Έτσι διαφοροποιείται η Microsoft από τις άλλες τεχνολογικές εταιρείες

Έτσι διαφοροποιείται η Microsoft από τις άλλες τεχνολογικές εταιρείες
Photo:

Η εταιρεία μάλλον πήρε το μάθημά της στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ήρθε αντιμέτωπη με τις αντιμονοπωλιακές αρχές στις ΗΠΑ και την ΕΕ. 

της Grace Dobush

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, στράφηκε κατά της Google και του Facebook σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Times, λέγοντας ότι η Microsoft δεν χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της για να αυξήσει τα κέρδη της, σε αντίθεση με κάποιες άλλες τεχνολογικές εταιρείες.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτει έναν μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, το LinkedIn, το οποίο η Microsoft αγόρασε το 2016, διαθέτει 562 εκατομμύρια χρήστες, ενώ το Bing παραμένει η τρίτη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, με τις ιστοσελίδες της Microsoft να αντιστοιχούν στο 24% του search traffic από υπολογιστές γραφείου στις ΗΠΑ. «Δεν θέλουμε να μετατρέπουμε τα πάντα σε πηγές εσόδων. Ένα από τα πράγματα που έχουμε κάνει είναι να εξασφαλίσουμε τη μεγιστοποίηση της χρησιμότητας για τους χρήστες», είπε ο Nadella.

Στο παρελθόν, ο Nadella χαρακτήρισε την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων «ανθρώπινο δικαίωμα», ενώ το ίδιο έχει κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook. Σε εκδήλωση του Fortune τον Ιούνιο, ο Cook ανέφερε ότι τα στελέχη της Apple είχαν προβλέψει ότι η δημιουργία «λεπτομερών» διαδικτυακών προφίλ των χρηστών «θα οδηγούσε σε σημαντικά προβλήματα μακροπρόθεσμα» και ότι αυτά τα προφίλ «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους άλλους δόλιους σκοπούς».

Η Microsoft μάλλον πήρε το μάθημά της στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ήρθε αντιμέτωπη με τις αντιμονοπωλιακές αρχές στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Τώρα, στη θέση της βρίσκεται η νεότερη γενιά εταιρειών. Η Google έχει κληθεί να πληρώσει πρόστιμα δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αντιμονοπωλιακές υποθέσεις. Και το Facebook προσπαθεί να ανακάμψει από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, στο πλαίσιο του οποίου διέρρευσαν παράτυπα τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών.

Η Microsoft έχει επεκτείνει τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων σε χρήστες εκτός Ευρώπης, και ο Nadella είπε ότι οι ανταγωνιστές έχουν την ευχέρεια να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Ο ίδιος τόνισε ότι οι πελάτες «αξίζουν να έχουν την επιλογή», να αποφασίζουν δηλαδή το πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους.

Από τότε που ο Nadella διαδέχθηκε τον Steve Ballmer τον Φεβρουάριο του 2014, η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε πάνω από 800 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τη την δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία του κόσμου, πίσω από την Apple.