EuroWorking Group: Σήμερα το πρώτο crash test για την ελληνική οικονομία

EuroWorking Group: Σήμερα το πρώτο crash test για την ελληνική οικονομία
epa07206308 Spanish Economy Minister Nadia Calvino (L) and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos attend an extended EU Eurogroup meeting at the European Council in Brussels, Belgium, 03 December 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Στο επίκεντρο οι μεταμνημονιακές δεσμέυσεις, ο προϋπολογισμός και το πακέτο παροχών Τσίπρα.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το σημερινό Euroworking Group για την ελληνική οικονομία το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

Μπορεί στην επίσημη ατζέντα να μην περιλαμβάνεται η Ελλάδα, πλην όμως στο περιθώριο θεωρείται βέβαιο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εισπράξει την ανησυχία των Ευρωπαίων ομολόγων του για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και την εντεινόμενη παροχολογία η οποία προβληματίζει έντονα τους ξένους επενδυτές.

Οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και μισθωτούς αλλά και η εντεινόμενη παροχολογία που προκαλεί ο παρατεταμένος εκλογικός κύκλος, συνιστούν δύο μεγάλα δημοσιονομικά μέτωπα.

Εντείνουν τον κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής το 2019 από τον δύσκολο στόχο των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ο προβληματισμός αυτός αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που δεν αποκλιμακώθηκαν (το 10ετές έχει «κολλήσει» στο 4,3%-4,4%) παρά την εκτόνωση της κρίσης στην Ιταλία, η οποία παρουσιαζόταν σαν κύρια αιτία για την επιδείνωση της εικόνας των εγχώριων κρατικών τίτλων.

Την ίδια στιγμή, η αδυναμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει τις αναπτυξιακές θεσμικές παρεμβάσεις θα βρεθεί επίσης στο στόχαστρο του EWG.

Οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών θα ενημερωθούν για την εικόνα του προϋπολογισμού του 2018, αλλά και τα πρώτα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019.

Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση και για την πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων που υπάρχουν από το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.