Έρευνα ΟΟΣΑ: Το μέλλον των θέσεων εργασίας ανήκει στα ρομπότ

Έρευνα ΟΟΣΑ: Το μέλλον των θέσεων εργασίας ανήκει στα ρομπότ
epa06426598 A Thai staff member put medical document to the Automated Guided Vehicles: AGV Robot dressed in nurse costume at Mongkutwattana General Hospital in Bangkok, Thailand, 09 January 2018. The Thai hospital use three of Automated Guided Vehicles Robots to work as document courier inside the hospital aimed to save the hiring costs and solve its shortage workers as well as develop the fastest and smooth services. The Robotics is currently global trend after the number of using robot in business and industry increased. The estimated of 2.32 million robots are used worldwide in 2017 while around 41,600 of them were used in Thailand, according to the International Federation of Robotics. EPA/RUNGROJ YONGRIT

Στην Ελλάδα, ο μέσος εργαζόμενος έχει πιθανότητα 57% να δει τη θέση εργασίας του να επηρεάζεται από την αυτοματοποίηση και τις μηχανές.

Σχεδόν μία στις δύο θέσεις εργασίας (48%) έχουν πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, μέσα στα επόμενα δέκα έως 20 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, που έκανε εκτιμήσεις για 32 χώρες.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό είναι από τα μεγαλύτερα μεταξύ των χωρών, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη, ο μέσος εργαζόμενος έχει πιθανότητα 57% να δει τη θέση εργασίας του να επηρεάζεται εν μέρει ή ολοκληρωτικά από την αυτοματοποίηση και τις μηχανές (τεχνητή νοημοσύνη, ρομπότ κ.α.).

Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας δεν θα αυτοματοποιηθούν πλήρως, αλλά μερικά από τα έως τώρα καθήκοντα των εργαζομένων θα γίνονται πλέον με αυτοματοποιημένο τρόπο. Συνεπώς το βασικό «μήνυμα» δεν είναι τόσο ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας πολλών ανθρώπων, όσο ότι θα μεταβληθούν δραστικά έως δραματικά.

Η μελέτη εκτιμά ότι σε αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήκουν το 14% των θέσεων εργασίας, που έχουν πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν σε ποσοστό πάνω από 70% στο μέλλον. Ένα άλλο 32% των θέσεων εργασίας έχει πιθανότητα αυτοματοποίησης σε ποσοστό από 50% έως 70%. Στο αντίθετο άκρο, μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας (26%) αντιμετωπίζει μικρό κίνδυνο αυτοματοποίησης, σε ποσοστό κάτω του 30%.

Όμως, υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των θέσεων απασχόλησης (23%) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, έχοντας πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν σε βαθμό άνω του 70%. Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό στη Νορβηγία είναι μόνο 6%, στη Φινλανδία 7% και στη Σουηδία 8%. Γενικότερα, οι εργαζόμενοι των πλούσιων χωρών φαίνεται να κινδυνεύουν λιγότερο από την αυτοματοποίηση σε σχέση με τους συναδέλφους τους των φτωχότερων χωρών.

Σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, ο κίνδυνος αυτοματοποίησης των θέσεων εργασίας δεν αυξάνεται ιδιαίτερα με την ηλικία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αντίθετα, φαίνεται να κορυφώνεται μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων και μετά μάλλον να σταθεροποιείται. Αυτό, κατά τους ερευνητές, με επικεφαλής τη Γκλέντα Κουιντίνι, έρχεται σε αντίθεση με την φοβία ότι η αυτοματοποίηση είναι πιθανότερο να πλήξει περισσότερο τους πιο μεγάλης ηλικίας εργαζόμενους, που έχουν μικρότερες τεχνολογικές γνώσεις.

Ο κίνδυνος αυτοματοποίησης διαφέρει, επίσης, από επάγγελμα σε επάγγελμα. Πιο «ευάλωτοι» σε μελλοντική αυτοματοποίηση είναι οι εργαζόμενοι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο στους τομείς της μεταποίησης, της γεωργίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών (καθαριότητα, πωλήσεις, οδηγοί κ.α.). Αντίθετα, πιο δύσκολο να αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό είναι η εργασία επαγγελματιών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και μεγάλη εξειδίκευση, μολονότι ούτε αυτοί θα μείνουν αλώβητοι.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη μελέτη εδώ: http://dx.doi.org/10.1787/2e2f4eea-en