Επιτόκιο και ΔΝΤ έβαλαν «φρένο» στο ομόλογο

Επιτόκιο και ΔΝΤ έβαλαν «φρένο» στο ομόλογο

Η (προσωρινή) αναβολή για την έξοδο στις αγορές και οι βασικές αιτίες που έφεραν πίσω τις κυβερνητικές αποφάσεις.

 

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για έξοδο στις αγορές μπορεί να πήραν ολιγοήμερη παράταση, ωστόσο, δεν αναβάλλονται επ’ αόριστον. Αυτή είναι η εκτίμηση πηγών με άμεση γνώση των διαδικασιών και των συζητήσεων για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, λήξεως 2022, στις προσεχείς ημέρες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο βασικός προβληματισμός είναι πλέον το επιτόκιο, καθώς όλα δείχνουν πως «δεν ξεκολλά από την περιοχή του 4,95%», επιτόκιο, με το οποίο εκδόθηκε το ομόλογο του 2014.

Όμως, εκτός από τον προβληματισμό για το επιτόκιο, το βράδυ της Τρίτης ήρθε να προστεθεί και μία επιπλέον ανησυχία. Η πληροφορία ότι το ΔΝΤ στη συνεδρίασή του αναμένεται να παρουσιάσει έκθεση, σύμφωνα με την οποία θα θέτει πλαφόν στο ύψος του χρέους. Πρακτικά, δηλαδή, το Ταμείο θα απαιτεί η όποια έξοδος στις αγορές να μην αλλάζει το προφίλ του χρέους, άρα, η μόνη διέξοδος, που θα δίνεται θα είναι η μετακύληση του χρέους, χωρίς να αυξάνεται το ποσό ή το επιτόκιο.

Το ΔΝΤ, ουσιαστικά, επιτρέπει την ανανέωση του πενταετούς ομολόγου του 2014 στο 2022, ωστόσο θα θέτει φραγμούς που δεν θα επιτρέπουν την άντληση μεγαλύτερου ποσού, εφόσον το επιτόκιο είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο με το οποίο δανείζουν την Ελλάδα οι θεσμοί.

Παράλληλα, κυβέρνηση και Ευρωπαίοι αναμένουν την «ετυμηγορία» του ΔΝΤ για τον χαρακτηρισμό του χρέους. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως, σε περίπτωση που η διατύπωση για το χρέος μεταβληθεί από «εξαιρετικά μη βιώσιμο», όπως εκτιμούσε τον Φεβρουάριο, σε «μη βιώσιμο», αυτό θα θεωρηθεί ως πρόοδος από τις αγορές.

Η επιλογή της αναμονής της Standard & Poor’s για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία εβδομάδα εκτιμάται από τις ίδιες κυβερνητικές  πηγές ότι θα ενισχύσει την θετική επενδυτική ψυχολογία, ωστόσο, τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν στην κατηγορία «σκουπίδια» απέχοντας πολλές βαθμίδες από την επιλέξιμη επενδυτική κατηγορία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μικρή αναμονή δεν θα βλάψει την έξοδο, ωστόσο, αρκετοί επισημαίνουν ότι οι παλινωδίες σε σχέση με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, μπορεί να προκαλέσουν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.