Eπίθεση στο Πίτσμπουργκ: Εβραίοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι ο Τραμπ φέρει μέρος της ευθύνης για το μακελειό

Eπίθεση στο Πίτσμπουργκ: Εβραίοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι ο Τραμπ φέρει μέρος της ευθύνης για το μακελειό
epa07119773 US President Donald J. Trump waves before leaving the Department of Health and Human Services where he announced a plan to overhaul how Medicare pays for certain drugs in Washington, DC, USA, 25 October 2018. According to reports, claiming that global freeloading has driven up drug costs, Trump said his plan could save Medicare more than 17 billion US dollars over five years, with the cost of some drugs dropping by as much as 30 percent. EPA/CHIP SOMODEVILLA / POOL AFP OUT

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται ότι «ενθάρρυνε» το κίνημα των λευκών εθνικιστών και άρα φέρει μέρος της ευθύνης για την επίθεση του Σαββάτου. 

Μια ομάδα εκπροσώπων των Εβραίων στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ κατηγόρησε χθες Κυριακή σε ανοικτή της επιστολή τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι «ενθάρρυνε» το κίνημα των λευκών εθνικιστών και άρα φέρει μέρος της ευθύνης για την επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο σε συναγωγή της πόλης.

Έντεκα άνθρωποι, σχεδόν όλοι άνω των 60 ετών, σκοτώθηκαν το Σάββατο από τα πυρά ενός 46χρονου αντισημίτη ο οποίος έσπειρε τον πανικό στη συναγωγή Tree of Life στο Πίτσμπεργκ.

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε από τις αρχές ως ο Ρόμπερτ Μπάουερς και δήλωσε αργότερα ότι ήθελε «να πεθάνουν όλοι οι Εβραίοι».

«Αυτά τα τρία τελευταία χρόνια οι δηλώσεις σας, οι πολιτικές σας ενθάρρυναν το κίνημα των λευκών εθνικιστών, το οποίο γιγαντώνεται ολοένα και περισσότερο. Εσείς ο ίδιος χαρακτηρίσατε τον δράστη “μοχθηρο”, όμως η βία που σημειώθηκε είναι άμεσο αποτέλεσμα της επιρροής σας», εκτίμησαν οι θρησκευτικοί αξιωματούχοι στην ανοικτή επιστολή τους.

Κάλεσαν επίσης τον Τραμπ «να αποκηρύξει απερίφραστα τον λευκό εθνικισμό», «να σταματήσει να στοχοθετεί και να θέτει σε κίνδυνο όλες τις μειονότητες» και «να δεσμευθεί σε δημοκρατικές πολιτικές» οι οποίες «αναγνωρίζουν αξιοπρέπεια σε όλους».

Αν δεν το κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι προτίθεται να επισκεφθεί το Πίτσμπεργκ, δεν είναι ευπρόσδεκτος στην πόλη, τονίζουν στην επιστολή.