Εurogroup: Η οριστική ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, οι εκκρεμότητες και τα κόκκινα δάνεια

Εurogroup: Η οριστική ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, οι εκκρεμότητες και τα κόκκινα δάνεια
epa07177455 Pierre Moscovici (L), the European Commissioner for Economic and Financial Affairs and Taxation and Eurogroup President Portuguese Finance Minister Mario Centeno (R) holds a news conference after a Special Eurogroup Finance Ministers' meeting in Brussels, Belgium, 19 November 2018. The Eurogroup focused on Italy's budget crisis. EPA/JULIEN WARNAND

Ελλάδα και Ιταλία στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας - Πράσινο φως για προϋπολογισμό, από το νέο έτος η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων.

Κλείνει και τυπικά το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων στο Eurogroup της Δευτέρας. Την οριστική ακύρωση του μέτρου προαναγγέλλει και ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που επικαλείται η Deutsche Welle, ο οποίος σημειώνει ότι για τις χώρες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εκφράσει επιφυλάξεις οι προϋπολογισμοί του 2019 θα εγκριθούν στις 3 Δεκεμβρίου χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση.

Μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα, η οποία έχει καταθέσει προσχέδιο, που περιλαμβάνει και τα λεγόμενα θετικά μέτρα από το υπερπλεόνασμα.

Για την περίπτωση της Ελλάδας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν μια συζήτηση με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Ερωτηθείς σχετικά ο αξιωματούχος είπε ότι δεν προβλέπει τη Δευτέρα έντονη συζήτηση για το θέμα αυτό, κάτι που αναμένει να γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, δύο σημαντικά θέματα θα πρέπει –σε συνεννόηση με τους θεσμούς- να ξεκαθαρίσουν άμεσα. Το πρώτο αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, με δεδομένο ότι εκπνέει η ισχύς του «νόμου Κατσέλη». Το δεύτερο αφορά στη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Μετά το eurogroup της Δευτέρας μάλιστα, αναμένεται τα τεχνικά κλιμάκια και οι ελληνικές Αρχές να έχουν αλλεπάλληλες (εξ αποστάσεως) επικοινωνίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων στο τραπέζι

Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται επίσης η πρόταση για παροχή λογιστικών κινήτρων στις τράπεζες, ώστε να πουλήσουν μαζικά σε funds «κόκκινα» δάνεια. Το σχέδιο αποκαλύφθηκε από το «Bloomberg» αυτή την εβδομάδα και προορίζεται να υποστηρίξει κυρίως τις ιταλικές τράπεζες, που αντιμετωπίζουν ένα «βουνό» προβληματικών ανοιγμάτων 174 δισ. ευρώ και δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε νέες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε επενδυτές, καθώς θα εγγράψουν μεγάλες ζημιές, που θα θέσουν σε αμφισβήτηση την επάρκεια των κεφαλαίων τους.

Κερδισμένες, όμως, μπορούν να βγουν και οι ελληνικές τράπεζες, στο βαθμό που θα καταφέρουν να προωθήσουν μεγάλες συναλλαγές πώλησης προβληματικών ανοιγμάτων.

Το σχέδιο, σύμφωνα με έγγραφο που είδαν οι ρεπόρτερ του “Bloomberg”, προβλέπει την καθιέρωση ειδικού, ευνοϊκού μοντέλου υπολογισμού των ζημιών από πωλήσεις δανείων, το οποίο θα εφαρμόζεται μόνο όταν οι τράπεζες προχωρούν σε μεγάλες συναλλαγές, οι οποίες θα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 20% των προβληματικών τους ανοιγμάτων.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Κομισιόν θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 23 Νοεμβρίου 2016, άρα θα καλύψει ορισμένες μεγάλες συναλλαγές πώλησης δανείων που ήδη έχουν γίνει από ιταλικές τράπεζες.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι, ενώ από τις 5 το απόγευμα και μετά, το Eurogroup υπό τη διευρυμένη σύνθεση των 27, θα συζητήσει τις τρέχουσες πρωτοβουλίες εμβάθυνσης της ΟΝΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής της 14ης Δεκεμβρίου. Αυτό είναι και το κρισιμότερο θέμα της ατζέντας αφού θα καθορίσει αν στη συμφωνία μπορεί να συμπεριληφθούν κρίσιμα ζητήματα όπως η εξασφάλιση των καταθέσεων στο πλαίσιο του σχεδιασμού τραπεζικής ενοποίησης.