληλος μιλώντας στο Reuters τηλεφωνικά. Ακούστηκαν «πολλοί πυροβολισμοί, δεν μπορώ να πω πόσοι, πάντως πολλοί», είπε η εμποροϋπάλληλος αυτή. «Όλος ο κόσμος που βρισκόταν έξω μπήκε ουρλιάζοντας μέσα στο κατάστημα και είδα έναν άνθρωπο να κείτεται στο έδαφος που ήταν τόσο βαριά τραυματισμένος που είναι βέβαιο ότι δεν σώθηκε», συνέχισε η ίδια.

Διαβάστε ακόμη: «Είμαι Γερμανός» φέρεται να φώναξε ένας δράστης- Φήμες ότι οι τρομοκράτες είναι από την ακροδεξιά

«Δεν έχουμε καμιά επιπλέον πληροφορία, κρυβόμαστε στο πίσω μέρος, στον χώρο αποθήκευσης. Δεν μας έχει πλησιάσει κανένας αστυνομικός ακόμη», συμπλήρωσε η υπάλληλος.

Οι αρχές του Μονάχου ανακοίνωσαν ότι έχουν διακοπεί όλες οι συγκοινωνίες στην πόλη -λεωφορείων, των τρένων και των τραμ- αλλά και ότι έκλεισε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός και απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου.

Θολό το τοπίο για τα κίνητρα των δραστών
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου, σύμφωνα το περιοδικό Focus. «Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ o δημοσιογράφος της εφημερίδας Bild στο Μόναχο Γιούλιαν Ρέπκε σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για πιθανόν «δεξιά» κίνητρα των δραστών της επίθεσης.

 

Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες
Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Focus ανέφερε πριν από λίγο στην ηλεκτρονική του έκδοση, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία του Μονάχου, ότι ο ένας από τους δράστες της επίθεσης αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και είναι νεκρός. Η πόλη τελεί υπό αποκλεισμό, καθώς η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia.

Η γερμανική εφημερίδα Abendzeitung του Μονάχου ανέφερε πως η ομοσπονδιακή αστυνομία κάνει τώρα λόγο για 7 νεκρούς στην επίθεση στο Μόναχο.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε μιλώντας στον Τύπο ότι οι «έως και τρεις δράστες» διαφεύγουν τη σύλληψη και οι έρευνες συνεχίζονται «σε όλη την πόλη του Μονάχου», όπου έσπευσαν να αναπτυχθούν ισχυρές δυνάμεις και εναέρια μέσα.

«Μέχρι στιγμής ουδείς εκ των δραστών δεν έχει καταστεί δυνατό να συλληφθεί», ανέφερε η αστυνομία του Μονάχου σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για τον εντοπισμό τους.

Η αστυνομία της μεγαλούπολης της νότιας Γερμανίας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «υποψιάζεται ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια», ενώ ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής της τάξης μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο επίσης έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική ενέργεια σε εξέλιξη».

monaxo

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» το Μόναχο
Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» λόγω «μιας κατάστασης αμόκ», ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν το σύστημα προειδοποίησης «Κatwarn» μέσω των smartphones, ενώ τέθηκε σε ισχύ κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» στα νοσοκομεία της περιοχής, ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση (για τη διαχείριση της) κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο γερμανικά ΜΜΕ ότι ο ένας από τους δράστες φέρεται να αυτοκτόνησε, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Bild.

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για μια ευρεία επιχείρηση σε «πολλές» περιοχές του Μονάχου.

Δεν είναι ως τώρα σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά την επίθεση που έκανε ένας έφηβος πρόσφυγας με τσεκούρι μέσα σε ένα τρένο.

Βίντεο

Στο μεταξύ το γαλλικό μέσο B3Zero ανάρτησε βίντεο με έναν ακόμη πυροβολισμό την ώρα της προσέλευσης των αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο.

Μήνυμα συμπαράστασης από ΗΠΑ και Βρετανία
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο» την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε ένα εμπορικό κέντρο στο Μόναχο. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλα τα γεγονότα, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτή η ειδεχθής ενέργεια είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλά πρόσωπα στην καρδιά μιας από τις ζωηρότερες πόλεις της Ευρώπης», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προτίθενται να συνεργαστούν στενά με τους γερμανούς ομολόγους τους και να τους προσφέρουν κάθε βοήθεια και κάθε πόρο που θα χρειαστούν στην έρευνά τους για την επίθεση.

Η Βρετανία είναι έτοιμη να προσφέρει στη Γερμανία όποια βοήθεια χρειαστεί μετά την επίθεση ενόπλων σε ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο, διαβεβαίωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

«Μου προκάλεσε σοκ και φρίκη η επίθεση που εκτυλίσσεται απόψε στο Βερολίνο και η απώλεια ζωών. Οι σκέψεις μου βρίσκονται στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί και στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους φίλους μας στη Γερμανία. Η ταξιδιωτική μας οδηγία προς τους υπηκόους του ΗΒ οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή (σ.σ. του Μονάχου) απόψε είναι να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών αρχών», προστίθεται στην ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Το μήνυμα αλληλεγγύης του Αλέξη Τσίπρα
«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον γερμανικό λαό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είναι η βία το μέλλον της Ευρώπης» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.