Έρχονται τα 3D «εκτυπωμένα» σπίτια. Ακόμα και στον Άρη!

Έρχονται τα 3D «εκτυπωμένα» σπίτια. Ακόμα και στον Άρη!

Η τεχνολογία ωριμάζει και σύντομα θα μπορούμε να χτίζουμε σπίτια γρήγορα και οικονομικά, ακόμα και σε άλλους πλανήτες.

Αν πιστέψουμε τον Έλον Μασκ της SpaceX, το χτίσιμο μιας πόλης στον πλανήτη Άρη δεν θα αργήσει. Οι περισσότεροι θα προλάβουμε να την δούμε. Η NASA σχεδιάζει να στείλει εκεί ανθρώπους το 2035 και θα μείνουν εκεί αρκετό καιρό. Όμως το πρόβλημα είναι πως μεταφέρει κανείς υλικά κατασκευής στον Άρη. Με σημερινές τιμές, χρειάζονται περίπου 100.000-200.000 δολάρια για κάθε τούβλο που θα φτάσει εκεί από τη Γη. Όμως η λύση είναι πολύ απλούστερη.

Όπως οι άνθρωποι που έφταναν σε νέους τόπους και ηπείρους έχτιζαν τα καταφύγιά τους από υλικά που έβρισκαν επί τόπου, έτσι και ο αποικισμός των πλανητών θα γίνει με παρόμοιο τρόπο. Ο Dr Behrokh Khoshnevis, καθηγητής στη Σχολή Μηχανολογίας στο University of Southern California έχει αναπτύξει μια μέθοδο κατασκευής που όχι μόνο εκμεταλλεύεται τα υλικά, αλλά χρησιμοποιεί ένα γιγάντιο 3D εκτυπωτή για να χτίσει ολόκληρα σπίτια από σκυρόδεμα μέσα σε 24 ώρες.

Δείτε το σύστημα του καθηγητή Khoshnevis στην πράξη

Το όραμα της NASA για την κατασκευή σπιτιών σε άλλους πλανήτες.

Το σύστημα ονομάζεται Contour Crafter και μπορεί να χτίσει τους τοίχους ώστε να περιέχουν την υποδομή για παροχές (ηλεκτρισμός, νερό κ.λπ.). Ο δημιουργός του πιστεύει πως η χρήση του θα ανακουφίσει τον πληθυσμό σε αναπτυσσόμενες χώρες αφού αυτές θα μπορέσουν να εξαφανίσουν τις παραγκουπόλεις παράγοντας φθηνή και γρήγορη στέγη. Η μέθοδος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μετά από φυσικές καταστροφές για την ανακούφιση των αστέγων.

Η μέθοδος έχει τα όριά της. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει το γυαλί, το ξύλο ή το ατσάλι. Όμως η διάδοσή της θα οδηγήσει σε χρήση άλλων, συμβατών με τη διαδικασία, υλικών.

Ο καθένας θα μπορεί να σχεδιάσει το σπίτι των ονείρων του σε πρόγραμμα υπολογιστή και στη συνέχεια να το βλέπει να δημιουργείται μπροστά στα μάτια του. Ή να επιλέξει ένα από τα έτοιμα σχέδια που ταιριάζουν στο οικόπεδό του.

Το Wikihouse
«Είναι πιο εύκολο να στείλεις συνταγές παρά μπισκότα και κέικ». Αυτή τη φράση που αποδίδεται στον οικονομολόγο Τζον Μέιναρντ Κέινς χρησιμοποιούν οι εμπνευστές του πρότζεκτ Wikihouse και υπόσχονται ο καθένας να μπορεί να χτίσει ένα σπίτι δύο δωματίων σε λίγες μέρες με λιγότερα από 60.000 ευρώ.

Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει από τη βάση σχεδίων το σπίτι εκείνο που τον εξυπηρετεί. Παραγγέλνει τα υλικά που έρχονται με τη μορφή ξύλινων κομματιών προς συναρμολόγηση, κάτι σαν τα πλαστικά παιχνίδια κατασκευών που είχαμε μικροί και τα οποία «κούμπωναν» μεταξύ τους χωρίς βίδες ή καρφιά.

Έτσι και εδώ, ο υπολογιστής δίνει οδηγίες στην κοπτική μηχανή και τα κομμάτια έρχονται αριθμημένα και με ακρίβεια κομμένα. Το μόνο που απομένει είναι να τοποθετηθούν. Φανταστείτε μια κατασκευή της ΙΚΕΑ, μόνο που το αποτέλεσμα είναι ένα σπίτι.

Δείτε σε timelapse πώς φτιάχνεται ένα Wikihouse