EquiFund: Που εξειδικεύονται τα πρώτα 6 funds του υπερταμείου

EquiFund: Που εξειδικεύονται τα πρώτα 6 funds του υπερταμείου

Μεγάλες δυνατότητες προκύπτουν από τη νέα επενδυτική πλατφόρμα με τη στήριξη του EIF.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF) ανακοίνωσε τα ονόματα των έξι επενδυτικών κεφαλαίων που θα συμμετάσχουν στο Ταμείο Συμμετοχών (EquiFund), της επενδυτικής πλατφόρμας που έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με το EIF.

Το EquiFund αποτελεί καινοτόμο επενδυτική πλατφόρμα που συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς μαζί με την απαραίτητη ευελιξία για τη δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων.

Τα έξι επενδυτικά σχήματα που επελέγησαν ως συνεπενδυτές στo EquiFund, είναι τα Elikonos 2 CCA Sicar (των Παντελή Παπαγεωργίου και Τάκη Σολωμού), Marathon Venture Capital Mutual Fund (των Γιώργου Τζιλαλή και Πάνου Παπαδόπουλου), Venture Friends (των Απόστολου Αποστολάκη, Γιώργου Δημόπουλου και Στάφανου Κατσίμπα), Synergia Hellenic Growth Fund, Unifund AKES και Metavallon Fund (υπό την Αλεξάνδρα Χολή).

Τα 6 σχήματα που προχωρούν ήταν εκείνη του πρώτου γύρου αξιολόγησης και έγκρισης. Θα υπάρξει και ένας δεύτερος γύρος όπου αναμένεται να περάσουν άλλα 4 σχήματα.

Αναλυτικά:

– Elikonos 2 S.C.A. Sicar: Private Equity για μικρο-μεσαίες επενδύσεις.

– Synergia Hellenic Growth Fund IV: Private Equity για μικρο-μεσαίες επενδύσεις.

– Marathon Venture Capital Mutual Fund: Venture Capital για επενδύσεις Seed ICT.

– Venture Friends 400W Fund: Venture Capital για επενδύσεις Seed και A’ Γύρου σε τεχνολογικές Startups.

– UniFund AKES: Accelerator fund για Pre-Seed και Seed επενδύσεις σε Startups υψηλής τεχνολογίας.

– Metavallon Fund: Accelerator fund για Pre-Seed και Seed επενδύσεις σε Startups ICT.

Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών έχει συσταθεί με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Το EquiFund ενισχύεται πλέον με την προσέλκυση πρόσθετων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που στόχο έχουν να μοχλεύσουν συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις.

Η λογική του EquiFund είναι ότι εξασφαλίζει συνέχεια στη δημόσια χρηματοδοτική ικανότητα, καθώς οι ενισχύσεις μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων είναι επιστρεπτέες (revolving). Με τον τρόπο αυτό τα χρήματα που επιστρέφονται από τους αρχικούς επενδυτές επανεπενδύονται για τον ίδιο σκοπό.