Αίτημα Μακρόν για «επαναπροσδιορισμό» της ΕΕ

Αίτημα Μακρόν για «επαναπροσδιορισμό» της ΕΕ
epa06043753 French President Emmanuel Macron speaks at a news conference at the end of the first day of the two days EU Council meeting in Brussels, Belgium, 22 June 2017. European heads of states and governments gather for a two-days European Council meeting on 22 and 23 June which will mainly 'focus on the ongoing efforts to strengthen the European Union and protect its citizens through the work on counterterrorism, security and defence, external borders, illegal migration and economic development', the European Councils said in a press release. EPA/JULIEN WARNAND

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες δίνει το στίγμα για το πώς θα πορευτεί η Ευρώπη στα επόμενα χρόνια.

Tην ανάγκη να «επαναπροσδιοριστεί» η ΕΕ ως η «Ευρώπη που προστατεύει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να «προστατεύει τους πολίτες». «Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά δεν είμαι υπέρ της αφέλειας. Η ΕΕ ήταν το μόνο μέρος που δεν προστατευόταν από το ντάμπινγκ» είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ότι δεν υποστηρίζει «τον προστατευτισμό, αλλά μια δίκαιη προστασία». «Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους υπαλλήλους, στις επιχειρήσεις μας, ότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί όταν δέχονται μια επίθεση χωρίς σεβασμό;», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις άλλων χωρών ως προς τη θέση του σχετικά με τις ξένες επενδύσεις, τόνισε ότι ως Πρόεδρος της Γαλλίας στόχος του είναι να φτιάξει «συμμαχίες» και να προσπαθήσει να «πείσει» τους εταίρους του, στη βάση και της «αξιοπιστίας» που θα οικοδομήσει. Επανέλαβε, δε, ότι η Γαλλία θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας και παράλληλα θα εργαστεί για την «αναμόρφωση» και της ΕΕ.

«Είμαι σαφώς υπέρ των ξένων επενδύσεων από την Κίνα και από αλλού. Αλλά είναι καθόλα θεμιτό να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου για τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς», επισήμανε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη γαλλογερμανική συνεργασία τόνισε ότι βρίσκεται σε μια «στενή» επαφή με την καγκελάριο Μέρκελ, όχι για να «αποκλείσουν» τις υπόλοιπες χώρες, αλλά γιατί είναι γεγονός πως όταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν συμφωνούν, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Ταγιάνι: Θεμελιώδης αξία το δικαίωμα ασύλου

Το δικαίωμα ασύλου, όπως και η αλληλεγγύη, αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, παρεμβαίνοντας σήμερα στο πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα χέρια διακινητών ανθρώπινων υπάρξεων».

«Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα την παράνομη μετανάστευση. Το σημερινό σύστημα κατανομής των βαρών έχει αποτύχει. Όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ καλούνται να αποφασίσουν χωρίς καθυστέρηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του δικαιώματος ασύλου» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, σημειώνοντας ότι από το 2012, η ΕΕ έχει λάβει περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου.

Ο Ταγιάνι τόνισε επίσης ότι είναι άδικο να αφεθεί μόνο στην Ελλάδα και την Ιταλία η ευθύνη για τον έλεγχο της Μεσογείου και τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, ενώ υπογράμμισε ότι «η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη όχι μόνο για να αναδιανεμηθούν με αυτόματο και αλληλέγγυο τρόπο οι αιτούντες άσυλο από τις χώρες που λαμβάνουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό αιτήσεων, αλλά και για να καταστούν ομοιόμορφα τα κριτήρια χορήγησης ασύλου σε όλη την ΕΕ».

Χρειάζονται εναρμονισμένοι κανόνες – με τη μετάβαση από οδηγίες σε κανονισμούς – για να αποφευχθεί η σημερινή οδύσσεια σε αναζήτηση των χωρών με τους πλέον ευνοϊκούς όρους υποδοχής, τόνισε επίσης ο Ταγιάνι, σημειώνοντας πως «με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε, κατά μέσο όρο, πάνω από 500.000 νέες αφίξεις μεταναστών ετησίως, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική».

«Πρέπει να δράσουμε σε πολλά μέτωπα. Πρέπει, αφενός, να ενδυναμωθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, με τη διάθεση επαρκών μέσων και πόρων στο νέο σώμα Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της Ένωσης» ανέφερε ο Ταγιάνι και τόνισε ταυτόχρονα την ανάγκη «να προωθηθεί μια νέα εταιρική σχέση με την Αφρική, η οποία θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τις προκλήσεις αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες της ηπείρου αυτής».