ethelon: «Μαθήματα» εθελοντισμού στις μεγαλύτερες εταιρείες

ethelon: «Μαθήματα» εθελοντισμού στις μεγαλύτερες εταιρείες

Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης μιλάει για τη δράση της Ethelon και για το πώς ξανά συνδέει τους εργαζομένους εταιριών με τον εθελοντισμό. 

Αν έχετε πάει έστω και μια φορά σε κάποιο event της Αθήνας (ή και εκτός πόλης) σίγουρα θα είχατε δει ένα απ’ τα μέλη της GloVo με τις χαρακτηριστικές μπλούζες να σας καλωσορίζει και να είναι πρόθυμο να σας βοηθήσει σε ότι τυχόν χρειάζεστε. Η GloVo ήταν η πρώτη πλατφόρμα εθελοντών που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με στόχο να συνδέσει δραστήριους νέους με διοργανωτές events που είχαν ανάγκη από βοήθεια. Το 2012 μια ακόμα πλατφόρμα εθελοντών έκανε επίσης τα πρώτα της βήματα. Ο λόγος για το Volunteer4Greece, το οποία συνέδεε εθελοντές που ήθελαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κοινωφελή ιδρύματα με ΜΚΟ που έψαχναν για βοήθεια.

Για περίπου μια τριετία, GloVo και Volunteer4Greece είχαν μια παράλληλη πορεία και μια άτυπη συνεργασία, αφού αρκετές φορές η μια ομάδα έστελνε ενδιαφερόμενους στην άλλη, ανάλογα την περίσταση και τις ανάγκες.

Μέχρι που το 2015 οι δρόμοι αυτοί διασταυρώθηκαν. Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης, ιδρυτής της GloVo, και η ομάδα του αποφάσισαν να οργανώσουν την πρώτη εκδήλωση – ημέρα καριέρας για άτομα με αναπηρία, το Career Fair.4all.

Όπως εξηγεί ο Κωσταπάνος, υπήρχε μια μεγάλη ανάγκη για να δημιουργηθεί μια «γέφυρα» μεταξύ αυτών των ατόμων και της αγοράς εργασίας, ώστε να γνωρίσουν ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα του σήμερα.

Η «αναζήτηση» της απάντησης, τους οδήγησε στον Αλέξανδρο Φουρλή, πρώην Managing Director του Kariera.gr και έναν απ’ του ιδρυτές του Volunteer4Greece. Η συζήτηση δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της ημερίδας για τα άτομα με αναπηρία, αλλά άνοιξε τον δρόμο για την συνεργασία των δύο ομάδων.

«Οι αδυναμίες της μιας ομάδας, ήταν τα δυνατά σημεία της άλλης. Το Volunteer4Greece ήταν μια πολύ πιο έμπειρη ομάδα, με καλύτερη οργάνωση, αλλά τους έλειπε η εξωστρέφεια και η δημιουργικότητα που υπήρχε σε μας και όλα τα άτομα που μας ακολουθούσαν και αντίστροφα» τονίζει ο Κωσταπάνος. Αυτή ήταν η αρχή για τη δημιουργία της ethelon, της μεγαλύτερης πλατφόρμας εθελοντών στην Ελλάδα, η δραστηριότητα της οποίας βασίζεται σε τρεις πυλώνες: εθελοντές, ΜΚΟ και εταιρείες.

☛ http://glovo.com.gr/faq/ ©Eva Kalantidi 2016
☛ http://glovo.com.gr/faq/ ©Eva Kalantidi 2016
☛ http://glovo.com.gr/faq/ ©Eva Kalantidi 2016

Ελλάδα και εθελοντισμός: Δύο δρόμοι παράλληλοι

Η αλήθεια είναι πώς το θέμα του εθελοντισμού διχάζει τη κοινή γνώμη. Σε μια Ελλάδα που βλέπει τα ποσοστά της ανεργίας να σκαρφαλώνουν διαρκώς και να φτάνουν σήμερα το 26%, με το ποσοστό να είναι ιδιαίτερα υψηλό στους νέους, είναι αρκετοί εκείνοι που βλέπουν τον εθελοντισμό σαν «απειλή», σαν έναν τρόπο με τον οποίο οι εργοδότες μπορούν να βρουν φτηνά εργατικά χέρια.

Τη στιγμή, λοιπόν, που η έρευνα του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS)* δείχνει πώς η συνεισφορά του εθελοντισμού φτάνει τα 700.000.000 ευρώ στην Ελλάδα ή 0,7% του ΑΕΠ, η χώρα μας συνεχίζει να καταγράφει χαμηλές επιδόσεις συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να βρίσκεται στην 132η θέση επί συνόλου 145 χωρών στον δείκτη World Giving Index.

Ο CEO της ethelon, πιστεύει πώς η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και πώς αρκετοί «εκμεταλλεύτηκαν» την έννοια του εθελοντισμού, γι αυτό και η ομάδα τους είναι ιδιαίτερα προσεχτική στις συνεργασίες της, καθώς και στις υπηρεσίες που προσφέρει. «Προσέχουμε πάρα πολύ τη λεπτή γραμμή μεταξύ δωρεάν εργασίας και εθελοντισμού» τονίζει.

Ο εταιρικός εθελοντισμός ως τρόπος ζωής

Ο Κωσταπάνος απ’ την αρχή της συζήτησης επεσήμανε πώς ένας απ’ τους βασικούς του στόχους είναι η ενδυνάμωση και η καθιέρωση του εταιρικού εθελοντισμού. Στο εξωτερικό υπάρχουν τρανταχτά ονόματα πολυεθνικών, οι οποίες προτρέπουν τους εργαζόμενους να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό και είναι λογικό να εγείρεται το ερώτημα σχετικά με τη μορφή που παίρνει ο εταιρικός εθελοντισμός στην Ελλάδα. Μπορεί η ομάδα τους να μετρά ένα χρόνο λειτουργίας, αλλά ήδη έχουν βοηθήσει αρκετές εταιρείες να δημιουργήσουν τα δικά τους εθελοντικά προγράμματα.

Η ethelon στοχεύει στη δημιουργία σταθερών δεσμών με ΜΚΟ και σε ενέργειες, οι οποίες θα συνεισφέρουν στην κοινότητα και στις ευπαθείς ομάδες. Η Mondelez Ελλάδος είναι μια απ’ τις εταιρείες, η οποία όπως εξηγεί ο Κωσταπάνος αγκάλιασε απ’ την αρχή τον εθελοντισμό και μαζί με τους εργαζόμενους βοήθησαν στην επισκευή ενός σχολείου στην Αθήνα, αλλά και σε άλλα προγράμματα,  όπως για παράδειγμα το κοινωνικό μαγείρεμα.

Σήμερα, η ethelon  συνεργάζεται με δεκάδες ΜΚΟ σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πάτρα, δημιουργώντας ένα στοχευμένα προγράμματα ανάλογα με το ενδιαφέρον της κάθε εταιρείας.  Μάλιστα, όπως τονίζει ο Κωσταπάνος ιδιαίτερα σημαντική είναι και η τεχνογνωσία, που μπορούν να προσφέρουν οι εταιρείες μέσα απ’ τις εθελοντικές τους δραστηριότητες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Flocafe Espresso Room, τα οποία έχουν φτιάξει εδώ και τέσσερις μήνες ένα πρόγραμμα mentoring για τους εργαζόμενους στο café  «Μύρτιλλο», το πρώτο καφέ που προσλαμβάνει άτομα με αναπηρία.

Ο υπεύθυνος operations  των Flocafe, ο οποίος επιβλέπει πάνω από τριάντα καταστήματα, κάνει κάθε βδομάδα συναντήσεις με τους εργαζόμενους στο «Μύρτιλλο» με σκοπό να τους  βοηθήσει να αναπτυχθούν στο back end κομμάτι, στις διαδικασίες, στην εκπαίδευση.

Τα πλεονεκτήματα του εταιρικού εθελοντισμού ποικίλουν και για τις δύο πλευρές (εταιρείες και συμμετέχοντες). Δεν είναι μόνο ο ισχυρός δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα στα μέλη της εταιρείας και η διαμόρφωση της εταιρικής κουλτούρας. Είναι κυρίως, όπως επισημαίνει ο ίδιος, το προσωπικό κέρδος που αποκομίζει κάποιος, βλέποντας πώς μπορεί να συνεισφέρει και να βιώσει απ’ την πρώτη γραμμή καταστάσεις που ίσως να μην είχε σκεφτεί – παράγοντες που συμβάλουν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Είναι, όμως, και οι μεμονωμένοι εθελοντές οι οποίοι μέσα απ’ τη συμμετοχή τους σε προγράμματα, που δε μπορεί να ξεπεράσουν τους εννιά μήνες, εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους, γίνονται μέλη μιας μεγάλης κοινότητας, αλλά πρωτίστως αναπτύσσουν ικανότητες που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη καριέρα και στο μέλλον τους.

Ποιο είναι το επαγγελματικό μέλλον των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα

Εταιρείες όπως τα Starbucks η Ernst & Young και η PepsiCo έχουν ειδικά προγράμματα για να προσελκύσουν άτομα με αναπηρία. Θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα;

Ο Κωσταπάνος, λίγες ημέρες πριν τη δεύτερη διοργάνωση του Career Fair.4all  περιγράφει την πραγματική κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα 10% του πληθυσμού που έχει κάποια αναπηρία. Από αυτούς οι μισοί δεν το έχουν αποδεχτεί ακόμα, κάποιοι έχουν συμβιβαστεί με τη κατάσταση αυτή, ενώ υπάρχει και ένα 15% το οποίο είναι δραστήριο, συμμετέχει σε αθλητικές ομάδες και δραστηριότητες και έχει μια φυσιολογική ζωή. Οι εταιρείες με προσωπικό 50 άτομα και πάνω υποχρεούνται το 3% των εργαζομένων τους να αποτελείται από άτομα με κάποια αναπηρία, κάτι που όμως δεν ισχύει πάντα. «Γι αυτό θέλουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για τους ανθρώπους αυτούς» προσθέτει. «Το να συνεργάζεσαι με έναν άνθρωπο  με προβλήματα αναπηρίας, σου δίνει καθημερινά ένα μάθημα ζωής».

Το πρώτο Career Fair.4all «άνοιξε τον δρόμο» και έδωσε ευκαιρίες σε άτομα με προβλήματα αναπηρίας να μπουν στην αγορά εργασίας. Αυτό δίνει μεγαλύτερη δύναμη και ώθηση στην ομάδα να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά. Φέτος, μάλιστα, θα προηγηθούν ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα άτομα με αναπηρία που θα συμμετέχουν στην Ημέρα Καριέρας, σχετικά με το πώς να συντάξουν το βιογραφικό τους και να πραγματοποιήσουν μία επιτυχημένη συνέντευξη με τις εταιρείες. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ανάλογα σεμινάρια για τις εταιρείες σχετικά με το πώς να εντάξουν άτομα με αναπηρία στον εργασιακό τους χώρο, ώστε να προετοιμαστούν όλοι, εταιρείες και συμμετέχοντες, για τη μεγάλη εκδήλωση.

Η ethelon στην πράξη

Η ομάδα θα κλείσει σε λίγες ημέρες έναν χρόνο λειτουργίας, τα δείγματα ανάπτυξης του μοντέλου, όμως, είναι ήδη εμφανή και ήδη σημειώνεται κερδοφορία. Βασική πηγή εσόδων είναι οι συνεργασίες με ιδρύματα, ενώ ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό (περίπου 50%) προέρχεται από υπηρεσίες σε εταιρείες, αλλά και σε διάφορα events.

Η βασική ομάδα της ethelon αποτελείται σήμερα από 9 άτομα, 7 από τα οποία ήταν προηγουμένως εθελοντές, κάτι που αποδεικνύει στη πράξη ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη της εθελοντικής εργασίας. Επιπλέον ανάλογα την περίσταση υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών, ενώ η ethelon στην πλατφόρμα της μετράει πάνω από 10.000 εθελοντές, έχει αναπτύξει συνεργασίες με περισσότερες από 220 ΜΚΟ και έχει αναπτύξει περισσότερες από 150 κοινωνικές δράσεις.

«Σταθμός» στην μέχρι τώρα πορεία τους, μάλιστα, αποτελεί η συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση του εθελοντισμού.

Την ανοδική αυτή πορεία επιβεβαίωση η συμμετοχή τους στη λίστα του FORBES με τους νέους κάτω των 30 ετών, που ασκούν σημαντική επιρροή στον κλάδο τους, όπου και ξεχώρισαν στην κατηγορία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Όπως τόνισε ο συν-ιδρυτής της ethelon, η διάκριση αυτή τους «όπλισε» με ενέργεια να αποδείξουν πώς το μοντέλο τους θα αντέξει στον χρόνο και πώς θα αφήσουν πίσω τους έργο.

Οι επόμενοι στόχοι

Βασικός στόχος της ομάδας μετά την συγχώνευση παραμένει ένας: η καθιέρωση και η εξάπλωση του εθελοντισμού ως βασικό κομμάτι στην ελληνική κοινωνία, με τα πλεονεκτήματά του να είναι εμφανή σε όλα τα στρώματα και τις ομάδες.

Επιπλέον, έχοντας δουλέψει για αρκετά χρόνια με το κοινό 16-25, πλέον στρέφονται στο να εμφυσήσουν τον εθελοντισμό στα άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία βγαίνουν απ’ την αγορά εργασίας, αλλά παραμένουν ενεργά και γεμάτα γνώση, που μπορούν να μεταφέρουν στους νεότερους.

Παράλληλα, οι ουσιαστικές δράσεις και projects είναι εκείνα βοηθούν στην πράξη ουσιαστικά και συμβάλλουν στην εξέλιξη τους.

*Η έρευνα για τον εθελοντισμό πραγματοποιήθηκε από τους Γιώργο Ραουνά, Ειρήνη Νικάνδρου, Νότα Τσίτουρα, Χρήστο Λύτρα και Χάρη Χατζηκόκκινο. Συντονιστής ήταν ο αρχιτέκτονας – πολεοδόμος και πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) Βασίλης Ζώτος.