Equifund: Η επόμενη μέρα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Equifund: Η επόμενη μέρα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης (2Α) συμμετέχει στο πάνελ σε εκδήλωση του EquiFund, της επενδυτικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Οικονομίας, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για καινοτόμες επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης, Αθήνα, Δευτέρα 16 Απριλίου 2018.

Επιχειρηματικοί, επενδυτικοί και πολιτειακοί παράγοντες μιλούν για τις νέες ευκαιρίες που ανοίγει το επενδυτικό πακέτο του μισού δισ. ευρώ.

Το επίσημο ξεκίνημά του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποίησε την Δευτέρα το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund).

Συνολικά 18 ομιλητές από επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς και οι fund managers από τα 9 funds που υποστηρίζονται από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), έδωσαν το παρών.

Τo EquiFund, το καινούργιο υπερ-ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών, αποσκοπεί στο να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις τοπικές επιχειρήσεις. Στόχος του είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε όλα τα επενδυτικά στάδια της επιχειρηματικότητας, από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο μέχρι και τις ώριμες προς επέκταση επιχειρήσεις. To EquiFund αναμένεται να έχει θεμελιώδη ρόλο στο να απελευθερώσει τη δυναμική των επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχών και να μετασχηματίσει το τοπικό οικοσύστημα.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαθέτει στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.  Στο Ταμείο συμμετέχει το EIF με 60 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) με περίπου 40 εκατ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ. Ιδιώτες επενδυτές συνεισφέρουν με πρόσθετους ίδιους πόρους. Έτσι τα συνολικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις πλησιάζουν το 0,5 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο τέτοιου τύπου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με δημόσιους πόρους. Μάλιστα, οι δημόσιοι πόροι που επενδύονται είναι ανακυκλούμενοι, δηλαδή μετά το πέρας της πρώτης επένδυσης επιστρέφουν στο Δημόσιο και επανεπενδύονται για τον ίδιο σκοπό. Έτσι δημιουργείται μια νέα σταθερή ροή χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας.


Τσίπρας: Αν όχι τώρα που η χώρα ανακάμπτει, τότε πότε;

Σαφές μήνυμα ότι η χώρα θα αποκτήσει το ρόλο που της αξίζει στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και τις διεθνείς αγορές, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εκδήλωση του EquiFund.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν τώρα στην Ελλάδα, καθώς μετά από 8 χρόνια κρίσης μπορεί πλέον να στηριχτεί στα πόδια της. «Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι ουσιαστικά μια στροφή στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Η ενσωμάτωση της καινοτομίας θα αυξήσει την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ στο διεθνές περιβάλλον και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε, πως οι δείκτες φανερώνουν με απόλυτη σαφήνεια την ανάκαμψη της οικονομίας. «Όλη η προσπάθεια πλέον πέφτει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης. Αυτή η χώρα θα αλλάξει και θα αναπτυχθεί χάρη σε εσάς. Η υποστήριξη της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε αναφερόμενος στην ανάπτυξη που επιστρέφει στην Ελλάδα την αξία των ευκαιριών απασχόλησης με αξιοπρεπείς όρους σε όλο το δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που επένδυσε στις σπουδές και θέλει να μείνει ή να γυρίσει στην Ελλάδα και να δημιουργήσει, σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. «Στηρίζουμε τη δυναμική καινοτόμα και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα με όλους τους δυνατούς τρόπους χρηματοδότησης στην πράξη» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργούς σε όσους ήδη επιχειρούν και σε όσους πρόκειται να επιχειρήσουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν όχι τώρα που η χώρα ανακάμπτει, τότε πότε; Εάν όχι εκείνοι, τότε ποιοι;».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι είναι μοναδική ευκαιρία να δοθεί διέξοδος και ευκαιρίες στο εξαιρετικό ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας και πρόσθεσε πως το EquiFund είναι ένα από τα καταλληλότερα εργαλεία. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν γυρνά πίσω στο μοντέλο του χθες, δημιουργεί ένα νέο παραγωγικό και βιώσιμο μοντέλο, «επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό» υπογράμμισε. Σημείωσε δε, το γεγονός ότι για πρώτη φορά η χώρα αποκτά αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία όπως είπε, στηρίζεται στην προσπάθεια που γίνεται από καθέναν από τους επιχειρηματιες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχετε τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Η υποστήριξη της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση όσο η χώρα ανακτά την αυτονομία της και στέκεται στα πόδια της» τόνισε.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, είπε πως «η Ελλάδα σας χρειάζεται όλους, όπου κι αν έχετε επιλέξει να μείνετε. Με το ταλέντο σας, τις διαφορετικές εμπειρίες σας, είσαστε η φωνή της πατρίδας μας σε όλη τη γη. Οι επιτυχίες σας σε όλες τις γωνιές του κόσμου είναι η καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα. Διαδώστε το παντού: Η Ελλάδα αλλάζει πορεία, έχει στρατηγική, αλλάζει παραγωγικό μοντέλο» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Σας χρειαζόμαστε και σας καλούμε να ενεργοποιηθείτε με όποιο τρόπο επιλέξετε. Δικτυωθείτε με τους ανθρώπους στην Ελλάδα, επενδύστε, εγκατασταθείτε ξανά στην πατρίδα. Ό,τι και να επιλέξετε, εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας στηρίξουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Χαρίτσης: Αξιοποιούμε τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές

«Δημιουργούμε νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι ήδη είναι έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις δυνατότητες που προσφέρει το ταμείο και πρόσθεσε ότι για να δοθεί ώθηση στη χώρα και να βγει από την κρίση αξιοποιούνται όλα τα εργαλεία. Η χρηματοδότηση είναι μεν πολύ σημαντικό ζήτημα αλλά, όπως είπε, γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας ώστε οι ελληνικές μικρομεσαίες να βρουν διέξοδο συνεργασίας με ξένες επιχειρήσεις. Πρόκειται, συνέχισε ο ίδιος, για ένα ολιστικό εργαλείο, σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η οικονομία μας, που βοηθάει στο στόχο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου .

Αξιοποιούμε τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές για την προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και στηρίζουμε τη δημιουργία ενός εύρωστου οικοσυστήματος start-ups, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέγμα παρεμβάσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να συνδυαστεί η έρευνα με την παραγωγή, για συνέργειες των μικρομεσαίων κλπ

«Το EquiFund είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί ώστε να συμπληρώσει το κενό και να ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση. Έχει τύχει ευρείας αποδοχής πριν καν ξεκινήσει και είμαστε περήφανοι για αυτό. Πρόκειται για το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που ενισχύει όλους τους κλάδους και προσφέρει στοχευμένη υποστήριξη και χρηματοδότηση για κάθε στάδιο ανάπτυξης μίας επιχείρησης» είπε ο κ. Χαρίτσης.

Η ενεργοποίηση του EIF στην Ελλάδα, αλλά και η ενίσχυση της παρουσίας του στη χώρα μας και μέσω αυτού του ταμείου, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είπε ο διευθύνων σύμβουλος το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) Πιέρ Λουίτζι Ζιλμπέρ, στην τοποθέτησή του.

Θέλουμε ένα πλήρως ανεπτυγμένο οικοσύστημα για την Ελλάδα με επιχειρηματικούς αγγέλους, με μεταφορά τεχνογνωσίας από τα πανεπιστήμια στην αγορά, με προγράμματα συμβουλευτικής κλπ, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο προέδρος του ιδρύματος Ωνάσης, Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου και τόνισε ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος για επενδύσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι στη χώρας υπάρχει ένα επενδυτικό περιβάλλον που δεν αφορά μόνο στις ευκαιρίες στον αγροτουρισμός καθώς υπάρχουν καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους. Ο ίδιος σημείωσε τη σημασία που δίνει η «Στέγη» στη σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την αγορά.