Έτσι η Google θα γλιτώσει νέα πρόστιμα από την ΕΕ

Έτσι η Google θα γλιτώσει νέα πρόστιμα από την ΕΕ
Photo:

Η τεχνολογική εταιρεία δέχτηκε να προβάλλει και ανταγωνιστικές ιστοσελίδες αγορών μέσω δημοπρασίας.

Η Google δέχτηκε να προβάλλει και ανταγωνιστικές ιστοσελίδες αγορών μέσω δημοπρασίας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επιβολή περαιτέρω προστίμων από τους αντιμονοπωλιακούς εποπτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση των εξελίξεων.

Η Google δέχεται μεγάλη πίεση να αναλάβει μια πρωτοβουλία που θα επιτρέψει τη με ίσους όρους συμμετοχή όλων στις αγορές που βασίζονται στις συγκρίσεις τιμών.

Όμως, η πρότασή της θεωρήθηκε από τους ανταγωνιστές της ως ανεπαρκής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι εποπτικοί μηχανισμοί της ΕΕ θεωρούν ότι η συγκεκριμένη περίπτωση έρευνας για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας είναι κομβική για τη συνέχιση των ερευνών και σε άλλους τομείς που κυριαρχούνται από τον αμερικανικό γίγαντα της διαδικτυακής αναζήτησης, όπως τα ταξίδια και οι χάρτες.

Ήδη, στη Google έχει επιβληθεί πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρ. Επιτροπή, επειδή η εταιρεία ευνοεί τη δική της υπηρεσία, και θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμα περισσότερα πρόστιμα αν δεν αποφασίσει να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τις ανταγωνίστριες εταιρείες και τη δική της υπηρεσία.

Στην πρόταση που υπέβαλλε προς την Ευρ. Επιτροπή στις 29 Αυγούστου, η εταιρεία ανέφερε ότι θα επιτρέψει στους ανταγωνιστές να υποβάλλουν προσφορές σε οποιονδήποτε χώρο στην ενότητα που είναι γνωστή ως Product Listing Ads (Ενότητα Διαφημίσεων Προϊόντων).

Στη συνέχεια, η Google ζήτησε ανατροφοδότηση από τέσσερις – πέντε ανταγωνιστές της, η οποία ήταν βασικά αρνητική, όπως αναφέρουν οι πηγές.

Η αρνητική αντίδραση των ανταγωνιστών θα μπορούσε να υποσκάψει τις προσπάθειες της αμερικανικής εταιρείας να την δουν με …θετικό μάτι οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρ. Ένωσης.

Πριν από τρία χρόνια, η δημοφιλέστερη μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης στον κόσμο έκανε μια παρόμοια προσφορά σε μια προσπάθεια να αποφύγει την επιβολή προστίμου από την Κομισιόν. Τελικά, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, αφότου επικρίθηκε τόσο από ανταγωνίστριες εταιρείες όσο κι από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρ. Επιτροπής, Ricardo Cardoso, δήλωσε: «Είναι αποκλειστική ευθύνη της Google να συμμορφωθεί με την αντιμονοπωλιακή απόφαση της Κομισιόν και εναπόκειται στη Google να εξηγήσει πώς προτίθεται να το κάνει αυτό».