Επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης με άρωμα τρομοκρατίας

Επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης με άρωμα τρομοκρατίας

Άγνωστος μέχρι στιγμής ο δράστης της επίθεσης - 11 νεκροί και πάνω από 50 οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από το εσωτερικό του βαγονιού του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπου την Δευτέρα εξερράγη βόμβα, με τον αριθμό των νεκρών από την επίθεση να  ανέρχεται πλέον στους 14.

Κλειστός παραμένει ο σταθμός Σέναγια Πλόσαντ στην Αγία Πετρούπολη έπειτα από ανώνυμη τηλεφωνική προειδοποίηση για βόμβα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA,

Εν τω μεταξύ, ένας Ρώσος πολίτης από το Κιργιστάν είναι ο βασικός ύποπτος της επίθεσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τις υπηρεσίες ασφαλείας του Κιργιστάν. Οπως ανακοινώθηκε πρόκειται για τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, γεννημένο το 1995 στην περιφέρεια Ος.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου των αρχών ασφαλείας στο Καζακστάν ότι πρόκειται για έναν άνδρα που κατάγεται από την Κεντρική Ασία, ο οποίος όμως δεν είναι από το Καζακστάν.

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Καζακστάν (ΚΝΒ) συνεργάζεται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφάλειας, τόσο στην ανταλλαγή πληροφοριών, όσο και στις έρευνες που διεξάγονται όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής, Νουργκάλι Μπιλισμπέκοφ στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Ηδη από χθες, το Interfax επικαλούμενο τις Αρχές είχε αναφέρει ότι ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί και ότι πρόκειται για άτομο ηλικίας 23 ετών, προερχόμενο από πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, το οποίο μετέφερε τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε χαρτοφύλακα.

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρουν ότι ο άντρας αυτός, που έδρασε ως βομβιστής αυτοκτονίας, ήταν 22 ετών, με καταγωγή από το Καζακστάν, ενώ στις φωτογραφίες του που κυκλοφόρησαν από τις κάμερες ασφαλείας, φαίνεται να φορά ένα κόκκινο μπουφάν, γυαλιά και ένα σκούρο πράσινο καπέλο, κρατώντας ένα σακίδιο.

Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη βόμβα εξουδετερώθηκε στον σταθμό Ploshchad Vosstania του υπόγειου σιδηρόδρομου, με γόμωση περίπου ενός κιλού ΤΝΤ. Πρόκειται για άλλον έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, εξίσου ισχυρό, εάν όχι ισχυρότερο από εκείνον που εξερράγη.

Το στοιχείο που φαντάζει σαν προφανές, παρόλο που οι Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται να το κατονομάσουν δημόσια, είναι ότι η βομβιστική επίθεση συνδέεται, ούτως ή άλλως, με κάποια εκδοχή του ακραίου, ένοπλου ισλαμισμού. Οι Τζιχαντιστές θα μπορούσαν να έχουν οργανώσει το μακελειό στο μετρό στο πλαίσιο των αντιποίνων για την παρέμβαση της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας αλλά και για το γεγονός ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι οι πιο ισχυρές και πολυπληθείς από όσες μάχονται το ISIS.

Ο Τραμπ εκφράζει τα συλλυπητήριά του

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής ενέργειας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σε δήλωσή του.

“Ο πρόεδρος Τραμπ προσέφερε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιμετώπιση της επίθεσης και στην προσαγωγή των υπεύθυνων στη δικαιοσύνη”, έγραφε η δήλωση.

“Ο Τραμπ και ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησαν ότι η τρομοκρατία πρέπει να ηττηθεί αποφασιστικά και γρήγορα”, είπε επίσης.