Εurogroup με φόντο την αξιολόγηση – Πού ποντάρει η κυβέρνηση

Εurogroup με φόντο την αξιολόγηση – Πού ποντάρει η κυβέρνηση

Τα θέματα «αγκάθια» που καθυστερούν την τρίτη αξιολόγηση. Πώς οι θέσεις Μακρόν μπορούν αλλάξουν τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο ΔΝΤ. 

Στο Ταλίν της Εσθονίας συνεδριάζει το Eurogroup. Η ευρωομάδα θα ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υπό εξέλιξη ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Επίσης, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την οικονομική ανθεκτικότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Στο θέμα της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, και οι θεσμοί (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα ενημερώσουν την ευρωομάδα σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά το εν εξελίξει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας καθώς και για τα σχέδια που συνδέονται με την επικείμενη τρίτη επανεξέταση του προγράμματος.

Το «θέμα Γεωργίου», η υπόθεση Eldorado, οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ περί ελληνικών τραπεζών και η πορεία των εσόδων στο 8μηνο έχουν βαρύνει το κλίμα, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο σενάριο της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, ελπίζοντας ότι πλέον, και ιδιαίτερα μετά τις γερμανικές εκλογές, τα δεδομένα θα αλλάξουν.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση «ποντάρει» σε δύο βασικές συνθήκες: Στο θετικό κλίμα των αγορών, οι οποίες αναμένουν με ανυπομονησία την ανάπτυξη, και στον πολιτικό κορεσμό που υπάρχει στην Ευρώπη σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ιδιαίτερα έπειτα από τις τοποθετήσεις Μακρόν την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στο ΔΝΤ.

Συνεπώς, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές οι Ευρωπαίοι θα είναι σε θέση να χαλιναγωγήσουν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, στις οποίες και υπέκυπταν προεκλογικώς.