Έτσι ο Tζεφ Μπέζος σχεδιάζει να εποικίσει το φεγγάρι

Έτσι ο Tζεφ Μπέζος σχεδιάζει να εποικίσει το φεγγάρι
Photo:

Μόλις εξήγησε πιο αναλυτικά το σχέδιό του ο ιδιοκτήτης της Amazon για να μας πάει στο φεγγάρι. 

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος, αναφέρθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες στα σχέδιά του να μας πάει στο φεγγάρι. Στο συνέδριο Space Development Conference στο Λος Άντζελες, ο Μπέζος είπε ότι το επιχειρηματικό του εγχείρημα Blue Origin θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε αυτόν τον λεγόμενο «εποικισμό της Σελήνης».

«Θα πρέπει να αφήσουμε αυτόν τον πλανήτη», ανέφερε ο Μπέζος στο Geekwire. «Θα τον αφήσουμε και αυτό θα κάνει τον πλανήτη μας καλύτερο. Θα πηγαίνουμε και θα ερχόμαστε, και όσοι θέλουν να μείνουν εδώ, θα μείνουν.»

Ο mr. Amazon πιστεύει ότι η Γη θα πρέπει να έχει ζώνες οικιστικής και ελαφριάς βιομηχανικής χρήσης, ενώ μεγάλο μέρος της βαριάς βιομηχανίας θα μετακινηθεί σε άλλους πλανήτες ή στη Σελήνη. Ο ίδιος προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Όπως το περιέγραψε το Gizmodo, «οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν τελικά τη λειτουργικά απεριόριστη έκταση του διαστήματος ως ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο που θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια και ως μια τεράστια χωματερή».

Ο Mπέζος δήλωσε ότι η εξερεύνηση και ο τελικός εποικισμός της Σελήνης «δεν θα γίνει από μία εταιρεία». Επίσης, σημείωσε την επιθυμία του να συνεργαστεί με τη NASA ή την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, αλλά δήλωσε ότι εν τέλει όλο αυτό το εγχείρημα θα απαιτήσει «χιλιάδες εταιρείες που θα συνεργάζονται για πολλές δεκαετίες».

Η κούρσα των ιδιωτικών εταιρειών διαστήματος έχει κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια, με τον Tζεφ Μπέζος και άλλους δύο δισεκατομμυριούχους, τον Έλον Μασκ και τον Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Μπράνσον είπε ότι αυτός και ο Μπέζος βρίσκονται «σε απόσταση αναπνοής» μεταξύ τους, «ως προς το ποιος θα βάλει πρώτος ανθρώπους στο διάστημα». Όπως, ο ίδιος προσέθεσε ότι «αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια», χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία «μια κούρσα με τους εαυτούς μας» για να εξασφαλίσουν ότι θα κατασκευαστούν διαστημικά σκάφη που θα είναι αρκετά ασφαλή για να στείλουν ανθρώπους στο διάστημα.

Πάντως, μην περιμένετε το ιδιωτικό ταξίδι στο διάστημα να γίνει mainstream σύντομα. Μέχρι τώρα, λιγότεροι από 600 άνθρωποι, σχεδόν όλοι στα πλαίσια διαστημικών αποστολών κρατικών αρχών, έχουν βρεθεί πάνω από τη γραμμή Kármán. (Πρόκειται για το σημείο περίπου 100 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη που σηματοδοτεί την αρχή του διαστήματος).