Έτοιμος να «παγώσει» τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Βαρουφάκης

Έτοιμος να «παγώσει» τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Βαρουφάκης

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει διατεθειμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη “να αναστείλει την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών υποσχέσεων” για αργότερα ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων της, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τον οποίο επικαλείται σήμερα η ιταλική εφημερίδα “Κοριέρε ντέλα Σέρα”.

“Δεν είμαστε λαϊκιστές, δεν υποσχεθήκαμε πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν”, δήλωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση οικονομικών ηγετών που οργανώθηκε στο Τσερνόμπιο, στην επαρχία του Κόμο, στη βόρεια Ιταλία.

“Είμαστε έτοιμοι να αναστείλουμε για αργότερα την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών δεσμεύσεων, αν αυτό αποδειχθεί απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας”, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να διευκρινίσει ποιές μπορεί να είναι αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις.

“Έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει διάρκεια τεσσάρων ετών”, διευκρίνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

“Θέλουμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας μέχρι τέλους. Όμως ζητούμε από τους εταίρους μας να μας βοηθήσουν για να επαναφέρουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όσο πιο γρήγορα σταθεροποιηθεί η οικονομία μας, τόσο ταχύτερος θα είναι ο ρυθμός της αποπληρωμής μας”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε πως η ιδέα του είναι “να μετατραπεί το χρέος σε ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης. Όσο περισσότερο η Ελλάδα ανακάμπτει, τόσο περισσότερο θα είναι σε θέση να αποπληρώνει τα δάνεια”, δήλωσε.

Ο υπουργός ζήτησε “να εξελιχθεί” η ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ελληνικό πρόβλημα, υποστηρίζοντας πως η συζήτηση δεν αφορά “θεϊκούς κανόνες, αλλά καταναγκασμούς που δεν υφίσταντο πριν από το 2010” για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο απέκλεισε κατηγορηματικά την αναζήτηση μιας λύσης εκτός Ευρώπης.

“Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν θα ζητήσουμε βοήθεια στο εξωτερικό. Καλλιεργούμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες. Όμως το πρόβλημά μας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο θα επιλύσουμε εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας”, κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Διαβάστε ακόμη: Το Μαξίμου καλύπτει Βαρουφάκη για το «πάγωμα των εξαγγελιών»