Έτσι μεταμορφώνεται η Εθνική Πινακοθήκη από τη δωρέα ύψους 13 εκατ. ευρώ του ΙΣΝ

Έτσι μεταμορφώνεται η Εθνική Πινακοθήκη από τη δωρέα ύψους 13 εκατ. ευρώ του ΙΣΝ

Ολοκληρώνεται με νέα δωρεά του ΙΣΝ το πρόγραμμα επέκτασης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.

 

Η αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος οδηγεί στην αποπεράτωση του κτιρίου Β και την ολοκλήρωση της πλήρους ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Το κτίριο Β θα ονομαστεί Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και θα φιλοξενεί τις μόνιμες συλλογές ζωγραφικής της*. Η επέκταση των εκθεσιακών χώρων της ΕΠΜΑΣ θα επιτρέψει την έκθεση 1000 και πλέον έργων από τους πλούσιους θησαυρούς των συλλογών του Μουσείου έναντι των 400 έργων που παρουσιάζονταν στο παλαιό κτίριο της ΕΠΜΑΣ. Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019.

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη, με τη δωρεά ύψους €13 εκατομμυρίων και την προσθήκη της Πτέρυγας «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», θα αναδειχθεί έτσι σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ελκυστικό μουσείο, το οποίο θα μπορέσει να διαφυλάξει, να παρουσιάσει και να αναδείξει τους ανεκτίμητους θησαυρούς της νεότερης ελληνικής τέχνης που ανήκουν στις συλλογές της, ανταποκρινόμενη ουσιαστικότερα στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό της ρόλο. Με τον εμπνευσμένο σχεδιασμό της θα αλλάξει όχι μόνο η λειτουργία αλλά και η όψη της, που θα προσαρμοστεί στη μουσειολογική και αισθητική αντίληψη του 21ου αιώνα. Έτσι, η νέα Εθνική Πινακοθήκη, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα αποτελέσει ακόμη ένα σημαντικό πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό τοπόσημο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πρόκειται να καλύψει την προσθήκη 3ου ορόφου στο κτίριο Β, στο οποίο θα στεγαστούν επίσης, εκτός από τις μόνιμες συλλογές, οι Διοικητικές Υπηρεσίες, τα Εργαστήρια Συντήρησης, η Βιβλιοθήκη της ΕΠΜΑΣ, καθώς και ένα εστιατόριο στον 3ο όροφο, με πανοραμική θέα.  Επιπλέον, η δωρεά του ΙΣΝ θα επιτρέψει την πλήρη αποπεράτωση όλων των ορόφων, την κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων κυκλοφορίας στην πρόσοψη του κτιρίου Β για περιπατητική πρόσβαση στους ορόφους, καθώς και την  κατασκευή υαλοπετάσματος (plannar) σε όλη την πρόσοψη του κτιρίου Β, ώστε οι επισκέπτες που θα επιλέγουν την άνοδο από τις ράμπες, να απολαμβάνουν τη θέα προς την πόλη. Επίσης θα καλυφθεί η κατασκευή όλων των ανελκυστήρων του κτιρίου Β, καθώς και του σπειροειδούς γυάλινου περιβλήματος (plannar) στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου Γ.

Οι πρόσθετοι εκθεσιακοί χώροι θα επιτρέψουν στην Εθνική Πινακοθήκη να αξιοποιήσει σημαντικά έργα από τις μόνιμες συλλογές της, που παρέμεναν στις αποθήκες της, και να  αναπτύξει μεγαλύτερη ευελιξία για μια πιο σύνθετη μουσειολογική διαχείριση και παρουσίαση  των έργων. Ταυτόχρονα οι νέοι χώροι, το αμφιθέατρο, η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και οι ψηφιακές νησίδες, θα επιτρέψουν στην ΕΠΜΑΣ να καλλιεργήσει έναν ευρύτερο εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο  όπως τον ορίζουν οι καταστατικοί σκοποί της.

Παράλληλα, οι χώροι των πωλητηρίων, καθώς και τα δύο καφέ-εστιατόρια (ένα στον 3o όροφο του κτιρίου Β’ και ένα στο επίπεδο του κήπου) θα δώσουν στην ΕΠΜΑΣ τη δυνατότητα εσόδων.

Αναλυτικά

Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η νέα Εθνική Πινακοθήκη υπερδιπλασιάζει τους χώρους της, προσθέτοντας 11.040 μ2 στο παλαιό κτίριο των 9.720 μ2 (η νέα της συνολική έκταση αγγίζει τα 20.760 μ2). Το Μουσείο αποκτά πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους έκτασης 2.230 μ2, σύγχρονες αποθήκες έργων τέχνης 1.645 μ2, αμφιθέατρο 231 θέσεων, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα υποδοχής 910 μ2, όπου φιλοξενείται, εκτός από το εκδοτήριο εισιτηρίων και το βεστιάριο, μεγάλο πωλητήριο και σαλόνι ψηφιακής πληροφόρησης. Το Μουσείο αποκτά επίσης πρόσβαση για ΑΜΕΑ.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προετοιμάζει την μετεγκατάσταση και την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης για την επομένη της αποπεράτωσης των εργασιών. Το ΥΠΠΟΑ διασφάλισε για αυτό το σκοπό  το απαιτούμενο ποσό που θα χρειαστεί για την μεταφορά και εγκατάσταση της μόνιμης συλλογής και τον εξοπλισμό του αμφιθεάτρου (ύψους €805.000, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Προσέλαβε πρόσθετο μόνιμο προσωπικό φύλαξης για την εύρυθμη λειτουργία της Πινακοθήκης στο νέο κτίριο (συγκεκριμένα 15 άτομα από τον  ΟΔΙΕ), ενώ παράλληλα καλύπτει την τεχνική υποστήριξη των εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Τέλος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής που ενέκρινε το ποσό των €4.600.000 για την υλοποίηση του έργου, το ΥΠΠΟΑ  λειτούργησε καθοριστικά για την κάλυψη και ολοκλήρωση της εφαρμογής της Μουσειογραφικής Μελέτης, η οποία βρίσκεται σε στάδιο τελικής έγκρισης, ενώ ολοκληρώνονται τα αντίστοιχα τεύχη δημοπράτησης.

Με την παρούσα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Eθνική Πινακοθήκη προβλέπεται να μετακομίσει στη νέα και πλήρως εξοπλισμένη στέγη της στις αρχές του 2019.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει διαχρονικά το έργο της Εθνικής Πινακοθήκης (ΕΠΜΑΣ), μέσω δωρεών για έργα υποδομών αλλά και τη διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα, είμαστε χαρούμενοι που συμπράττουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού, την ΕΠΜΑΣ και την Περιφέρεια Αττικής για την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης των εγκαταστάσεών της, έργο που αναμένεται να θέσει την Εθνική Πινακοθήκη σε περίοπτη θέση στον χάρτη των πολιτιστικών οργανισμών διεθνούς εμβέλειας. Η δωρεά προς την ΕΠΜΑΣ ακολουθεί μία θεμελιώδη φιλοσοφία του ΙΣΝ: την προσπάθεια υποστήριξης οργανισμών που προωθούν τον πολιτισμό της χώρας μας εντός και εκτός συνόρων, αναδεικνύουν σημαντικά στοιχεία της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συμβάλλουν στην αναζωογόνηση κοινοτήτων μέσω καινοτόμων πολιτιστικών πρωτοβουλιών που συνεισφέρουν στην αποκατάσταση υποδομών και έχουν τη δυναμική να επιφέρουν ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη».

* Oι συλλογές Γλυπτικής της ΕΠΜΑΣ στεγάζονται στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδή, που επίσης ολοκληρώθηκε χάρη σε αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.