Eθνική: Αποχωρεί από τα Βαλκάνια, κρατάει τη Finansbank

Eθνική: Αποχωρεί από τα Βαλκάνια, κρατάει τη Finansbank

Συμφωνία της τράπεζας με τη Κομισιόν για αποχώρηση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια και Αλβανία. 

Σε συμφωνία έφτασε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), ώστε να διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο στη τουρκική Finansbank. Παράλληλα η τράπεζα αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια και Αλβανία σε συνεργασία με την DG Comp και το ΤΧΣ. Η ΕΤΕ θα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές για την πώληση θυγατρικών, των οποίων τα έσοδα διαμορφώνονται σε 167 εκατ. ευρώ και τα προ προβλέψεων κέρδη σε 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η συμφωνία για τη Finansbank περιλαμβάνει τη διατήρηση του 60% , ενώ το 40% της τράπεζας θα πωληθεί σε επενδυτές σε δύο δόσεις μέχρι το τέλος του 2017. Με τη μεταβίβαση του 40%, η Εθνική Τράπεζα αφενός διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο στη στρατηγική αγορά της Τουρκίας και αφετέρου ενισχύει αποφασιστικά της κεφαλαιακή της βάση. Η αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του ομίλου στο εξωτερικό.

Τουρκολιάς: «Οι τράπεζες θα στηρίξουν την οικονομία»

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα δανείων στην Τουρκία, στο τέλος του α’ εξαμήνου, διαμορφώθηκαν στα περίπου 13,5 δισ ευρώ έναντι δανείων ύψους 5,36 δισ ευρώ που έχουν χορηγηθεί στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων. Από πλευράς εσόδων, τα έσοδα της Finansbank στο εξάμηνο ανήλθαν στα περίπου 850 εκατ. ευρώ ενώ τα προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 480 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε σχετικά: Βασικός «αιμοδότης» της Εθνικής η Finansbank