Έρχεται ρύθμιση για διαχωρισμό μεταξύ στρατηγικών κακοπληρωτών και αδυνάμων

Έρχεται ρύθμιση για διαχωρισμό μεταξύ στρατηγικών κακοπληρωτών και αδυνάμων

Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύει να χάσει σπίτι κανένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό.

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 

Την ανάληψη νομοθετικής τροπολογίας μέσα στο επόμενο τρίμηνο που θα διαχωρίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από αυτούς που αδυνατούν πράγματι να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ο κ. Παπαδημητρίου τοποθετήθηκε για το θέμα των πλειστηριασμών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, και διαβεβαίωσε ότι με τη ρύθμιση που έρχεται θα εντοπιστούν όσοι μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν. “Οι κακοπληρωτές είναι αδύνατον να κρυφτούν” είπε ο κ. Παπαδημητρίου και εξήγησε ότι η πραγματική εικόνα ενός οφειλέτη προκύπτει ξεκάθαρα από πλήθος στοιχείων όπως είναι η γενική περιουσιακή κατάστασή του, οι ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις του σε βάθος χρόνου, οι καταθέσεις του αλλά και ο έλεγχος που είναι δυνατό να διεξαχθεί σε βάθος τριετίας σχετικά με το εάν έχει μεταβιβάσει δολίως περιουσία σε άλλα πρόσωπα.

“Κανένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του” δήλωσε, ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομίας και κατήγγειλε “παραπληροφόρηση” σε μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που δημιουργούν ανασφάλεια για το θέμα της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, ανέφερε ότι ήλεγξε ο ίδιος τα δημοσιεύματα περί πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και διαπίστωσε ότι δεν αληθεύουν. ” Όταν είδα και εγώ αυτά τα δημοσιεύματα επικοινώνησα με τις τράπεζες  και μου είπαν ότι δεν ήταν πρώτες κατοικίες” απεκάλυψε. Επανέλαβε, δε ότι με βάση το ισχύον καθεστώς προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 280.000 ευρώ, δηλαδή παραπάνω από το 70% των οφειλετών. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση μεριμνά για τους ασθενέστερους και δεν τους χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να προστατέψει τους ισχυρούς.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς διερωτήθηκε γιατί συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών εάν αληθεύει ότι προστατεύεται πράγματι η πρώτη κατοικία. Ρώτησε επίσης ποιο ποσό θα πρέπει να συγκεντρωθεί συνολικά από τους πλειστηριασμούς ώστε να μην χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

Πηγή: News247