Έρευνα IBM: Ανησυχία των χρηστών για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά μόνο στα λόγια

Έρευνα IBM: Ανησυχία των χρηστών για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά μόνο στα λόγια

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες της έρευνας, τα οφέλη που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες υπερτερούν των κινδύνων της κατάχρασης των προσωπικών τους δεδομένων.

του Erik Sherman

Φαινομενικά, η ιδιωτικότητα απασχολεί σφοδρά τους καταναλωτές, αν λάβουμε υπόψη μας την ένταση της δημόσιας συζήτησης που αφορά τη θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων έναντι των εταιρειών τεχνολογίας.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας για την ιδιωτικότητα, από το Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Αξίας της IBM, δείχνει ότι οι αντιδράσεις του κόσμου εντείνονται. Το 81% των καταναλωτών δηλώνει ότι ανησυχεί περισσότερο πλέον για το πώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα, ενώ το 87% θεωρεί ότι οι εταιρείες πρέπει να εποπτεύονται περισσότερο σε σχέση με τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων.

Επιπλέον, τρεις στους τέσσερις συμμετέχοντες ανέφεραν ότι πλέον εμπιστεύονται λιγότερο τις εταιρείες για τη διαχείριση των δεδομένων τους, και το 89% είπε ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι περισσότερο σαφείς ως προς το πώς τα προϊόντα τους χρησιμοποιούν τα δεδομένα.

Όμως, αν και οι καταναλωτές ανησυχούν με τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών στα οποία εταιρείες χάνουν ή καταχρώνται προσωπικά δεδομένα, φαίνεται ότι όλο αυτό δεν είναι αρκετό για να αντιδράσουν πρακτικά.

Το 71% είπε ότι είναι πρόθυμο να παραιτηθεί από το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά που προσφέρει η τεχνολογία. Μόνο το 45% των ερωτηθέντων έχει προσαρμόσει τις επιλογές ιδιωτικότητας σε προϊόντα και μόλις το 16% εγκατέλειψε μια εταιρεία εξαιτίας της κατάχρησης προσωπικών δεδομένων.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι εταιρείες, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να ανησυχούν και ιδιαίτερα για την αντίδραση του κόσμου σε περιπτώσεις παραβίασης της ιδιωτικότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται ότι στην πράξη δεν ενοχλούνται τόσο πολύ από αυτά τα κρούσματα εταιρικής ανευθυνότητας.