Έτσι θα κάνετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίζει

Έτσι θα κάνετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίζει

Τρεις απλές κινήσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην αναζήτηση της καινούριας σας δουλειάς.

της Anne Fisher

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το να φτιάξεις ένα βιογραφικό σημείωμα που να σου ανοίξει τον δρόμο για μια συνέντευξη για δουλειά είναι πιο σύνθετο απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Πλέον, οι περισσότεροι εργοδότες χρησιμοποιούν κάποιο είδος συστήματος αυτόματου εντοπισμού υποψηφίου, του οποίου οι αλγόριθμοι είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να επιλέγουν εκείνα τα CV που περιέχουν λέξεις-κλειδιά που ταιριάζουν με τις λέξεις-κλειδιά της περιγραφής της θέσης. Αν δεν βάλετε αυτές τις λέξεις-κλειδιά, το βιογραφικό σας μάλλον δεν θα σας βοηθήσει στον σκοπό σας.

Απ’ την άλλη, ένα βιογραφικό που απλώς παραθέτει, ξερά, σχετικές λέξεις-κλειδιά δεν θα εμπνεύσει τους ανθρώπους που εν τέλει θα το διαβάσουν, και δεν θα τους κάνει να θέλουν να σας γνωρίσουν. «Οι άνθρωποι εργάζονται με άλλους ανθρώπους, και όχι με λίστες από λέξεις-κλειδιά» λέει χαρακτηριστικά η Ladino Bryson, διευθύνουσα σύμβουλος του portal προσλήψεων vCandidates.com

Η Bryson προτείνει τρεις τρόπους που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα σύγχρονο βιογραφικό το οποίο θα κάνει τον αναγνώστη του να θέλει να σας γνωρίσει από κοντά.

  1. Διαφορετικό βιογραφικό για κάθε αγγελία

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει το βιογραφικό σας τον «ανθρώπινο» χαρακτήρα του είναι να συμπεριλάβετε σ’ αυτό μόνο τις λέξεις-κλειδιά που εμφανίζονται στην περιγραφή της συγκεκριμένης θέσης. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν εργασία και παραγεμίζουν το βιογραφικό με κάθε πιθανή και απίθανη λέξη-κλειδί, και μετά το στέλνουν παντού. «Δημιουργήστε στοχευμένες εκδοχές του βιογραφικού σας για συγκεκριμένες θέσεις. Θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, αλλά έτσι οι υπεύθυνοι πρόσληψης θα μπορούν να σας εντοπίζουν ευκολότερα» λέει η Bryson.

  1. Αρχίστε το βιογραφικό σας με ένα ειλικρινές προφίλ / περιγραφή στόχων

Η σύντομη παράγραφος στην αρχή ενός βιογραφικού που αναφέρει επιγραμματικά τι θέλετε να πετύχετε είναι σημαντική – αλλά μόνο εάν δεν είναι γεμάτη κλισέ («αυτοδημιούργητος», «με ομαδικό πνεύμα», «με έμφαση στην καινοτομία» κλπ.). «Αυτή είναι η ευκαιρία σας να ‘μεταγγίσετε’ προσωπικότητα στο CV σας. Φροντίστε να την εκμεταλλευτείτε» συμβουλεύει η Bryson. «Η παράγραφος αυτή πρέπει να δίνει μια σαφή ιδέα του ποιος είστε και τι επιθυμείτε».

  1. Αναφέρετε τα ενδιαφέροντά σας στο τέλος του βιογραφικού

Το πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας, σαν κομμάτι του βιογραφικού, δεν είναι και πολύ της μόδας. Όμως, η Bryson είναι υπέρ της αναφοράς στα ενδιαφέροντά σας. «Βάλτε απλά δύο ή τρεις προτάσεις που θα δώσουν έξτρα ‘χρώμα’ στο βιογραφικό» τονίζει η Bryson. «Δεν χρειάζεται να είναι κάτι συγκλονιστικό. Κάποια παραδείγματα: «Λατρεύω να γυμνάζομαι», «Παίζω πολύ καλό τένις», και «Προπονώ την ομάδα ποδοσφαίρου του γιου μου τρία βράδια την εβδομάδα».