Έρχεται το ψηφιακό φαγητό

Έρχεται το ψηφιακό φαγητό
taking photo of street tacos with smartphone

Σύντομα μπορεί να το βρείτε σε κάποιο μενού κοντά σας, χάρη στην τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας. 

Τα εστιατόρια επιθυμούν να εκμεταλλευτούν εμπορικά το γεγονός ότι οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο μοιράζονται φωτογραφίες φαγητών. Και γι’ αυτό, προσθέτουν πλέον στο μενού τους εικονικά πιάτα που μπορούν να «ποσταριστούν» στα κοινωνικά μέσα.

Για να αυξήσουν τις πωλήσεις, οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού στρέφονται στην επαυξημένη πραγματικότητα για να προσελκύσουν μια νέα γενιά πελατών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια εκδοχή του Sampuru για τον 21ο αιώνα – αναφερόμαστε στο ιαπωνικό έθιμο της επίδειξης πλαστικών αντιγράφων φαγητών στις προθήκες των εστιατορίων.

Οι θαμώνες του εστιατορίου απλώς στρέφουν τα smartphone τους σε ένα μενού ή ένα σουπλά και στην οθόνη αρχίζουν να προβάλλονται χάμπουργκερ και κομμάτια πίτσας, εικόνες τις οποίες στη συνέχεια οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν στο Snap ή το Instagram. Οι πελάτες που χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως το Google Lens ή το ARkit της Apple μπορούν μάλιστα να εμφανίσουν τρισδιάστατα εικονικά γεύματα στα τραπέζια τους.

Τα εστιατόρια δοκιμάζουν την εικονική πραγματικότητα ως εργαλείο καλύτερης σύνδεσης με δυνητικούς καταναλωτές μέσω των κοινωνικών μέσων. Ο βασικός στόχος είναι οι millenials, μια κρίσιμη δημογραφική ομάδα των κοινωνικών μέσων που ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού τους για φαγητό τρώγοντας εκτός σπιτιού.

Το να πειστεί το κοινό να μοιράζεται εικόνες φαγητού στα κοινωνικά μέσα – παρεμπιπτόντως, 3,5 εκατομμύρια τέτοιες φωτογραφίες αναρτώνται ημερησίως – τροφοδοτεί την κυκλοφορία σε ιστοσελίδες εστιατορίων και μειώνει την ανάγκη των ιδιοκτητών εστιατορίων για αγορά διαφημίσεων στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Με 300 εκατομμύρια χρήστες Snap και 800 εκατομμύρια χρήστες Instagram, το εν δυνάμει κοινό είναι τεράστιο.

Τα hashtags που σχετίζονται με φαγητό είναι η τρίτη πιο δημοφιλής κατηγορία στο Instagram με το #food να έχει αναδειχθεί πλέον στον δημοφιλέστερο περιγραφητή. Σύμφωνα με μια μελέτη του ιστότοπου εφοδιασμού cateringsousvidetools.com, η πίτσα ήταν το κορυφαίο φαγητό στο συγκεκριμένο κοινωνικό μέσο με 19,7 εκατομμύρια φωτογραφίες, ακολουθούμενη από το σούσι (13,4 εκατομμύρια) και το κοτόπουλο (11,9 εκατομμύρια). Στο υπόλοιπο top 10συναντάμε τις σαλάτες (στην 4ηθέση) τα ζυμαρικά (στην 5ηθέση) τα αυγά (στην 8ηθέση) και τις μπριζόλες (στην 9ηθέση).

Η έμφαση που δίνουν τα εστιατόρια στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης είναι επίσης προϊόν των μεταβαλλόμενων διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών. Η επενδυτική τράπεζα Piper Jaffray εκτιμά ότι το ένα τέταρτο του συνόλου των πωλήσεων των εστιατορίων στις ΗΠΑ θα μετατοπιστούν προς τις ψηφιακές παραγγελίες και παραδόσεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Συγκεκριμένα, οι 1,9 δισεκατομμύρια παραγγελίες που πραγματοποιούνται σήμερα στις ΗΠΑ μέσω κινητών apps, μηνυμάτων και διαδικτύου αναμένεται να διπλασιαστούν.