«Πάτησε το κουμπί» ο Τραμπ εναντίον της Κίνας

«Πάτησε το κουμπί» ο Τραμπ εναντίον της Κίνας

Μετά την κήρυξη «πολέμου» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήρθε και η σειρά της Κίνας.

Μετά την κήρυξη «πολέμου» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήρθε και η σειρά της Κίνας. Ο Ντόναλντ Τραμπ για ακόμη μία φορά «πάτησε το κουμπί» του προστατευτισμού, έδωσε δηλαδή εντολή να τεθούν από σήμερα σε ισχύ οι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 50 δισ. δολαρίων, παρά τις προσπάθειες, που είχαν καταβληθεί από τις δύο πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης.

Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από κινεζικές υποχωρήσεις, όπως το άνοιγμα της αγοράς αυτοκινήτου και του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και σε μία περίοδο κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να καταλήξει σε έναν ιστορικό συμβιβασμό με τη Βόρεια Κορέα. Όπως σχολίαζαν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές φαίνεται να αψηφά (ή να αγνοεί) όχι μόνο τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει ένας «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά και την ισχυρή επιρροή του Πεκίνου επί της Πιονγιανγκ.

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική πλευρά έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει με το ίδιο «νόμισμα». Πρόκειται για ακόμη ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου, λίγο μετά τη Σύνοδο στη Σιγκαπούρη, η οποία παρά τα επίσημα «χαμόγελα» και τις ενθουσιώδεις δηλώσεις κατέληξε σε ένα κείμενο με μεγάλες ασάφειες και χωρίς χρονοδιάγραμμα κινήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, βρίσκεται μάλιστα αυτές τις ημέρες προκειμένου να συζητήσει με την κινεζική πλευρά τα επόμενα βήματα στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θεωρεί πλέον την επιρροή της Κίνας επί της Πιονγιανγκ τόσο σημαντικό λόγο για να κρατάει στον πάγο τους δασμούς, από τη στιγμή, που ο ίδιος έχει πλέον απευθείας επικοινωνία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στο «στόχαστρο» τα κινεζικά τεχνολογικά προϊόντα

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία και την τεχνολογία και δεσμεύθηκε να επιβάλει περαιτέρω δασμούς εάν η ασιατική χώρα προχωρήσει σε αντίποινα.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η λίστα με τους δασμούς περιλαμβάνει προϊόντα από το στρατηγικό σχέδιο της Κίνας «Made in China 2025», με στόχο να κυριαρχήσει η χώρα στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, τα οποία θα «αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αλλά θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες».