Επιτήδειες εταιρίες υπόσχονται να σας εξαφανίσουν από τη Google

Επιτήδειες εταιρίες υπόσχονται να σας εξαφανίσουν από τη Google

Αποκαλύφθηκε σχέδιο για να διαγράφονται τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Όταν μια αναζήτηση στο Google εμφανίζει αρνητικές ειδήσεις, οι Ευρωπαίοι μπορούν να στραφούν στον αμφιλεγόμενο νόμο για «δικαίωμα στη λήθη». Αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δεν υπάρχει τέτοιος νόμος, οι Αμερικανοί μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους με επιτήδειες εταιρείες «διαχείρισης φήμης» που υπόσχονται να εξαφανίσουν τα αρνητικά ενοχλητικά αποτελέσματα αναζήτησης του Google.

Ενώ οι «ειδικοί» διαχείρισης φήμης υπάρχουν εδώ και χρόνια, ένας από αυτούς φαίνεται να έχει βρει έναν ύπουλο νέο τρόπο για να καθαρίζει τα αποτελέσματα αναζήτησης του Google, χρησιμοποιώντας δικαστικές αποφάσεις.

Το σχέδιο, που ανακαλύφθηκε από τους καθηγητές νομικής Γιουτζίν Βόλοκ και Πωλ Λέβι, στηρίζεται στην κατάθεση αγωγών για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον ψεύτικων κατηγορουμένων και στη συνέχεια την κοινοποίηση στην Google της δικαστικής εντολής για να καταργήσει το εν λόγω περιεχόμενο.

Η στρατηγική λειτουργεί, διότι τόσο ο εναγόμενος όσο και ο ενάγων (που σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης είναι ψεύτικος) συμφωνούν να πουν στο δικαστήριο ότι η ιστοσελίδα πράγματι διαπράττει δυσφήμηση. Ως μέρος της συμφωνίας, τα δύο ενδεχομένως φανταστικά μέρη συμφωνούν στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία στη συνέχεια επικυρώνονται από έναν δικαστή. Ένας δικηγόρος στη συνέχεια στέλνει την εντολή ασφαλιστικών μέτρων στο Google και ιδού, το «κολακευτικό» αποτέλεσμα αναζήτησης έχει εξαφανιστεί.

Οι Βόλοκ και Λέβι αποκάλυψαν πάνω από 25 τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν ειδήσεις ή αναρτήσεις σε μπλογκ για θέματα όπως σεξουαλική κακοποίηση ή σκιώδεις επιχειρηματικές πρακτικές. Παρά το γεγονός ότι τα ονόματα που εμπλέκονται στις περιπτώσεις είναι διαφορετικά, τα νομικά έγγραφα φέρεται να χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό την ίδια γλώσσα –παραπέμποντας στην ίδια εταιρεία διαχείρισης φήμης ή δικηγόρο.

Ποιος είναι πίσω από όλα αυτά; Όλα τα σημεία της αναφοράς οδηγούν σε ένα άτομο που ονομάζεται Ρίτσαρντ Ρούντι, ο οποίος συνδέεται με εταιρείες με ονόματα όπως «SEO Profile Defense Network» και «Profile Defenders». Η ιστοσελίδα της τελευταίας υπόσχεται να βοηθήσει στη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης για να κρυφτούν τα αρνητικά αποτελέσματα της αναζήτησης.

Αν κρύβεται πράγματι ο Ρούντι πίσω από τις ψεύτικες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα όχι μόνο από τους κρατικούς δικηγορικούς συλλόγους, αλλά και για τους πελάτες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του. Εάν μαθευτούν τα περί των ψεύτικων δικών, τα άρθρα ειδήσεων που προσπαθούν να θάψουν οι πελάτες μπορεί να βρεθούν εκ νέου στη δημοσιότητα.

Η Profile Defenders δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς του άρθρου του Βόλοκ. Η Google δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα για σχόλιο σχετικά με το πώς ανταποκρίνεται στις ύποπτες δικαστικές αποφάσεις.