Έρευνα: Αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία οι  3 στους 4 επιχειρηματίες

Έρευνα: Αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία οι  3 στους 4 επιχειρηματίες

Το 55% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι αυξήθηκαν οι προσλήψεις των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης

Αισιόδοξοι για το μέλλον εμφανίζονται οι επιχειρηματίες σε διεθνές επίπεδο,  σύμφωνα με την έρευνα Global Entrepreneur Indicator (GEI), που πραγματοποίησε το Entrepreneurs’ Organization (EO)  στο διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου 2016.

Ειδικότερα, τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το 75,3% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία στο άμεσο μέλλον, αύξηση των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης και άνοδος των προβλεπόμενων καθαρών εσόδων.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που αποκαλύπτει η έρευνα είναι ότι το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε σχετικά σταθερό σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, παρά το Brexit. Πιο αναλυτικά το ποσοστό των επιχειρηματιών που ανέφερε αύξηση των κερδών τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο παραμέμεινε ίδιο, 59%, ενώ η εξάρτηση από πηγές δανεισμού σημείωσε άνοδο μόλις 1%, το ίδιο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, το 55% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι αυξήθηκαν οι προσλήψεις των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατά το ίδιο ποσοστό με τον Μάρτιο, ενώ  αντίστοιχα οι προσλήψεις των εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης μειώθηκαν από 48% σε 40% – γεγονός που στην ουσία ειναι ένδειξη ότι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης είναι απαραίτητοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, το 65% των ερωτηθέντων ανέφερε αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων κατά τους τελευταίους έξι μήνες, με το 59% μάλιστα να δηλώνει άνοδο των καθαρών κερδών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας για τον Δείκτη Επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Πρόεδρος του ΕΟ στην Ελλάδα Δημήτρης Μέμος δήλωσε ότι «το ότι οι θετικές προβλέψεις που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι πολύ ενθαρυντικές για το επιχειρηματικό περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα επιβαιώνει το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας διακατέχεται εξ ορισμού από αισιοδοξία, η οποία είναι και η κινητήρια δύναμη όλων μας. Ως ΕΟ Greece σκοπεύουμε να τρέξουμε σχετική έρευνα στην Ελλάδα και να συγκρίνουμε τις προβλέψεις με αυτές του GEI. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.»

Παράλληλα η κ.Ρεβέκκα Πιτσίκα, Marketing and Communication Chair του EO στην Ελλάδα  αναφερόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε ότι  «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες σε παγκόσμιο επίπεδο ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και δεν δείχνουν να επηρεάζονται σημαντικά από το Brexit. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι εταιρείες φαίνεται να στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στο κτίσιμο πιο σταθερών σχέσεων με τους εργαζομένους τους, να τους αντιμετωπίζουν λιγότερο «ως αναλώσιμο πόρο» και περισσότερο ως «μοχλό ανάπτυξης».

Αλλά ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη ειναι τα εξής:

η αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε άνοδο, με 75,3% των επιχειρηματιών να αναμένει ότι το τρέχον οικονομικό περιβάλλον θα βελτιωθει ή  θα παραμείνει ίδιο, σε σύγκριση με το 70,8% του συνόλου των ερωτηθέντων στην ενδιάμεση έρευνα του Μαρτίου 2016.

-παρά την αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, το 81,6% των ερωτηθέντων ανέφερε την επιθυμία του να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τα αποτελέσματα του Μαρτίου, όπου το ποσοστό ήταν 79%.

-Πάνω από το 90% των επιχειρηματιών στην Αμερική παραμένει ουδέτερο ή χωρίς ξεκάθαρη άποψη για το πώς το Brexit θα επηρεάσει άμεσα τις επιχειρήσεις τους. Πιο κατασταλαγμένη άποψη φαίνεται να έχουν οι επιχειρηματίες στην Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Μάλιστα στην Ευρώπη το ποσοστό μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι το Brexit θα έχει θετικό αντίκτυπο και εκείνων που πιστεύουν ότι θα έχει αρνητικό μοιράζεται, με 10,9% και 10,7%, αντίστοιχα.

Η μελέτη διεξήχθη από 1 έως 31 Αυγ και συμμετείχαν συνολικά 4.558 επιχειρηματίες μέλη του ΕΟ, σε πάνω από 47 χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος πωλήσεων μιας εταιρείας-μέλους του ΕΟ είναι πάνω από 5 εκ δολάρια, ενώ ο μέσος όρος των εργαζομένων ανά επιχείρηση είναι 236 άτομα. Η έρευνα πραγματοποιείται σε 6μηνιαία βάση και στόχο της έχει την καταγραφή των βραχυπρόθεσμων οικονομικών προβλέψεων της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας.