Ernst & Young: Η επιχειρηματική αγορά αντιμετωπίζει απάτη και διαφθορά

Ernst & Young: Η επιχειρηματική αγορά αντιμετωπίζει απάτη και διαφθορά

Οι συνθήκες πίεσης για θετικά αποτελέσματα συμβάλλει σε αντιδεοντολογικές συμπεριφορές.

Προγράμματα κανονιστικής συμμόρφωσης για την αντιμετώπιση των σύγχρονων επιχειρηματικών κινδύνων υλοποιούνται από τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς η εμφάνιση αντιδεοντολογικών συμπεριφορών ή πρακτικών απάτης και διαφθοράς στην ελληνική αγορά εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι οι πλειοψηφία των στελεχών δρουν κάτω από συνθήκες πίεσης προκειμένου να επιτευχθεί κερδοφορία και ανάπτυξη.

Ειδικότερα, έρευνα της ΕΥ (Ernst & Young Global Limited) για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Αφρικής με τίτλο «Η διαχείριση των σύνθετων επιχειρηματικών κινδύνων του σήμερα» αναδεικνύει τις κυρίαρχες τάσεις που επικρατούν στην ελληνική επιχειρηματική αγορά, από τις οποίες κάποιες προκαλούν ανησυχία αφού συνδέονται με κινδύνους απάτης και διαφθοράς. Κάποιες άλλες, όμως, αποτελούν θετική έκπληξη αφού εστιάζουν στην αντιμετώπιση και στην αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων αυτών μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων κανονιστικής συμμόρφωσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΥ, παρουσίασε, σήμερα, ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας οικονομικής απάτης της ΕΥ Γιάννης Δρακούλης, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Fraud Prevention Forum 2013» το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης (HACFE), το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΗΙΑΑ), και το ISACA Athens Chapter με χρυσό χορηγό την ΕΥ Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη: «Ναυάγιο» στην πώληση της BlackBerry

Πιο συγκεκριμένα στα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύει ότι διευθυντικά στελέχη των εταιρειών στις οποίες εργάζονται βρίσκονται υπό διαρκή και αυξανόμενη πίεση για να παρουσιάσει καλή απόδοση η εταιρεία τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Παράλληλα, η πίεση για μείωση κόστους είναι ιδιαίτερα αισθητή καθώς ένα υψηλό ποσοστό της τάξεως του 95% των Ελλήνων ερωτηθέντων αντιμετώπισε μείωση ή «πάγωμα» μισθού στην εταιρεία του. Σημειώνεται ότι, αν και το ποσοστό των Ελλήνων ερωτηθέντων που δηλώνουν αισιόδοξοι ότι οι συνθήκες αγοράς θα βελτιωθούν στους επόμενους 12 μήνες, είναι λίγο μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στη Δυτ. Ευρώπη (25% έναντι 22%), προκύπτει το ερώτημα: Που χρειάζεται να επιστήσουν την προσοχή τους τα διευθυντικά στελέχη ώστε να διαχειριστούν τον κίνδυνο εμφάνισης φαινομένων απάτης και διαφθοράς;

Ο Γιάννης Δρακούλης, επισημαίνει ότι «με δεδομένες τις σημερινές δύσκολες συνθήκες της αγοράς, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν διαρκή πίεση για να καταφέρουν να επιβιώσουν και να επιτύχουν επιβράδυνση αρνητικών αποτελεσμάτων ή έστω και οριακή ανάπτυξη. Σε αυτό το περιβάλλον, κάποιοι είναι πιθανό ότι θα υποκύψουν σε «ανήθικες» πρακτικές. Σίγουρα μία από τις προσδοκίες των μετόχων είναι ότι η διοίκηση θα αναλάβει την ευθύνη για την προστασία της επιχείρησης με την εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση φαινομένων δωροδοκίας και απάτης σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας. Παράλληλα, τα Διοικητικά Συμβούλια οφείλουν να επαγρυπνούν ώστε να διασφαλίζουν ότι έχουν επικεντρώσει την προσοχή του σε τομείς που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης φαινομένων απάτης και διαφθοράς».

Διαβάστε ακόμη: Made in Greece: 85 επιχειρήσεις στην κούρσα των φετινών βραβείων 

Σύμφωνα με την μελέτη το 84% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονται πρακτικές διαφθοράς και δωροδοκίας στην αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση, ένα 54% θα δικαιολογούσε τη καταβολή μετρητών ως δωροδοκία προκειμένου η εταιρεία στην οποία εργάζεται να επικρατήσει και να επιβιώσει στο ολοένα αυξανόμενο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι από την απάτη, τη δωροδοκία και τη διαφθορά» τόνισε ο κ. Δρακούλης, «οι διοικήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν ότι αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να εκδηλωθούν και στη δική τους εταιρεία. Η έρευνα αποκαλύπτει την ανησυχητική τάση κατά την οποία οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ότι η δωροδοκία και η διαφθορά συμβαίνει ευρέως στη χώρα τους, χωρίς ωστόσο να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο στη δική τους επιχείρηση ή τον κλάδο δραστηριοποίησής τους. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν μια κοινή θεώρηση της πραγματικότητας ότι «στις άλλες εταιρείες γίνεται αλλά όχι στη δική μου». Έστω και έτσι να είναι, προκύπτει το εξής ερώτημα: τι πρέπει να υιοθετήσει ή να βελτιώσει μια εταιρεία ώστε να θωρακιστεί έναντι τέτοιων πιθανών φαινομένων;».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναγνωρίζει ότι η εταιρεία τους έχει πολιτικές πρόληψης και καταστολής περιστατικών απάτης και διαφθοράς, καθώς και κώδικα δεοντολογίας. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες συμμετέχοντες σε ποσοστό 40% βασίζονται σε κανάλια ανώνυμης αναφοράς περιστατικών για να αναδείξουν υποθέσεις απάτης και δωροδοκίας, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 54% αναφέρει ότι η εταιρία του έχει λάβει δράση κατά υπαλλήλου που έχει παραβιάσει τις εκάστοτε ενδοεταιρικές πολιτικές. Το πλέον ενθαρρυντικό μήνυμα που προκύπτει από τα αποτελέσματα αυτά είναι ένα ποσοστό της τάξης του 64% επιβεβαιώνει ότι η διοίκηση έχει γνωστοποιήσει με έμφαση τη δέσμευσή της στη τήρηση των εκάστοτε πολιτικών πρόληψης και καταστολής απατών και διαφθοράς (anti-bribery/anti-corruption policies- ABAC) τονίζοντας με αυτό τον τρόπο το ύφος και ήθος της διοίκησης.