Ερντογάν: «Την Ιστανμπούλ δεν θα την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη- Όποιος πάει να μας διώξει θα φύγει με φέρετρο»

Ερντογάν: «Την Ιστανμπούλ δεν θα την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη- Όποιος πάει να μας διώξει θα φύγει με φέρετρο»
epa07269115 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses members of ruling Justice and Development Party (AKP) at their group meeting at the parliament in Ankara, Turkey, 08 January 2019. According to reports, Erdogan criticized recent remarks made by US National Security Advisor John Bolton on Kurdish militants in Syria. Bolton on 07 January in Israel said that US troops would not leave Syria until Turkey agrees not to attack Kurdish forces in Syria. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στα Δαρδανέλλια και σε ομιλία του επιτέθηκε σε όσους αποκαλούν την «Ιστανμπούλ», Κωνσταντινούπολη.

Με νέες εθνικιστικές κορώνες και απειλές επανέρχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του μανιφέστου του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας και στον απόηχο της διπλωματικής έντασης με την Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στα Δαρδανέλλια και σε ομιλία του επιτέθηκε σε όσους αποκαλούν την «Ιστανμπούλ», Κωνσταντινούπολη. «Την Ιστανμπούλ δεν θα μπορέσετε να την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη. Εμείς είμαστε εδώ και 1.000 χρόνια. Όποιος επιχειρήσει να μας απομακρύνει από εδώ, θα φύγει με το φέρετρό του, όπως το κάναμε στο παρελθόν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Αιγαίου καθώς και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. «Στην Κύπρο δοκιμάζουν την υπομονή μας, καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματά μας» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Στο Αιγαίο δοκιμάζουν την υπομονή μας, καθώς προσπαθούν να μας περιορίσουν και να μην μπορούμε να πατάμε το πόδι μας».

Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται σε συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων από πλευράς Τουρκίας σχετικά με τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Επιμένοντας στην γνωστή ρητορική περί μη αναγνώρισης των 10 ναυτικών μιλίων του ελληνικού Εναέριου Χώρου, η Τουρκία μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χακίμ Ακσόι είχε απαντήσει την Παρασκευή στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν που αφορούσαν την παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Στην ανακοίνωση ο Χακίμ Ακσόι επέμεινε στη θέση του πως οι πτήσεις εντός των 10 ναυτικών μιλίων έως και τα 6 ναυτικά μίλια (στο όριο δηλαδή των χωρικών υδάτων) δεν συνιστούν παραβίαση, μιας και αφορούν διεθνή εναέριο χώρο και όχι ελληνικό.