Έρχονται αλλαγές στα capital controls: Τι αλλάζει στο όριο αναλήψεων

Έρχονται αλλαγές στα capital controls: Τι αλλάζει στο όριο αναλήψεων
Sixty Euros, the maximum amount allowed after the imposed capital controls in Greek banks, are seen during a withdrawal operation at a bank branch ATM in central Athens, Greece, July 12, 2015. Skeptical euro zone finance ministers demanded on Saturday that Greece go beyond painful austerity measures accepted by Prime Minister Alexis Tsipras if he wants them to open negotiations on a third bailout for his bankrupt country to keep it in the euro. REUTERS/Christian Hartmann - RTX1K1WO

Πλήρη πρόσβαση στα χρήματα τους αναμένεται να έχουν οι πολίτες – Τι θα ισχύσει για άνοιγμα νέων λογαριασμών.

Σχέδιο για νέα χαλάρωση στα capital controls επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ με πρώτο βήμα την αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 1.800 ευρώ το μήνα στα 2.300 ευρώ. Η πρόσβαση σε ένα ποσό της τάξης των 2.300 ευρώ μηνιαίως (για όσους έχουν βεβαίως τέτοιο ποσό στις τράπεζες ή αμοίβονται για την εργασία τους) δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πλήρη πρόσβαση στα χρήματά τους, ενώ ουσιαστική είναι η αλλαγή που έρχεται και στους λογαριασμούς.

Με το επόμενο κύμα αλλαγών κάθε πολίτης μπορεί ελεύθερα να ανοίξει νέο λογαριασμό στην τράπεζα, ανεξάρτητα εάν διαθέτει ήδη λογαριασμό σε αυτή ή σε άλλη τράπεζα. Κάτι που βεβαίως γίνεται και σήμερα, καθώς οι τράπεζες έχουν χαλαρώσει τη διαδικασία.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι έτοιμη και μένει μόνο η υπογραφή της από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, πιθανότατα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εφόσον βεβαίως εγκριθεί αυτή η μεγάλη αλλαγή από την Τράπεζα της Ελλάδος και κατ’ επέκταση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι συστημικές τράπεζες για το 2018 περιμένουν αύξηση καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα –επιχειρήσεις και νοικοκυριά– άνω των 7 δισ. ευρώ, ως βασικό σενάριο, ενώ το αισιόδοξο σενάριο «βλέπει» αύξηση καταθέσεων που μπορεί να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Στο διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου 2017 η αύξηση των καταθέσεων ανήλθε στα 7,4 δισ. ευρώ –κυρίως από νοικοκυριά– εκ των οποίων τα μισά εκτιμάται ότι είναι χρήματα που επέστρεψαν από σεντούκια και θυρίδες. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων αποδίδεται στην αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου, στην πολύ καλή πορεία του τουρισμού και γενικότερα στη βελτίωση των οικονομικών δραστηριοτήτων την περυσινή χρονιά.

Σε ετήσια βάση το 2017 η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανήλθε στα 4,9 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις σημαντικές εκροές στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ήταν 126,35 δισ. ευρώ.