Επιβραβεύοντας τους πελάτες

Επιβραβεύοντας τους πελάτες

Προτάσεις προς μικρές επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στον... εορταστικό ανταγωνισμό.

Μπορεί στο εορταστικό τραπέζι των ημερών την τιμητική της να έχει η γαλοπούλα, όμως στον χώρο του λιανεμπορίου -παραδοσιακού και διαδικτυακού- το «μενού» παραμένει συνήθως απαράλλαχτο: «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό»!

Για να αντεπεξέλθουν στο μεγάλο ανταγωνισμό έναντι των κολοσσών του είδους, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζεται πολλές φορές να υπερβούν τα επιχειρηματικά τους όρια, κινδυνεύοντας να καταλήξουν με μία «τρύπα» στο «νερό» ή -ακόμη χειρότερα- στο ταμείο.

Υπάρχουν ωστόσο μερικά τρικ που θα μπορούσαν να ενισχύσουν, με σχετική ασφάλεια, τη θέση της εταιρείας σας στις πωλήσεις. Πρακτικά, δεν είναι παρά οι λογικές απαντήσεις στο επίσης εύλογο ερώτημα των καταναλωτών (και) αυτών των ημερών: «γιατί να προτιμήσω αυτό το μαγαζί από κάποιο άλλο;»

Περιτύλιγμα ικανοποίησης
Στα περισσότερα πολυκαταστήματα το τύλιγμα των δώρων θεωρείται δεδομένο και μάλιστα δωρεάν. Αυτό φυσικά δεν γίνεται τυχαία. Η υπηρεσία αυτή ενισχύει τον δείκτη ικανοποίησης των καταναλωτών, μιας και λίγο-πολύ τους λύνει τα χέρια, απαλλάσσοντας τους από ακόμη έναν χριστουγεννιάτικο μπελά. Ακόμη λοιπόν κι εάν το θεωρείται πολυτέλεια -καθώς απαιτεί επιπλέον έξοδα και πιθανόν προσωπικό- καλό θα ήταν να εξετάσετε τις εναλλακτικές σας, προσφέροντας π.χ. δωρεάν τύλιγμα των δώρων σε όσους πελάτες σας υπερβούν ένα συγκεκριμένο ύψος αγορών.

Ο Αϊ-Βασίλης είναι τζάμπα
Η δωρεάν αποστολή δώρων που αγοράζονται εξ αποστάσεως -π.χ. μέσω της εταιρικής ιστοσελίδας- αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη για τους καταναλωτές που δεν θέλουν ή απλά δεν μπορούν να βάλουν χριστουγεννιάτικα το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη. Θα πρέπει ωστόσο να είστε καλοί στα μαθηματικά και να υπολογίζετε με σύνεση εάν «παίρνει» την επιχείρησή σας να επωμιστείτε αυτό το κόστος, που πολλές φορές μπορεί να είναι «αλμυρό».

Κοψο-χρονιές
Μπορεί η περίοδος των εκπτώσεων να έπεται και τον λόγο να έχει τώρα η μεγαλύτερη σε ετήσια βάση περίοδος καταναλωτικής δαπάνης. Όμως υπάρχουν έξυπνες κινήσεις για να δώσετε στους πελάτες της μια προαίσθηση εκπτώσεων, καλλιεργώντας τους την αίσθηση ότι μπορεί να βγουν από τις εορταστικές τους αγορές κερδισμένοι. Μια λύση π.χ. είναι λοταρίες ή τυχερά παιχνίδια τύπου «ξυστό», μπροστά στο ταμείο, με έπαθλο μέρος του συνολικού ποσού των αγορών να πιστώνεται για μελλοντικές αγορές από την επιχείριση σας, είτε να επιστρέφεται επί τόπου σε μετρητά.

Κάρτες όχι με ευχές, αλλά με δώρα
Μπορεί να είναι μία κάρτα της εταιρείας σας για τη συλλογή πόντων και τη δυνατότητα εξαργύρωσης τους σε μελλοντικές αγορές. Μπορεί να είναι δωροεπιταγές ή δωροκάρτες. Σε κάθε περίπτωση, λύσεις σαν κι αυτές δημιουργούν την αίσθηση μίας διαρκούς σχέσης «δούναι και λαβείν» μεταξύ της επιχείρησής σας και της πελατείας και δομεί μία εταιρική παράδοση, που η εμπειρία δείχνει ότι τονώνει τις πωλήσεις.

Αγορές και φιλανθρωπία
Μέρες που είναι, οι αγορές με… δόση φιλανθρωπίας κάνει τους καταναλωτές να αισθάνονται καλύτερα, μιας και θεωρούν πως έχουν κάτι παραπάνω από ένα προσωποποιημένο δώρο να προσφέρουν. Μία ενδεδειγμένη λύση λοιπόν για την καλύτερη διαφήμιση της εταιρεία σας, την ενίσχυση της εικόνας της, αλλά και για την αύξηση των πωλήσεων θα ήταν η διάθεση μέρος των εορταστικών εσόδων σε έναν φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν θα «φουσκώσετε» τις τιμές και ότι θα ακολουθηθούν διαφανείς διαδικασίες.