ΕΣΡ: Ενέργεια κατά της ελευθερίας της έκφρασης, της πολυφωνίας και της δημοκρατίας η επίθεση στον ΣΚΑΪ

ΕΣΡ: Ενέργεια κατά της ελευθερίας της έκφρασης, της πολυφωνίας και της δημοκρατίας η επίθεση στον ΣΚΑΪ
Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν το σημείο της έκρηξης έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018. Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού στο Νέο Φάληρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Τη βομβιστική επίθεση καταδικάζουν απερίφραστα η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ.

Την Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης απασχόλησε σήμερα η επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ». Το ΕΣΡ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «παρόμοιες ενέργειες στρέφονται κατά της ελευθερίας της έκφρασης, της πολυφωνίας και εν τέλει της δημοκρατίας».

Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΡ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «έχοντες τη δυσάρεστη εμπειρία της άνοιξης του 2014, όταν οι εγκαταστάσεις μας επλήγησαν από την τοποθέτηση βόμβας και της μετέπειτα προσπάθειας να επαναλειτουργήσουμε, δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας απέναντι στους εργαζόμενους στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ. Ευχόμαστε την ταχύτερη δυνατή επαναφορά σε ανθρώπινες συνθήκες λειτουργίας και καταδικάζουμε κάθε είδους βίαιες και επιθετικές μεθόδους “διαφωνίας” στο χώρο της Ενημέρωσης και στη Δημοκρατία».

ΕΣΗΕΑ: Η βομβιστική επίθεση επιχειρεί να πλήξει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό

Η Ένωση Συντακτών στην ανακοίνωσή της «καταδικάζει απερίφραστα τη βομβιστική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του τηλεοπτικού Σταθμού «ΣΚΑΙ» και της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», που σημειώθηκε σήμερα στις 2.37 τα ξημερώματα. Η βομβιστική επίθεση επιχειρεί να πλήξει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό».

Η ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι «οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και είναι καταδικαστέες από όλο το δημοκρατικό φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Καλούμε τις αρχές να εντοπίσουν το συντομότερο και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους δράστες της επίθεσης. Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση δηλώνουμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τρομοκρατούμαστε και θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το έργο μας, ενημερώνοντας τον ελληνικό λαό με κύρος και αξιοπιστία. Στεκόμαστε όλοι αλληλέγγυοι στο πλευρό των συναδέλφων του «ΣΚΑΙ» και της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ».

ΠΟΕΣΥ:  Κάθε προσπάθεια λοιπόν φίμωσης του Τύπου και τρομοκράτησης των εκπροσώπων του, είναι προσπάθεια κατάλυσης των θεσμών

«Με τον πλέον απερίφραστο τρόπο» καταδικάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), τη βομβιστική ενέργεια που έγινε σήμερα το πρωί στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Η ΠΟΕΣΥ «υπογραμμίζει τη σημασία του τρομοκρατικού αυτού χτυπήματος ως ένα χτύπημα στα θεμέλια της Δημοκρατίας».

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, αναφέρει ότι «η Ενημέρωση η οποία δέχεται τον τελευταίο καιρό επάλληλα χτυπήματα, διασφαλίζει σε μια δημοκρατική κοινωνία τον έλεγχο και την άσκηση κριτικής, τη διαφάνεια και την δικαιοσύνη. Κάθε προσπάθεια λοιπόν φίμωσης του Τύπου και τρομοκράτησης των εκπροσώπων του, είναι προσπάθεια κατάλυσης των θεσμών. Η ΠΟΕΣΥ έχει από καιρό καταγγείλει ενέργειες εις βάρος δημοσιογράφων από ακραία στοιχεία με βιαιοπραγίες, επιθέσεις και ξυλοδαρμούς. Δεν είναι τυχαίο που μετά από παρέμβαση της ΠΟΕΣΥ εξεδόθη σχετική εγκύκλιος από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ σε πρόσφατη συνάντηση με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητήθηκε η δέσμευση ότι θα εξαντληθούν όλα τα θεσμικά μέσα ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα των δημοσιογράφων να επιτελούν την αποστολή τους και το ρόλο τους χωρίς φόβο» επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Τέλος, «καλεί σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να πάρει θέση σε αυτά φαινόμενα και όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς να εξαντλήσουν τις αρμοδιότητές τους για την προστασία της Ενημέρωσης και της Ελευθερίας του Τύπου. Δηλώνει δε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι δημοσιογράφοι δεν εκβιάζονται και δεν φιμώνονται».