Eurobank: Εξετάζει έκδοση ενός ακόμη καλυμμένου ή senior ομολόγου μέσα στο 2018

Eurobank: Εξετάζει έκδοση ενός ακόμη καλυμμένου ή senior ομολόγου μέσα στο 2018

Μία νέα έκδοση θα μπορούσε να ανέλθει έως τα 500 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο Φ. Καραβίας στο Bloomberg. 

«Εξετάζουμε την έκδοση ενός ακόμη καλυμμένου ή senior ομολόγου κατά τη διάρκεια του 2018», ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας. Μία νέα έκδοση θα μπορούσε να ανέλθει έως τα 500 εκατ. ευρώ, αλλά με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πίεση, θα εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές προτού λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ.Καραβίας κάθε κίνηση γίνεται υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές με τις εξωτερικές προκλήσεις που δέχονται. Επισήμανε ότι τα πρόσφατα τεστ αντοχής έδειξαν ότι η Eurobank καθώς και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες δεν υπολείπονται κεφαλαίων και δεν έχουν ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης.

«Η σκληρότερη εργασία που έχουν οι ελληνικές τράπεζες είναι να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι δική μας ευθύνη να αποδείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό», είπε ο κ.Καραβίας.

Η Eurobank προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου Tier 2, ύψους 950 εκατ. ευρώ το 2017 και εξετάζει τώρα «τη δυνατότητα να αντικαταστήσει σταδιακά το υφιστάμενο ομόλογο μέσω έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου Tier 2 ύψους 250 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι χωρίς να βιαζόμαστε», δήλωσε ο κ. Φ. Καραβίας.

Ακόμη και μετά την επίτευξη των στόχων στον τομέα αυτό το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κυμαίνονται σε επίπεδα γύρω στο 27%, είπε ο κ.Καραβίας και για το λόγο αυτό οι τράπεζες βάζουν στόχο μείωσης και για τα επόμενα χρόνια, σε συμφωνία με την ΕΚΤ.

Το 2017 η Eurobank πούλησε χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις. «Σχεδιάζουμε να πουλήσουμε ένα ακόμη τέτοιο χαρτοφυλάκιο φέτος σε μια συναλλαγή που θα πρέπει επίσης να είναι κεφαλαιακά ουδέτερη» είπε ο κ. Καραβίας. Η Τράπεζα οριστικοποιεί όλες τις λεπτομέρειες αυτής της πώλησης και «μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε τις αγορές για μια συναλλαγή σχετική με NPEs που φέρουν εξασφαλίσεις» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομία μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος επισήμανε ότι «υπό την οπτική του τραπεζικού συστήματος μόνο, η βέλτιστη επιλογή θα ήταν μια φόρμουλα που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να διατηρήσει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα» και πρόσθεσε «ωστόσο είμαστε προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης».

Δείτε ακόμη: Φ. Καραβίας: η Eurobank θα επενδύσει στη δυναμική επιχειρηματικότητα