Eurogroup στην κόψη του ξυραφιού: Γράφουν και σβήνουν το κείμενο για το χρέος

Eurogroup στην κόψη του ξυραφιού: Γράφουν και σβήνουν το κείμενο για το χρέος

Το καλό, το κακό σενάριο και η προσπάθεια για συμβιβασμό Γερμανίας – ΔΝΤ.

Εντατικές είναι οι διαπραγματεύσεις ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Οι θεσμοί γράφουν και σβήνουν το κείμενο που θα μπορέσει να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές και κυρίως ΔΝΤ και Βερολίνο όσον αφορά στο ελληνικό χρέος.

«Το κείμενο που – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – γράφεται, αναμένεται να είναι ένα σκαλί πιο πάνω από την προηγούμενη συμφωνία» αναφέρουν διπλωματικές πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, η Γερμανία δέχεται την επιμήκυνση δανείων, όχι όμως το πάγωμα των επιτοκίων, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σοιμπλε, οι δανειστές θα χάσουν χρήματα.

Η Γερμανία επιθυμεί η κλιμακωτή επιμήκυνση του χρέους να γίνει σε τρία στάδια, μέχρι το 2050 και να συνδέεται απαραιτήτως με υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων.

Από την πλευρά τους ΔΝΤ και ΕΚΤ θέλουν ξεκάθαρη λύση που θα περιγράφεται από τώρα, ώστε το μεν Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα, η δε ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Διάθεση συναίνεσης για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους φαίνεται να βρήκε από τα μέλη του Washington Group στο Μπάρι της Ιταλίας η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έθεσε με επιτακτικό τρόπο το μείζον αυτό ζήτημα, ζητώντας συμφωνία για να μπορέσει το Ταμείο να λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

Η συνάντηση έγινε στην ιταλική πόλη στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7. Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, εν τούτοις η κ. Λαγκάρντ φέρεται να νοιώθει ότι τα πράγματα προχωρούν προς το παρόν καλά.

Νωρίτερα, ο Μοσκοβισί έκανε έκκληση για μια συνολική συμφωνία σημειώνοντας με νόημα ότι “τώρα χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να συνεργαστούν εποικοδομητικά “.

Ειδικότερα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ πρόσθεσε ότι «είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Αύριο Κυριακή αναμένεται να συνέλθει το λεγόμενο Washington Group στο οποίο συμμετέχουν οι κορυφαίοι παίκτες της ελληνικής υπόθεσης από Ευρώπη και ΗΠΑ με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στη Γερμανία και στο ΔΝΤ για τη διατύπωση των δράσεων για το χρέος που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν της Δευτέρας και να ξεκλειδώσει τη συμφωνία.

Από ελληνικής πλευράς, παρότι δεν θα συμμετάσχουν στο Washington Group, μεταβαίνουν στη Βελγική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Στέλιος Παπαδόπουλος.

Η παρουσία του τελευταίου έχει σημασία για τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στο περιθώριο του Eurogroup αναφορικά με το χρέος -πρόκειται για τον ειδικό που χειρίστηκε στο παρασκήνιο από το 2012 όλες τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις και η συμμετοχή του στην αποστολή ίσως να σημαίνει ότι είμαστε κοντά.

Οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν μια μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα αρχίσει την Δευτέρα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης και θα καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα περιγράφει την επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους. Η διατύπωση αυτή  θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.

Τα δύο σενάρια της FAZ
Μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για μια γρήγορη εκταμίευση της επόμενης δόσης και μια ελάφρυνση χρέους μπορούν να υλοποιηθούν», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία αναφορικά με την ανάγκη μιας επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ θέλει να γίνει αυτό το βήμα. Οι Ευρωπαίοι, με τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Πίσω από τις διαφορές τους κρύβονται τα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους ως το 2060. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ειδικότερες υποθέσεις σχετικά με την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος (του πλεονάσματος δηλαδή του προϋπολογισμού εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων) και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα», αναφέρει ακόμη η FAZ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν δύο σενάρια, το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο.

«Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο των Ευρωπαίων το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειώνεται σταδιακά, έτσι ώστε να έρθει σε έναν μέσο όρο 2,6% μέχρι το 2060. Στη συνέχεια, όταν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται σε πραγματικά επίπεδα ετησίως κατά 1,3%, το 2060 το ποσοστό του χρέους θα μπορεί να φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξεως του 49% του ΑΕΠ.

Στο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ (μόνο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και μόνο 1% ανάπτυξη) το ποσοστό του χρέους μέχρι το 2060 θα ανέλθει στο 226%», αναφέρει.