Έτοιμη να κατεβάσει τον πήχη του ελλείμματος η Ρώμη – Κοντά σε συμβιβασμό με την ΕΕ

Έτοιμη να κατεβάσει τον πήχη του ελλείμματος η Ρώμη – Κοντά σε συμβιβασμό με την ΕΕ

Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει τώρα στόχο για έλλειμμα 2,2% το 2020 και 2% το 2021, έναντι του 2,4% που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι στόχοι της Ιταλικής κυβέρνησης για το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθούν στο 2,2% του ΑΕΠ το 2020 και στο 2% το 2021, από 2,4% το 2019, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή της Λέγκας, μεταδίδει το Reuters, σημειώνοντας πως η πρώτη αναφορά για τα αναθεωρημένα νούμερα έγινε από τις ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera και La Repubblica.

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε δήλωσε αργά χθες πως η Ρώμη στοχεύει σε «επιτάχυνση της μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ με συνεπή τρόπο σε μια περίοδο τριών ετών», χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας είπε πως σχεδιάζει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια, τριπλασιάζοντας τον προηγούμενο στόχο, κάτι που προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές και έντονες επικρίσεις από στελέχη της Κομισιόν.

Ο κ. Κόντε αναμένεται να συναντηθεί το πρωί με βασικούς υπουργούς, προκειμένου να συζητήσουν τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2019-2021, ανέφερε άλλη κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Οι πληροφορίες για μείωση του ύψους του ελλείμματος ανακούφισαν κάπως τους επενδυτές, καθώς δημιουργούν ελπίδες πως η Ρώμη θα μπορέσει να αποσοβήσει το ενδεχόμενο «έκρηξης» του χρέους της Ιταλίας, με το ευρώ να ενισχύεται κατά περίπου 0,3% στα 1,1576 δολάρια.

Σημειώνεται πως μόλις χθες, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι ντι Μάιο είχε πει πως η ιταλική κυβέρνηση θα τηρήσει το σχέδιό της για έλλειμμα 2,4% μέχρι το 2021 προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για μείωση φόρων, δημιουργία ελάχιστου εισοδήματος για τους φτωχούς και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.