Έρχεται «μαχαίρι» στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Έρχεται «μαχαίρι» στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Οι μειώσεις αναμένεται να φτάνουν ως και 11% μεσοσταθμικά για πάνω από 900.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις.

Ριζική αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, που θα περιλαμβάνει κλιμακωτές περικοπές (έως και 11% μεσοσταθμικά) στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ , και επιβολή ανώτατου πλαφόν για το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών, προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Οι μειώσεις αναμένεται να συνδυαστούν με τη σαρωτική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει στους πιστωτές ισοδύναμα που θα της επιτρέψουν να μην εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα του 3ου μνημονίου τα οποία ακουμπούν το σύνολο των συνταξιούχων και κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Βάσει Μνημονίου η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί κατά 2,25 δισ ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Για το 2015 το «ψαλίδι» διαμορφώνεται στα 450 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας που έχει στα χέρια της η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.500 ευρώ δεν υπερβαίνουν τις 360.000 ευρώ (13,5% επί του συνόλου), ενώ αυτοί που λαμβάνουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ είναι περίπου 552.000. Οι δύο αυτές κατηγορίες καλύπτουν σχεδόν το 60% της συνολικής μηνιαίας δαπάνης για τις συντάξεις (2,3 δισ. ευρώ).

Όσον αφορά στην επιβολή ανώτατου πλαφόν, πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο όριο αναμένεται να τοποθετηθεί κοντά στα 2.000 ευρώ (από 2.350 στο ΙΚΑ, 2.774 στα ειδικά ταμεία και 3.360 ευρώ για όσους λαμβάνουν διπλές συντάξεις).

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε σε δηλώσεις του πως οι συντάξεις έως 1.000 ευρώ θα προστατευτούν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές σε όσες υπερβαίνουν το συγκεκριμένο όριο. Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «μικρές» τις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και μεσαίες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και το αν θα πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι. «Να μην είναι η ασφαλιστική εισφορά απλώς ένας φόρος που πηγαίνει για να πληρωθούν οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων και να μην υπάρχει ελπίδα να πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι» δήλωσε χαρακτηριστικά, προαναγγέλοντας ριζικές αλλαγές.
Αναμένεται και το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, που θα έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου.